|

Tokat mermer üssü ve cazibe merkezi olacak

İlin mermer rezervinin 1 milyar 250 milyon metreküp olduğunu belirten Vali Recai Akyel, mermere yönelik yatırımların arttırılması gerektiğini belirterek "Tokatımız hak ettiği bir mermer üssü ve yıldızı, sürekli yükselen cazibe merkezi haline gelecektir" dedi.

Mustafa Bayraktutar
00:00 - 27/04/2007 Cuma
Güncelleme: 18:03 - 27/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
Tokat mermer üssü ve cazibe merkezi olacak
Tokat mermer üssü ve cazibe merkezi olacak

Tokat Valisi Dr. Recai Akyel, ilin mermer rezervlerinin yaklaşık 1 milyar 250 milyon metreküp dolaylarında olduğunu, ildeki yatırımların artmasıyla Tokat'ın mermer üssü olacağını söyledi. Vali Akyel, MTA Genel Müdürlüğü'nce yapılan petroğrafik-mineralojik, ön teknolojik, tam teknolojik analiz sonuçları ve arazi çalışmaları değerlendirmelerine göre; Tokat'ta üstün kalitede iç ve dış piyasada beğeni kazanan önemli mermer rezervleri bulunduğunu bildirdi. "Sarımsı-bej, pembe ve kahve renkli Altıntaş Travertenleri, sütlü-kahve renkli Tatlıcak Travertenleri ve kırmızı renkli Ayranpınarı travertenlerin mermer olarak kullanılabilecek uygun nitelikte oluşumlar olduğu belirlenmiştir" diyen Akyel, yeşilimsi siyah renkli iyi cila kabul eden ve blok verebilen Çatalkaya (Yazıcıoğlu ) diyabazlarının da bölgenin ikinci derece önemli mermer potansiyeli olarak kabul edildiğini kaydetti. Vali Akyel ildeki mermer potansiyeli ile ilgili şu bilgileri verdi: "MTA Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre, Altıntaş, Keşlik, Tatlıcak ve Ayranpınar Köyü Traverten Sahası, Çatalkaya Köyü Diyabaz, Kuşoturağı, Kayaören - Çobanüsük ve Kayaören Köyü Oniks Mermerleri ve Kayaören Mermer sahalarına yapılan etüdlerde toplam 672 milyon 665 bin 100 metreküp mermer rezervi bulunduğu tespit edilmiştir."


TÜRKİYE'DEKİ REZERVİN YÜZDE 20'Sİ TOKAT'TA

Tokat'ta toplam mermer rezervinin yaklaşık bir milyar iki yüz milyon metreküp olduğunu ve bunun da Türkiye Mermer rezervinin yüzde 20' si civarında olduğunu bildiren Akyel, 2004 yılı itibariyle ilde 34 firmanın mermer üzerine çalıştığını, bunlardan sadece 6 firmanın endüstriyel olarak mermer ve ocak işletmeciliği faaliyetinde bulunrduğunu anlatarak "Son iki yıldır sadece Turhal İlçemizde 2 firma yatırımlarını tamamlayarak üretime geçmiş 2 firmanın inşaatı devam etmekte ve bir firmanın ise arsa tahsisi yapılmış olup proje çalışmaları devam etmektedir. Tokat Merkez İlçede mevcut fabrikalarımız kapasitelerini genişletmişler ve ayrıca bir firmanında inşaatı tamamlanmış olup makine ve techizat montaj aşamasına gelmiştir. Bugün itibariyle İlimizde toplam 10 firma üretim yapmakta, 3 firmanın inşaatı ile bir firmanın de ise proje işlemleri devam etmektedir. " şeklinde konuştu. Tokat'taki ocak işletmeciliğinde ise Almus, Reşadiye, Artova, Yeşilyurt ilçelernide birer Merkez ve Turhal'da üç Zile'de ise iki firmanın ocak işletmeciliğine devam ettiğini ifade etti. Vali Akyel sözlerini şöyle sürdürdü: "Tokat'ta mermer rezervlerinin yaklaşık 1 milyar 250 milyon metreküp dolaylarında olduğu göz önünde bulundurulduğundan şüphesiz ki kaynaklarımızın yeterince değerlendirildiği söylenemez. Son yıllardaki artan talepler gösteriyor ki önümüzdeki günlerde bu yatırımlar daha da artacak ve ilimiz hak ettiği bir mermer üssü ve yıldızı, sürekli yükselen cazibe merkezi haline gelecektir. Gerek fabrika işletmeciliği konusunda ve gerekse ocak işletmeciliği konusunda yatırım yapmak isteyen müteşebbislerimize alt yapı yatırım yeri ve devlet yardımları konusunda gerekli her türlü destekler sağlanmaktadır."


17 yıl önce