T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

2000 metredeki tehlike!

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca hazırlanan raporda, Mavi Akım Projesi çerçevesinde döşenen borulardan herhangi birinin delinmesi durumunda korkunç olaylar yaşanacak.

Mavi Akım'la ilgili Karadeniz'e döşenen gaz veya petrol boru hatlarında bir sorun çıkması halinde, gemi ve tankerlerin suya gömülerek büyük faciaların yaşanacağı bildirildi. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nca hazırlanan raporda, boruların Karadeniz'in 2 bin metre derinliğinde büyük tehlikelere yolaçabileceği belirtildi.

Mavi Akım'la ilgili soruşturmayı yürüten DGM Savcısı Cengiz Köksal'a da gönderilen raporda, dünyada şu anda 300 metre ve daha derin sulara döşenmiş 130 adet petrol ve gaz boru hattının olduğu hatırlatılarak, "2 bin metreye döşenmiş boru hattı ise henüz yok" denildi. Bunlardan birinde bir kopma veya delinme olursa bunu tamir edecek bir şirket ya da grubun olmadığı belirtilen raporda, "Derin deniz hatlarında meydana gelebilecek sorunlarla ilgili olarak ABD'de kurulan en geniş ve cinsinin tek örneği teşkilat (RUPE) Response to Underwater Pipeline Emergencies'dir. 300 metreden daha derinlere döşenen boruların muazzam basınçlara dayanabilmesi için, betondan oluşan koruyucu tabakalar ile kaplanmaları gerekiyor. Bu işlem boruları ağırlaştırıyor, sağlamlaştırıyor. Ancak, 300 metreden derin sularda bunların bir tanesini bile değiştirebilmeyi daha da olanaksızlaştırıyor. Mavi Akım boruları 24 inç olacak" ifadelerine yer verildi.

Gemiler suya gömülür

Denizaltına döşenen borularla ilgili çok sayıda sorun yaşandığını belirtilen raporda, bir gaz boru hattının herhangi bir şekilde delindiğini ve akımın kesilinceye dek büyük miktarlarda gazın, uzunca bir süre denize karışması halinde suynun kaldırma gücü nün sıfıra yaklaşacağı ve bu arada hat üzerinden geçmekte olan gemi ve tankerlerin aniden suya gömüleceği de yeralıyor.

Çakan, Mavi Akım'ı savundu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Mavi Akım, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve İran doğalgaz hatları ile ilgili olarak, "Siyasi menfaatleri değil, ülkenin menfaatleri düşünüldüğü sürece bu tür projeler mutlaka gerçekleşecektir" dedi. Çakan, serbest gazeteci Thomas Goltz ve ekibi tarafından sembolik Hazar petrolünün motosikletle getirmesi nedeniyle Adana'nın Yumurtalık ilçesinde Botaş tesislerinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projelerle ilgili olarak zamanın yöneticileri ve siyasetçilerinin risk aldıklarını söyledi. Mavi Akım, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve İran doğalgazına ilişkin olarak zaman zaman kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ileri süren Çakan, "Belki de siyasi rant peşinde koşanlar bu projelerin birer birer gerçekleştiğini gördükleri süre içinde yaptıkları yanlışın farkına varırlar" dedi. Mavi Akım Projesi ile ilgili çok şeyler söylendiğini belirten Çakan, "Sagem 7000" gemisinin boru döşemek için Karadeniz'e açıldığında başlarını öne eğdiklerini iddia etti. Bu arada, Bakan Zeki Çakan, enerji ile ilgili düzenlemeleri paket halinde 10-15 gün içinde Bakanlar Kurulu'na sunacaklarını bildirdi. Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ve Maliye Bakanı Sümer Oral ile yaptıkları toplantılarda 29 yap-işlet-devret projesi için hiçbir ayrım gözetmeksizin görüşlerini önerdiklerini belirterek, şunları kaydetti: "Enerji Bakanlığı ve Hazine bürokratları ayrım gözetmeksizin firmalarla konuşuyorlar. Bugün başlansa dahi 1379 megavatlık bir gücün 450-500 megavatlık bölümü 2002 yılında devreye girebilir."



3 Ağustos 2001
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED