|

Hizan fındığı, aromasıyla Karadeniz'e rakip

Bitlis'in Hizan ilçesinde üretilen fındık, aroması ve lezzetiyle Karadeniz'e meydan okuyor. Karadeniz Bölgesi'nden sonra Türkiye'de en fazla fındığın yetiştiği bölgenin Hizan olduğunu vurgulayan Kaymakam İnci, "Üretim miktarı konusunda Karadeniz Bölgesi'ne rakip değiliz ama fındığımızın kalitesi, aroması ve lezzeti konusunda rakibiz" dedi.

Aa
00:00 - 31/08/2014 Pazar
Güncelleme: 13:02 - 31/08/2014 Pazar
Yeni Şafak
Hizan fındığı, aromasıyla Karadeniz'e rakip
Hizan fındığı, aromasıyla Karadeniz'e rakip

Karadeniz Bölgesi'nden sonra en fazla fındık üretiminin yapıldığı Bitlis'in Hizan ilçesi, üretilen fındığın aroması ve lezzetiyle Karadeniz'e rakip çıktı. Ilıman iklimi ve bitki örtüsüyle bölgenin önemli cazibe merkezlerinden biri olan Hizan'da, çözüm sürecinin beraberinde getirdiği huzur ve güven ortamıyla fındık üretimi de arttı. Kaymakamlık tarafından verilen desteklerle fındık üretiminde söz sahibi olmaya hazırlanan ilçede, ilkel tarım yöntemleriyle yıllık bin ton mahsul elde edilirken, 350 aile de geçimini fındıktan sağlıyor. Fındık üretiminin yapıldığı Çalışkanlar köyüne giderek incelemelerde bulunan Kaymakam Sedat İnci, bu yıl fındık rekoltesinde yaşanan artışın kaliteye de yansıdığını belirtti.

EN FAZLA FINDIĞIN YETİŞTİĞİ 2. BÖLGE HİZAN

Karadeniz Bölgesi'nden sonra Türkiye'de en fazla fındığın yetiştiği bölgenin Hizan olduğunu vurgulayan İnci, şöyle konuştu: "Yaklaşık bir haftadır fındık hasadı başladı. Çiftçilerimiz çok mutlu. Son 20-25 yıldır rekoltenin en yüksek olduğu yıllardan birini yaşıyoruz. İnsanlarımız aileleriyle birlikte burada çalışıyor. Fındık denince Karadeniz Bölgesi akla gelir. Fındık normalde ılıman iklim bitkisidir. Kültür fındığı dediğimiz sofralık fındık Türkiye'de sadece Karadeniz Bölgesi'nin doğu kesimlerinde yetişiyor. O bölgelerde fındık yetişmesi normaldir. Çünkü iklimi, toprak yapısı uygun ve nemli bir bölge. Denizden yaklaşık 800 kilometre uzak olan ilçemizde fındık yetişmesi enteresan ve dikkate değerdir."

REKOLTEDE SON YILLARA ORANLA ARTIŞ VAR

İnci, dünya fındık üretiminin yüzde 65'inin Karadeniz Bölgesi'nde olduğunu ancak bu yıl yaşanan don olayları nedeniyle rekoltede önemli bir azalma yaşandığını bildirerek, Hizan'da fındığın vadi bölgesinde yetişmesi nedeniyle don olayından fazla etkilenmediğini ve rekoltenin son yıllara oranla arttığını ifade etti. "Üretim miktarı konusunda Karadeniz Bölgesi'ne rakip değiliz ama fındığımızın kalitesi, aroması ve lezzeti konusunda rakibiz" diyen İnci, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi'nde 8 çeşit fındık var. Bu bölgedeki fındıklara baktığımızda büyüklüğü, aroması ve şekli Karadeniz fındığından çok daha farklı ve daha iri taneli. Çiftçilerimiz elde ettiği ürünleri bir hafta içinde satabiliyor. Türkiye'nin birçok yerinde fındık üretimi yapılıyor ama burada üretilen fındık, kalitesiyle, yağ oranıyla Karadeniz fındığını aratmıyor. İlçenin fındık üretiminde de söz sahibi olması için çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz."


10 yıl önce