Çıraklıktan çıktı yola şimdi otomobil tasarlıyor

Fabrika çıkışı araçları baştan tasarlayarak, otomotiv sektöründe bir ilke imza atan Erbakan Malkoç 1997 yılında kurduğu Dizayn VIP markasıyla, teknoloji ve tasarımı biraraya getiriyor. Bir ofiste bulunması gereken ihtiyaçların hepsini araç içine yerleştiren Erbakan Malkoç Türkiye'yi merkez üssü haline getirmenin hayalini kuruyor.

Kübra Sönmezışık Yeni Şafak
Çıraklıktan çıktı yola şimdi otomobil tasarlıyor
Erbakan Malkoç 1997 yılında kurduğu Dizayn VIP firmasıyla, dünyanın birçok ülkesinden ihraç kaydıyla getirilen lüks araçların içlerini yeniden tasarlıyor. Araçları, kendi ekibinin geliştirdiği yazılımlarla cep telefonuyla hükmedilir hale getiriyor. Müşterileri arasında krallar, prensler, ünlü siyaset adamları, işadamları, futbolcu ve sanatçılar olan Erbakan Malkoç'la Avcılar'daki 'tasarım ve uygulama' fabrikasında görüştük. Çocukluğundan beri arabaya ilgisinin olduğunu söyleyen Malkoç'un filmlere taş çıkaracak bir başarı öyküsü var. Ardahan'ın Göle ilçesinde 11 çocuklu bir ailede doğan Erbakan Malkoç'un anne ve babası ilkokulu bitirdiği yıl vefat etmiş. Bunun üzerine ağabeyisinin yanına İstanbul'a çalışmak için gelen Malkoç, 'Çocukluktan beri otomobile karşı merakım olduğu için işe otomobil tamirhanesinde çırak olarak başladım. Dükkana gelen araçlar üzerinde değişikler yapıyorduk. Çıraklık döneminde araçları daha iyi tanıma fırsatım oldu. Araçlar üzerinde yeni şeyler denediğim için ustalarımdan çok dayak yedim. Sabırsız ve meraklıyım. Ustam bir iş yaptığında onu tepeden izlerdim' diyor.

DELİSİN DEDİLER

Kalfalık döneminde kabına sığmadığı için 16 yaşında iyi bir girişimcinin ortaklık teklifiyle ilk atölyesini kuran Malkoç özgürlüğünü eline almasıyla otomobil üzerinde deneyler yapmaya başlamış. O dönemde var olmayan sistemler denediğini anlatan Malkoç, civa ile alarm yaparken, silecek sistemi ile otomatik olarak açılıp kapanan araç camı yapıyormuş. Kimsenin daha önce görmediği multimedya sistemleri yaptığından bahseden Malkoç araç telefonu bile tasarladığını anlatıyor. 4 yıl boyunca ortağı ile çalışan Malkoç, askere gitmiş ve döndüğünde de kendi atölyesini kurmuş.

TASARIMLA 4 AY UĞRAŞTIM

Bir süre böyle devam ettikten sonra kendi aracını tasarlamayı kafasına koyan Erbakan Malkoç '2000 yılında ilgi çok büyüktü. Türkiye'deki bütün sanatçılar, futbolcular ve iş adamlarının araçlarını yapıyordum. Kendi aracımı yapmak için gelen bütün işleri reddettim. Yeşilköy'de saltanat sürerken Avcılar'da dükkan kiraladım. 4 ay boyunca gece gündüz arabanın içinde deneyler yaptım. Ortaya VİP aracı çıkardım ve onu otoshow'a sergilemek için fuara götürdüm. Aracımı gören herkes bana 'kafayı yemişsin' dediler' diye yaşadığı süreci anlatıyor. Deli demelerine aldırış etmeyen Malkoç Ortadoğu'dan müşterileri olmaya başlayınca firmasını daha da büyütmüş.

Avrupalı'dan daha mı iyi biliyorsun azarı

2009 yılına kadar iyi işlere imza atan Erbakan Malkoç kendisinden Tip Onay Belgesi istenince zor durumda kalmış. Yaptığı işin o güne kadar tanımı olmayan Malkoç'un belgesi olmadığı için çaldığı kapılar yüzüne kapanmış.'Sen Avrupalı'dan daha mı akıllısın?' tepkisiyle karşılaşmış. O da çareyi Avrupa'ya gitmekte bulmuş. 'Avrupa'ya gidip dünya otomobillerinin test üretim raporlarına ulaştım ve kendi araçlarımı da aynı testlere tabi tuttum. Terstlerden geçti ve Türkiye'ye bu işin tanımını getirdim' diyen Malkoç, bugün aralarında üst düzey yöneticilerin, sanatçıların ve bürokratların yer aldığı dünyanın en prestijli insanların bindiği otomobilleri tasarlıyor. Firma otomobil dizaynının yanı sıra; minibüs, otobüs, yat, helikopter ve jetlerin içini de dizayn ediyor.

Hedefte Türk markası var

'Avrupalıları dize getiriyorum' diyen Erbakan Malkoç imalatının büyük bir kısmını Avrupa'ya ihraç ettiğini söylüyor. Tasarımcı, modelist, mimar, ARGE mühendisi ve yüksek mühendislerden oluşan 100 kişilik bir ekiple çalışan Malkoç, ürettiği otomobiller için 'Bu kalitede otomobili dünyanın hiç bir yerinde bulamazsınız' diyor. Bütün buluşlarını önce ekibiyle paylaşıp onay alan Malkoç, iş yaşamında trafikte geçirilen süreyi verimli hale getirmek için yürüyen ofisler tasarlamayı düşünüyor. Son olarak 83'ncüsü düzenlenen Cenevre Otomobil Fuarı'nda ilk kez Türk tasarımı araçları sergileyen Erbakan Malkoç, ileride dünyanın tanıdığı bir Türk markası ortaya koymak istiyor ve 'Bir gün araç dizaynında dünyanın üssü olacağız' diyor.