|

Irak'taki ihracat kaybını Rusya telafi edecek

Türkiye'nin en önemli ihracat pazarı olan Irak'taki çatışmalar yüzünden yaklaşık yüzde 20 ihracat kaybı yaşayan kanatlı sektörü, bunun telafisini AB'ye gıda ithalatı ambargosu kararı alan Rusya pazarında görüyor.

Aa
00:00 - 23/08/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:39 - 23/08/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Irak'taki ihracat  kaybını Rusya telafi edecek
Irak'taki ihracat kaybını Rusya telafi edecek

Irak'taki çatışmalar nedeniyle bir numaralı pazarı olan bu ülkede yaklaşık yüzde 20 ihracat kaybına uğrayan kanatlı sektörü, gözünü Avrupa Birliğine (AB) gıda ithalatı ambargosu kararı alan Rusya'ya dikti. Rusya'ya ihracatta, bürokratik engellerin aşılması ve teknik koşulların yerine getirilmesinde önemli mesafeler kaydeden sektör, Rusya pazarının kapılarının açılmasıyla Irak'taki kayıplarını kısmen telafi etmeyi umuyor. Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, Irak'ın, Türkiye'nin tüm ihraç ürünleri için çok önemli olduğunu ancak kanatlı ürünlerinde tartışmasız bir numaralı pazar olduğunu söyledi. Sezer, Irak pazarının potansiyeline dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Kanatlı ihracatımızın bu seneki toplamı ortalama 1 milyar doları bulacak. Bunun 600 milyon doları tavuk, kanatlı etleri, 400 milyon dolarlık kısmı da yemeklik yumurta. Türkiye'nin toplam kanatlı ihracatının yüzde 80 kadarını Irak'a ve o çevreye yapıyoruz. Bu kadar büyük bir yüzdesel bölge bizim için. Dolayısıyla tartışmasız Irak birinci pazarımız. Bunun yanında tabii Suriye ve onun diğer çevre Ortadoğu ülkeleri de paylarını ihracatımızdan alıyor. Tabii ki son gelişmelerden, özellikle lojistik güvenliğinin tehlikeye girmesinden dolayı bazı sıkıntılar yaşandı. Özellikle Güney Irak'a ve Bağdat'a doğru giden ürünlerimizin ulaştırılmasında sıkıntılar yaşandı fakat Ortadoğu hızla değişen çok sıcak bir bölge. Bugün ne oluyor, yarın ne olacak, kestirmek çok mümkün değil ama ihracat açısından baktığımızda biraz şimdi daha rahatlama görülmekle birlikte özellikle güneye giden ürünlerde halen nakliye sıkıntıları devam ediyor."

FİYATLAR ARTTI

Irak'a dış satımda en son verilerin temmuz ayına ait olduğunu belirten Sezer, bu dönem yüzde 15-20 azalma görüldüğünü anlattı. Bunun, beklenenin altında bir azalma olduğuna değinen Sezer, "Ağustos ayında da izleyeceğiz, göreceğiz. Ne kadar düşüş olacak veya aynı düzende mi gidecek? Onları göreceğiz" değerlendirmesinde bulundu. Sezer, Irak pazarında siparişlerde azalma olmadığını ancak ulaştırma ve lojistik konularında ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirerek, ulaştırmadaki güvensizlik yüzünden gidilemeyen bölgelerde kanatlı ürün fiyatlarının çok fazla arttığını bildirdi. Irak'taki kayıpların Rusya pazarında telafi edilmesi konusunu da değerlendiren Sezer, "Kısmen faydası olacağını düşünüyorum, olacaktır. En azından bazı ürünlerimiz, Rusya'nın bazı bölgelerinde görülme ve kullanılma, tüketilme şansını bulacaktır" görüşünü dile getirdi.


10 yıl önce