Çorlu'dan dünyaya Türk Malı bilgisayar

Tayvanlı Foxconn şirketi HP ile yaptığı anlaşmayla Çorlu'da fabrika kurdu ve 'Türk Malı' etiketiyle masaüstü bilgisayar üretimine başladı. Üretilen bilgisayarların yüzde 90′ı Doğu Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya ihraç ediliyor.

Melih Bayram Dede Yeni Şafak
Çorlu'dan dünyaya Türk Malı bilgisayar
Tayvanlı Foxconn şirketinin yılda 2 milyon 400 bin masaüstü bilgisayar üretim kapasiteli fabrikası üretime başladı. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (ISPAT) desteğiyle Çorlu'da inşa edilen Foxconn Masaüstü bilgisayar fabrikası, anlaşma gereği sadece HP şirketi için üretim yapacak. Çorlu Avrupa Serbest Bölgesinde inşa edilen Foxconn masaüstü bilgisayar fabrikası Türk Malı damgalı HP masaüstü bilgisayarlar üretecek ve üretimini dünyaya sevk edecek.

TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEN BİR ÜLKEYİZ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada Foxconn tarafından Çorlu'da yapılan yatırıma büyük önem verdiklerini belirterek, “Türkiye'yi bölge ülkelerine teknoloji ihraç eden önemli bir merkez haline getirmek öncelikli hedeflerimizde biri. HP marka masaüstü bilgisayarlar üretmek üzere Foxconn tarafından yapılan yatırımın da bu yolda önemli bir adım olduğuna inanıyorum.” dedi.

60 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Tam kapasite ile çalıştığında 60 milyon dolarlık yatırıma ulaşacak ve üretiminin yüzde 90′ını başta Doğu Avrupa olmak üzere Kuzey Afrika ve Ortadoğu'ya sevk edecek olan fabrika ile HP'nin global tedarikçisi Foxconn ve diğer donanım tedarikçileri de Türkiye'ye gelmiş oldu. Türk ekonomisinin önemli bir paydaşı olarak 22 yıllık varlığıyla ülkemizde BT dönüşümünü başlatan HP, Foxconn'un Çorlu Avrupa Serbest Bölgesi'nde kurduğu fabrikayla Türkiye'yi bölge ülkelerine teknoloji ihraç eden önemli bir merkez yapıyor.

SANİYEDE İKİ BİLGİSAYAR ÜRETİLECEK

Sadece HP'ye üretim yapacak olan Foxconn bilgisayar fabrikası Türkiye'yi HP'nin Avrupa'daki 3 büyük üretim merkezinden biri olarak konumlandırıyor. HP'nin global tedarik zincirinde saniyede 2 bilgisayar, 2 yazıcı ve her 15 saniyede 1 sunucu sevki yapılıyor. Foxconn bilgisayar fabrikası da Türkiye'yi, bilişim sektöründe dünyanın en büyük 'network'ü olan HP tedarik zincirinin stratejik merkezi yapıyor.

ARTAN TALEBİ TÜRKİYE KARŞILAYACAK

HP Kişisel Sistemler Grubu EMEA Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Eric Cador da değerlendirmesinde şunları söyledi: “En yeni bilgisayar teknolojilerine olan talep hızla artıyor ve HP, Türk tüketicisi ile kurumsal müşterilerin bu konuya artan ölçüde ilgi gösterdiğini görüyor. Bilgisayar üretimini Türkiye'de konuşlandırmak, HP'nin dünyanın hızla gelişen bölgelerinde artan müşteri taleplerini karşılama stratejisinin bir parçasıdır.”

TÜRKİYE ARTIK MERKEZ ÜSLERDEN BİRİ

Avrupa, Asya, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın merkezinde yer alan Türkiye'nin, uzun yıllar boyunca HP'nin küresel stratejisinin önemli bir merkezi olduğunu ifade eden HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ise şunları söyledi: “Çalışmalar tamamlandığında 60 milyon dolarlık bir yatırıma ulaşacak olan Foxconn bilgisayar fabrikası da HP'nin Türkiye'ye verdiği büyük önemi göstermektedir. Çorlu'daki Foxconn bilgisayar fabrikasıyla Türkiye'yi HP'nin global tedarik zincirinin önemli bir parçası ve EMEA (İsrail, Yunanistan, Türkiye, Ortadoğu, Afrika) bölgesinde stratejik bir sevkiyat üssü yapıyoruz. Ülkemizde dev bilgi teknolojileri ekosistemimizi güçlendirecek olan masaüstü bilgisayar fabrikamız ile Türkiye'nin sektörel potansiyelini daha da geliştireceğiz.”

TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNE YATIRIM YAPTIK

HP Kişisel Sistemler Grubu Ülke Müdürü Ertuğ Ayık da “Bu fabrika, HP Türkiye'nin ülkemizde 22 yıldır sürdürdüğü faaliyetlerinin doruk noktasıdır. Ancak, bu bizim için önemli bir başlangıçtır. HP Türkiye salt bir pazarlama organizasyonu değildir, biz ülkemizin geleceğine yatırım yapan ciddi bir üretim ve Arge kuruluşuyuz. Çorlu'daki Foxconn bilgisayar fabrikasının iş ortaklarımız, müşterilerimiz ve gelecekteki potansiyel müşterilerimiz için önemli bir mesaj verdiğine de inanıyorum.” şeklinde konuştu.

***

BANA ULAŞMAK İÇİN
http://www.melihbayramdede.com
http://twitter.com/melihbayramdede
http://www.facebook.com/melihbayramdedecom