T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

İhale herkese açık

Ankara 6. İdare Mahkemesi, RTÜK'ün frekans ihalesine, yalnızca 28 Nisan'da başvuranların girmesinin eşitsizlik olduğuna karar verdi. Frekans ihalesi herkese açık olarak yapılacak.

RTÜK'ün 26 Nisan'da yapacağı ihalenin yürütmesinin durdurulması için Eko TV'nin (CNNTürk) 6. idare Mahkemesi'ne açtığı dava süpriz bir kararla son buldu. İhale şartnamesinin 2. maddesinin "açıkça hukuka aykırı" olduğuna karar veren Ankara 6. İdare Mahkemesi, RTÜK'ün frekans ihalesine, yalnızca 28 Nisan 1995'e kadar başvurusunu yapan yayın kuruluşlarının girmelerinin eşitsizliğe neden olacağını vurguladı. Bu karar bundan sonra yapılacak ihaleye herhangi bir sınırlama olmaksızın bütün kanalların girmesi yolunu açtı. Kararın ardından bir toplantı yapan RTÜK konuyu önüzdeki hafta yapacağı toplantıda ele almayı kararlaştırdı. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma talebini olumlu karşılarken daha önce 16 kanalın girebileceği ulusal kanal ihalesine bütün kanalların girmesi yolunu da açtı.

CNN Türk pişman

6.İdare Mahkemesi, diğer maddelerle ilgili yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti. RTÜK'e lisans müracaatında bulunan 16 kanal arasında yer alan Eko TV (CNNTürk), ihaleye giremeyecek kanalların da ihaleye girebilmelerinin yolunu açtı. İdare Mahkemesi'nin kararı Eko TV'yi şok etti.

İdare Mahkemesi'nin ihaleyi bütün kanallara açmasını beklemediklerini ifade eden Eko TV yetkilileri, kararın ardından RTÜK'te kulis faaliyetlerine başladı. Eko TV yetkilileri, ihalenin iptaliyle ilgili müracaatları nedeniyle pişman. Yetkililer, RTÜK'te olağanüstü bir toplantı yaparak durum değerlendirmesi yaptı. Bu arada İdare Mahkemesi, maddi hata yapıldığını belirterek kararı geri istedi. RTÜK, kararı önümüzdeki hafta yapacağı görüşmede tekrar değerlendirecek.

Yargıya susarak yardım edin

Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, yargının önüne gelen bir konuda hiç kimsenin konuşmaması gerektiğini belirterek, "Yargıya, herkes susarak yardım etmeli" dedi. Erzurum Barosu'nun davetlisi olarak Erzurum'a gelen Selçuk, Vali Osman Derya Kadıoğlu'nu makamında ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Selçuk, yargıya intikal eden konularla ilgili devamlı bir yanlışın yapıldığını ifade etti. Yargının bağımsız olduğunu, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Selçuk, şunları söyledi: "Yargının önüne gelen konuda siyasetçi de olsa, yargıç da olsa, savcı da olsa kimsenin konuşmaması gerekir. Yargı bağımsızlığının beş boyutundan biri, yargının sokağa karşı bağımsız olmasıdır. Herkesin susarak yargıya yardım etmesi gerekir. Ben yargının önüne gelen konularda konuşulmasını son derece yanlış ve sakıncalı buluyorum. Söz konusu konularda konuşulması halinde yargı bağımsızlığı ihlal edilmiş olur."

Türkiye'nin seri olarak üretilecek ilk yerli otomobili Haziran ayında trafiğe çıkacak. Adana'da Özaltın Makina Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 40 adet deneme üretimi yapılan Özaltın marka taşıtların motor şanzıman ve difransiyel gibi parçaları Japonya, Çin ve Tayvan gibi uzak doğu ülkelerinden ithal edilirken, diğer tüm aksamları yerli yan sanayi fabrikalarında sağlanıyor. Özaltın Makina Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Edip Özaltın, "Bürokratik engeller yüzünden belirlediğimiz tarihte üretime geçemedik. Ama bu engelleri de aşıp Haziran ayında üretime başlayacağız. Fabrikamız 20 dakikada bir otomobil üretecek kapasitede. Günde 72, yılda ise 24 bin araç üreteceğiz. Ürettiğimiz araçları yerli piyasanın yanısıra Ortadoğu, Orta Asya ve Balkan ülkelerine de ihraç edeceğiz." dedi.

Eskişehir Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunan Haluk Kırcı, bazı kesimlerin kendi adını kullanarak ihalelere katıldığını ve bundan fazlasıyla zarar gördüğünü söyledi. Yeni Şafak'a bu konudaki rahatsızlığını yakınları aracılığıyla dile getiren Kırcı, şunları söyledi: "Bazı sahtekârların, son zamanlarda, benim adımı kullanarak yardım adı altında para topladıklarını; bazılarının da benim ortağım olduklarını iddia ederek kamu kuruluşlarının açtığı ihalelere katıldıklarını öğrenmiş bulunmaktayım. Bu konu beni fazlasıyla rahatsız etmektedir. Çünkü ben, hiç kimseden, hiçbir surette bu tip taleplerde bulunmadığım gibi, hiç kimseye de böyle bir yetki vermedim."

Mercedescilere tutuklama kalktı

Konya Karapınar'da 3 yıl önce meydana gelen ve 49 kişinin yanarak ölümüyle sonuçlanan trafik kazasıyla ilgili devam eden yargılama sürecinde, Mercedes Benz Türk A.Ş'nin yabancı yöneticileri hakkında verilen tutuklama kararı kaldırıldı. Mercedes Benz Türk A.Ş avukatlarının önceki gün tutuklama kararına yaptıkları itiraz, dün Ereğli Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşüldü. Mahkeme heyeti, Mercedes Benz Türk avukatlarının itirazını haklı bularak, "sanıkların tutuklanmalarını gerektirecek koşulların oluşmadığına" karar verdi. Mahkeme, şirketin 9 yabancı yöneticisi hakkındaki tutuklama kararını kaldırarak, dosyayı Karapınar Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.



28 Nisan 2001
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED