|

Her şeyi devletten beklemeyin

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Türkiye'de yaklaşık 50 kadar şehrin ciddi anlamda sıkıntı ve sorunlar yaşadığını sadece kendi iç dinamiklerini harekete geçiren 15 şehrin kalkınma süreci yaşadığın vurguladı. Her şeyi devletten bekleyen şehirlerin büyük sorunlar ve sıkıntılar yaşadağına dikkat çekti.

Erdinç Teğmen
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 17:50 - 4/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
Her şeyi devletten beklemeyin
Her şeyi devletten beklemeyin

Kentsel dönüşüm projesinin Türkiye, şehirler ve belediyeler için büyük bir fırsat olduğunu belirten. Özhaseti, "Bu iyi değerlendilmeli. Her şeyi devletten bekleyen iller ciddi sorunlar yaşadı. Geleceği göremedi, değişimi okuyamadı, yarın ve gelecek için adım atamaz hale geldi, artık emeklilerin yaşadığı şehirler konumunda" dedi.


Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki genel bir değerlendirme toplantısı yaptı. Türkiye'de yaklaşık 50 kadar şehrin ciddi anlamda sıkıntı ve sorunlar yaşadığını ifade eden Özhaseki, sadece kendi iç dinamiklerini harekete geçiren 15 şehrin kalkınma süreci yaşadığına dikkat çekti. Özhaseki, "Her şeyi devletten bekleyen, 'bakanımız olsa şu olurdu, başbakanımız olsa bu olurdu, cumhurbaşkanımız olsa bize de bu yatırım gelirdi' düşüncesinde olan şehirlerimiz bugün büyük sorunlar ve sıkıntılar içerisinde. Gelecek için adım atamaz hale gelmiş durumdalar" dedi.

Özhaseki, tarihi yapıları yıkarak yerine inşa edilen kötü ve çirkin yapıların kaldırılması adına kentsel dönüşüm projesinin Türkiye, şehirler ve belediyeler için büyük bir fırsat olduğunu belirtti. Özhaseti, "Bu fırsat iyi değerlendirilmeli. Her şeyi devletten bekleyen iller ciddi sorunlar yaşadı. Geleceği göremedi, değişimi okuyamadı, yarın ve gelecek için adım atamaz hale geldi, artık emeklilerin yaşadığı şehirler konumunda" dedi.


BELEDİYELER GÖÇE HAZIRLIKSIZ YAKALANDI

Türkiye'de 1960'lı yıllarda başlayan ve 1970'Li yıllarda daha da hızlı olan şehirlere göç olduğunu söyleyen Başkan Özhaseki, Bunun karşısında belediyelerin genelde hazırlıksız yakalandığını vurguladı. Özhaseki, 'Göç döneminde bir de ideolojik yaklaşımlar olmuş. 'Gelsinler bunlar bizim adam olurlar. İstedikleri yere ev yapsınlar. İstedikleri yeri yerde otursunlar. Önleri açın' diyorlar. Çünkü kafalarında ideolojik yapı var. İşçi sınıfını örgütleyecekler devrim yapacaklar birçok hesap var. Böylece gecekondularla dolmuş şehirler. Kayseri'de 40 kadar mahalle vardı. Bunu biliyorduk ve bugün yapılan çalışmalarla bunu bitirdik ve hiçbir insanımızda mağdur olmadı' şeklinde konuştu.


ŞU ANDA 50 İL ZOR DURUMDA

Türkiye'de 2000'li yıllara gelindiğinde sağlık ve kimliksiz şehirlerin türediğini anlatan Özhaseki, tarihi yapıların yıkılmasını teşvik eden yöneticilerin, bu yapıların yerine çirkin yapılar inşa ettiklerin dikkat çekti. Özhaseki, yaşanan bu gelişmelerin ardından birçok şehrin yaşanan değişime ayak uyduramadığını ifade etti. Özhaseki," Türkiye'de şehirleri tasnife tabi tutarsak büyükşehirleri ayırıyoruz. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'yı ayıralım. Bunlar kendi özellikleriyle büyüyen şehirler. Siyasi ve coğrafi merkezler. Bu özellikleri onları artı değer katıyor. Şuan 50 vilayet zor durumda ve ayakta kalma mücadelesi veriyor. Sıkıntı yaşıyor ve doğru adım atamıyorlar. 15 kadar şehir çalışıyor ve iyi adımlar attı. Neden 15 şehir iyi de 50 şehir kötü durumda. Gerideler. Sıkıntılı ve biraz daha emekli şehirler haline geldiler. O şehirler kendi avantajlarını tespit edip bu yönde hedef koydular. Kendi avantajlarıyla yola çıkıp hedef koymuşlar. Bunu başarmışlar" dedi.

12 yıl önce