|

Partiler ince hesap yapıyor

Yozgat'ta siyasi partiler seçim stratejilerini farklı hesaplar üzerine kurmuş görünüyorlar. Yozgat'ta, AK Parti icraatlarına, CHP Lütfullah Kayalar'a, MHP ise eski gücüne güveniyor

Ali Eyvaz
00:00 - 13/07/2007 Cuma
Güncelleme: 23:34 - 12/07/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Partiler ince hesap yapıyor
Partiler ince hesap yapıyor

Yozgat az sayıdaki sanayi işletmesi ve sadece tarıma dayalı ekonomi ile yöre halkının doğduğu yerde doyamadığı bir şehir. Meclis'e toplam 6 milletvekili gönderen ve 682 bin nüfusa sahip Yozgat'tan 2002 yılında AK Parti 5, CHP ise 1 millekvekili çıkarmıştı. Yozgat'ta AK Parti birinci parti olma özelliğini korurken, MHP ile Lütfullah Kayalar'lı CHP arasındaki yarışa dikkat çekiliyor. Lütfullah Kayalar sevilen bir isim. K Parti 2002'de yüzde 51, MHP yüzde 12.9, CHP ise yüzde 12 oy yüzdesine ulaşmıştı. Bu tablonun 22 Temmuz seçiminde radikal bir değişikliğe uğramaması bekleniyor.

30 YIL SIRTIMIZDA TAŞIDIK

TEDAŞ'tan emekli İlyas Demirel, ülkede istikrarı sağladığı için AK Parti'ye oy vereceğini açıklarken, İsa Yozgat “Sırf Abdullah Gül'ün önüne kestikleri için AK Parti'ye oy vereceğim” diyor. Hamdi Gürbüz “Burada Lütfullah Kayalar'ın ekmeğini yemeyen kimse yok, oyumu bu yüzden CHP'den de olsa ona vereceğim” diyor. Kadir Birsen: “CHP'ye hiç oy vemedim ama Lütfullah Kayalar için veririm”. Polis emeklisi Ömer Yazgan ise “CHP'ye oy vereceğim ama hanımı ikna edemedim, o AK Parti diyor” diyerek, ailedeki siyasi bölünmüşlüğe dikkat çekiyor. Ünal İçel ise, “Lütfullah'ı 30 sene sırtımızda gezdirdik, ama o gitti Halk Partisi'ne katıldı. Tamam Yozgat'a hizmeti çok oldu ancak gidip CHP'den aday olmayacaktı” diyerek itirazda bulunuyor. Sadık Kahraman Yozgat'ta MHP'nin ağırlığının hala devam ettiğini öne sürerek, “Yozgat'ta MHP eski günlerine tekrar dönecek” diyor.

SİYASİ NABIZ HIZLI ATIYOR

Siyasetin nabzının çok hızlı attığı şehirlerin başında gelen Yozgat'ta dikkatimizi ilk çeken şey siyasi partilerin seçim bürolarının “karargah” olarak adlandırılmış olması oldu. Partiler arasındaki diyalog siyasi olgunluk açısından dikkat çekici bir durum.

17 yıl önce