YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


'EKSEN'E TAZE KAN

Barak, ihale krizleriyle sarsılan Türk-İsrail 'ekseni'ne yeni bir ivme kazandırmak için Ankara'ya geldi. Gizli noktaları ağır basan ilişkinin dünyada başka örneği yok.

İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı Ehud Barak altı saatlik bir ziyaret için dün Ankara'ya geldi. Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin Ortadoğu barış sürecine çok önem verdiğini belirterek, sürece destek amacıyla elinden gelen gayreti göstermeye hazır olduğunu bildirdi. İki ülke heyetlerarası görüşmelerinin ardından Barak ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Ecevit, Camp David görüşmelerinin bir başarısızlık olarak değil, "devam ettirilmesi gereken bir girişim" olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Barak ise, Türkiye'nin barış sürecine katkılarına müteşekkir olduklarını söyledi ve Türkiye ile ilişkileri daha da geliştirmek için adım atmaya hazır olduklarını ifade etti.

Savunma işbirliği ve su

Barak, Türkiye ve İsrail arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Türkiye ile üçüncü ülkelerde birlikte çalışma olanaklarını araştırıyoruz" dedi. Barak, "Savunma sanayimiz Türkiye'de iş sahası araştırıyor. Kaldı ki, savunma alanında işbirliğimiz de var. Üçüncü ülkelerde birlikte çalışma, teknoloji değişimi ve transferi olanaklarını araştırıyoruz" dedi.

Ecevit, İsrail'e su satılmasına ilişkin soruyu yanıtlarken, "Bölge ülkelerine gerek Mavavgat'tan, gerekse Güneydoğu Anadolu'dan su verilmesi gibi konulara büyük önem veriyoruz. Bu konuda Türk ve İsrail makamları arasındaki görüşmeler devam ediyor" dedi.

Barak da, "Bazı İsrailli işadamlarının GAP projesine katılmasından gurur duyuyorum" dedi. Barak, "Türkiye'de bazı projelerimiz var ve savunma sanayiimiz de Türkiye'de bir anlaşmaya varmak istiyor. Ancak, ortadaki büyük rekabeti anlıyoruz ve Türk yetkilileri de kendisi için en iyi olan tercihi yapmak zorunda. Türkiye'nin bu konuda alacağı karara saygı duyuyoruz" dedi.

SNEH: Ziyaretin amacı güvenlik

İSRAİL Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh ziyaretin amacının Türkiye ile İsrail arasındaki "güvenlik ilişkilerini" geliştirmek olduğunu söyledi. Barak'ın güvenlik danışmanı Danni Yatom ise, İsrailli firmaların Türkiye'deki ihalelere katılmasıyla ilgili olarak, "Bugün anlaşmalar imzalanmayacak, ancak bunları konuşmak önemlidir" dedi.

İSRAİL'DE İHALE PANİĞİ- Defense News dergisi, İsrail ile Türkiye arasında savunma ihaleleri konusunda sıkıntı yaşandığını, ancak bu "stratejik ilişkilerin" etkilemeyeceğini yazdı. Haberde, Türkiye'nin M60 tankları ve güvenlik uydusu projesini, yarışmasız olarak İsrail'e vermekten vazgeçtiği, İsrail-Rus ortaklığının da helikopter ihalesinde birinciliği kaybettiği belirtilerek, İsrail'in Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nı hemen Ankara'ya gönderdiğini yazdı.

Örneği olmayan 'dostluk'

Türkiye ile İsrail arasındaki hava, deniz ve kara güçlerinin yararlandığı stratejik savunma işbirliği üç aşamadan oluşuyor: Ortak askeri tatbikatlar, İran ve Irak'tan gelebilecek füze saldırısına karşı stratejik işbirliği ve hazırlık ile en önemli adımı oluşturan savunma ihaleleri. Türk-İsrail ittifakının ilk aşaması olan askeri tatbikatların çoğu gizli, dünya üzerinde hiçbir ülke böylesi bir bilgi ve güç paylaşımına gitmedi.

İsrail Türkiye'den nasıl faydalanıyor

İkinci adım ise İran ve Irak'tan gelmesi muhtemel füze saldırılarına karşı ortak işbirliği ve hazırlık. Bu aşamanın bir parçası olarak, kara operasyonu bağlamında iki ülke askeri akademisyenleri, Türkiye'deki askeri akademilerde bilgisayar simülasyonlu tatbikatlar yapıyorlar. Simülasyonda İsrailli yetkililer bir yandan Türkiye'nin NATO tatbikatları ve barış gücü operasyonlarında edindiği tecrübelerden yararlanırken öte yandan İran ve Irak'taki gelişmeleri de yakından takip etme imkanı buluyorlar. Hava gücü bağlamında ise, 1996'da imzalanan anlaşma gereğince, Türk ve İsrail uçakları her iki ülkenin sınır bölgeleri civarında ortak uçuşlar ve tatbikatlar düzenliyorlar. Türkiye'nin İran'la olan sınır komşuluğu İsrail için büyük önem taşıyor. En önemli aşama ise ekonomik açıdan da büyük değer taşıyan savunma ihalelerinden oluşuyor.

Ziyaretin arka planı

Barak'ın ziyaretinin en önemli gündem maddesi sürekli tökezleyen savunma ihaleleriydi. Görünüşte Başbakan Bülent Ecevit'i Ortadoğu barışı konusunda bilgilendiren ve Manavgat suyu konusunda görüşme yapan İsrail'in aynı zamanda Savunma Bakanı olan Barak'ın asıl hedefi, son dönemde gerginleşen ve çıkmaza giren Türk-İsrail savunma işbirliğini yeniden bir yola koymaktı.

İsrail savunma sanayii, casus uydu, tank modernizasyonu ve helikopter ihalelerinde büyük darbe yedi. Bu gelişmeler ışığında Ankara'ya gelen Barak'ın beraberinde, Savunma Dışsatımları Sorumlusu, Savunma Bakanlığı Dış İlişkiler Başkanı ve Savunma Bakanlığı Genel Müdürü'nü getirmesi dikkat çekti.

Amerikan firmalarının devreye girmesiyle, önce tamam gözüyle bakılan casus uydu ihalesinin yenilenmesiyle şaşkına dönen İsrail, helikopter ihalesinde de Amerikan Bell firmasına öncelik verilmesi üzerine alarm durumuna geçti.

Yine geçen ay İsrail tarafından alındığına garanti gözüyle bakılan 1 milyar dolarlık M-60 tankları modernizasyonu ihalesi de Amerikan General Dynamics firmasının devreye girmesi üzerine ertelendi.

50 milyar dolarlık pasta

50 milyar dolar gibi astronomik bir rakama ulaşması beklenen projelerde İsrail'in yarıştığı ve bir kısmını kaybettiği ihaleler şöyle:

  • M-60 tankı modernizasyonu: 350 milyon dolar
  • Erken uyarı sistemi: 300 milyon dolar
  • Yüzmilyonlarca dolarlık anti tank füzeleri
  • Casus uydu ihalesi
  • 4 milyar dolarlık helikopter ihalesi
  • Türk F-4 ve F-5 uçaklarının modernizasyonu.




    Kağıda basmak için tıklayın.

  • Putin'e Çeçen sürprizi
    Denizaltı faciası yüzünden imajı büyük oranda sarsılan Putin'e bir darbe de Çeçenler'den geldi. 132 Rus askerini öldüren Çeçen mücahitler dört Rus helikopterini de düşürdü.
    Bakü-Ceyhan elden gidiyor
    The Washington Post, Bush'un seçimi kazanması halinde Hazar enerji politikasını değiştireceğini ve Bakü-Ceyhan yerine İran seçeneğini devreye sokacağını yazdı.

    55 yıllık 'köle işçi' arşivi bulundu
    Almanya'nın başkenti Berlin'de 55 yıllık "köle işçi" arşivi bulundu. "Berliner Unterwelten" adlı derneğin yöneticisi Reiner Janick, Alman BİLD gazetesine yaptığı açıklamada, Berlin'in Tempelhof semtindeki eski bir sığınağı araştırmak istediklerini, bu arada yüzlerce kilogram ağırlığındaki metal arşivi bulduklarını belirtti. Arşivde, 2. Dünya Savaşı sırasında Almanya'daki fabrikalarda zorla çalıştırılan 2 bin "köle işçi"nin dosyasının bulunduğunu kaydeden Janick, değerlendirme sonuçlarının Berlin'de yapılacak tazminat görüşmelerinde ele alınmasının beklendiğini söyledi. Alman Katolik Kilisesi de "köle işçiler"den bir bölümünün Katolik kiliselerinde çalıştırıldığının belirlendiğini açıkladı.
    Güney Afrikalı rehine serbest
    Filipinler'de, Ebu Seyyaf grubunun elinde 4 aydır rehin olan Güney Afrikalı Carel Strydom serbest bırakıldı. 36 yaşındaki Strydom, hükümet temsilcileri tarafından başkent Manila'nın güneyindeki Jolo Adası'nda bir askeri kampa getirildikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Karımı görmek için sabırsızlanıyorum" dedi. Diğer rehine arkadaşlarını arkasında bırakan Strydom, onlardan ayrıldığı için üzgün olduğunu da söyledi. Strydom'un karısı Monique ve diğer 4 rehine, dün serbest bırakılmıştı. Ebu Sayyaf grubu, 2 Finlandiyalı, 3 Fransız, 1 Alman ve 12 Filipinli'yi halen rehin tutuyor.
    İran'da gerginlik
    İran'ın batısındaki Hürremabad kentinde, muhafazakarlarla reform yanlıları arasında çıkan çatışmalarda bir polis ölürken, çok sayıda kişi de yaralandı. Çatışmalara tanık olan bir İranlı, 10 binden fazla kişinin ülkenin en büyük reformcu öğrenci organizasyonu toplantısının engellenmesini protesto ettiğini söyledi. Doktor olduğunu söyleyen görgü tanığı, çatışmaların Pazar günü de sürdüğünü ve olaylar sırasında onlarca kişinin yaralandığını ve tutuklandığını belirtti. Kayhan gazetesi, reform yanlısı öğrencilerin de katıldığı gösteride güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çıkan çatışmalarda, 20'si polis 40 kişinin yaralandığını duyurdu. Bu arada Tahran'daki bir kışlaya Halkın Mücahitleri tarafından dün sabah 5 havan topu mermisi atıldı.
    150 yılanla 41 gün birlikte kalacak
    Malezya'da hayvanları koruma derneği, 41 gün 150 kobra yılanıyla aynı kafeste kalma girişiminde bulunacak bir Malezyalı'nın "hayvanların hayatını tehlikeye attığı" gerekçesiyle bu girişiminden vazgeçmesi için eylem başlattı. The Star gazetesinin haberinde, 18 yaşındaki Indera Surianti adlı Malezyalı'nın, babasının elindeki rekoru kırmak için 150 kobra yılanıyla 41 gün bir kafeste yaşamaya karar verdiği belirtildi. Surianti'nin babası 250 kobra yılanı bulunan bir kafeste 35 gün geçirmişti.
    Trafik polisinden Schröder'e uyarı
    Başkent Berlin'de bir polis, restoranda yemek yiyen Başbakan Gerhard Schröder'den, park yasağı bulunan bir yerde duran şoförünün makam otomobilini başka bir yere çekmesini istedi. Polis, önce şöförden makam otomobilini park yasağı bulunan yerden çekmesini istedi. Şöförün, otomobilin Başbakan Schröder'e ait olduğunu ve restoranda yemek yediğini söylemesi üzerine restorana giden polis, "İyi günler Bay Schröder. Otomobiliniz park yasağı bulunan bir yerde duruyor. Lütfen şöförünüze otomobili başka yere çekmesini söyleyebilir misiniz?" dedi. Schröder de restorandan çıkarak şöförden otomobili park yasağı olan yerden çekmesini istedi.

     


    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
    İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED
    Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...