|

Hakkâri'deki işsizliğin çözümüne üniversite desteği

Hakkâri Üniversitesi ile Hakkâri'nin talihi tersine dönüyor. Üniversitesi Rektörü İbrahim Belenli, organik seracılık üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi. Belenli, resim kursu, bal üretimi ile ilgili kurslar verdiklerini ve Avrupa Birliği destekli bir kadın istihdamı projesini gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

FAHRİ SARRAFOĞLU / HAKKÂRİ
00:00 - 9/08/2012 Perşembe
Güncelleme: 17:22 - 9/08/2012 Perşembe
Yeni Şafak
Hakkâri'deki işsizliğin çözümüne üniversite desteğ
Hakkâri'deki işsizliğin çözümüne üniversite desteğ

Hakkâri Üniversitesi'nin 2008 yılında kurulduğundan bu yana Hakkâri'nin de kalkınması için ciddi çalışma içerisinde olduğunu dile getiren Hakkâri Üniversitesi Rektörü İbrahim Belenli, Hakkâri Üniversitesi olarak yazılım konusuna büyük önem verdiklerini söyledi. Kendi otomasyon yazılımlarını kendilerinin ürettiklerine dikkat çeken Belenli, oldukça etkin bir yazılım ekibinin olduğuna vurgu yaptı. Öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının oldukça düşük olduğuna değinen Belenli, 2 bin civarında olduğunu bu durumda 65 öğrenciye bir öğretim elmanı düştüğünü dile getirdi. Belenli, Hakkâri Üniversitesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: "Meslek Yüksekokulu ağırlıklı olan üniversitemiz için bu oldukça iyi değerdir. Diğer yandan öğretim kadromuz hem genç ve dinamik akademisyenlerden oluşuyor hem de hemen hemen tamamı bilimsel çalışmalar içerisinde olduklarından öğrenciye sağlayacakları kaliteli katkıları da büyük olacaktır."

KÜLTÜREL ÇALIŞMALARA DESTEK

Bölgede kültürel çalışmalara önem verdiklerini ifade eden Belenli, bölgenin sosyolojik ve kültürel açıdan araştırılması için zemin oluşturduklarını söyledi. Belenli, açıklamasının devamında şöyle konuştu: "Kürt Kadını Kongresi, Kürt Dili ve Edebiyatı Günleri ve 1. Uluslararası Kürdoloji Konferansı isimli bilimsel etkinlikleri gerçekleştirdik. Yazılım ekibimiz ile gençlerimize yazılım kursları veriyor ve onların kolay iş bulmalarına destek oluyoruz. Diğer yandan Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı bünyesinde 15 kişilik bir bakım onarım ekibimizle hem üniversitenin işlerini yapıyoruz hem de şehrin gençlerine ustalık gerektiren işleri öğretiyoruz. Bütün bunların da ötesinde şehre en önemli katkımız ise çocuklarını şehir dışına gönderecek maddi güce sahip olmayan ailelerin evlatlarını okutabilecekleri yükseköğretim imkânı tanımak olmaktadır."


HAKKÂRİ'NİN TALİHİ TERSİNE DÖNÜYOR

Organik seracılık üzerine çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Rektör Belenli, Hakkâri'nin bilinen makûs talihinin tersine döneceğine inandığını belirtti. DAKA tarafından desteklenen güneş enerjisi ile ısıtılan tam otomasyonlu seranın faaliyete geçtiği müjdesine de veren Belenli, halka dönük olarak da çeşitli kurslar açtıklarından da bahsetti. Özellikle resim kursu, bal üretimi ile ilgili kurslar verdiklerini ve Avrupa Birliği destekli bir kadın istihdamı projesini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Belenli, üniversitenin hazırladığı insan hakları projesinin de kabul edilerek yakında başlayacağını söyledi.


ÜNİVERSİTEDE BAŞÖRTÜSÜ SERBEST

"Gerek üniversite binalarımızda gerekse uyguladığımız ÖSYM ve Açık Öğretim sınavlarında başörtüsü yasağı uygulamıyoruz" diyen Rektör Belenli, şunları söyledi: 'Daha genel bir ifade ile kimsenin giyim kuşamına karışmıyoruz ve karışılmasına müsaade etmiyoruz. Öğrencilerimizin kendilerini şiddet içermeyen yollarla ifade etmelerine zemin hazırlıyoruz. Kürtçe seçmeli dersler açtık, öğrencilerimiz anadilleriyle ilgili konuları öğreniyorlar. Matematik eğitiminde anadil desteği almak için Kürtçe matematik kitabı yayınladık. Yöredeki Kürt hikayelerini derleyip İngilizce hikayeler olarak kitaplaştırdık"


12 yıl önce