|

Çelebi artık bir AB şirketi

Çelebi Holding, AB'nin yeni üyelerinden Macaristan'ın başkenti Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı'nın yer hizmetlerini 39 milyon euroya üstlendi.

EKONOMİ SERVİSİ / BUDAPEŞTE
00:00 - 9/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:50 - 9/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Çelebi artık bir AB şirketi
Çelebi artık bir AB şirketi

Türkiye'de havalimanı yer hizmetlerinde tanınan Çelebi Holding, Avrupa Birliği'ne adımını attı ve birliğin yeni üyelerinden Macaristan'ın başkenti Budapeşte Ferihegy Uluslararası Havalimanı'nın yer hizmetlerini üstlendi.

Çelebi Holding, ihale bedeli olarak 30 milyon euro, ekipman bedeli olarak da 9 milyon öderken, 3 milyon euro daha yatırım yapmayı planlıyor. "Çelebi Ground Handling Hungary", 608 personelle hizmet vermeye başladı. Çelebi Hava Servisi, Türkiye'de de yaklaşık 3 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.

7 DEV RAKİBİ GEÇTİ

Çelebi Holding Başkanı Can Çelebiğoğlu, ihaleye davet edilen tek Türk şirketi olduklarını hatırlatarak, İsviçre'den Swissport, Belçika'dan Aviapartner, İspanya'dan Flightcare, İngiltere'den Penauille ve İskandinav Sas Ground'u geride bıraktıklarını vurguladı. Çelebioğlu, sektörde, dünyadaki ilk 7 şirket arasında olduklarını da hatırlattı.

Çelebioğlu, Türkiye'de hizmet verdikleri uluslararası şirketlerin Ferihegy Havalimanı'nda da kendilerini tercih etmeye başladığını, ilk adımı Lufthansa'nın attığını söyledi. Çelebioğlu, yüzde 53 olan pazar paylarının Lufthansa ile birlikte yüzde 65'e ulaşacağını vurguladı. Çelebioğlu, 2005'te cirolarını yüzde 80 arttırarak 160 milyon dolara, karlarını da 20 kat artışla 23 milyon dolara yükselttiklerini vurguladı.

AB LOBİSİ YAPACAK

Ülke Müdürü olarak atanan Atilla Korkmazoğlu da, isminin, Macaristan'da en çok kullanılan isimlerden biri olduğunu hatırlatarak, Türklere bakışın da zaten olumlu olduğu bu ülkenin, AB üyesi olarak Türkiye ile ilgili konularda da olumlu tavır alması için hem bir "yabancı yatırımcı" olarak iş dünyasında, hem de "işveren" olarak kamuoyu nezdinde etki oluşturmaya çalışacaklarını söyledi.


AB'nin büyüyen yeni başkenti Budapeşte

Macaristan'ın AB üyeligi sürecinin son iki yılında hava trafiği yüzde 45 arttı. 2005'te 126 bin 359 uçuş yapılan havalimanlarında, 2006 Aralık'ına kadar 150 bini aşkın uçuş gerçekleştirildi. Çelebi böylece, AB'nin en hızlı büyüyen ülkesi Macaristan'da, AB'nin en işlek havalimanlarından birinin yer hizmetlerini yürütüyor.



İmza töreninde sürpriz katılım

Budapeşte'deki imza törenine katılan Free Bird Airlines adına Gözen Havacılık Yönetim Kurulu Başkanı Mekin Gözen ve Free Bird Genel Müdürü Emre Gürçay, Malev ile olan sözleşmelerinin bitiminde, Çelebi G.H. Hungary'den hizmet alacaklarını belirten bir niyet mektubu sundular.




17 yıl önce