AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

D Ü N Y A
Bakü'de kaos korkusu

Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'i Başbakanlığa atamasına muhalefet sert tepki gösterirken Azerbaycan'da büyük karışıklıkların olabileceği bildirildi. Muhalefet Cumartesi günü büyük gösteriye hazırlanıyor.

  • HAMDİ ATEŞ ANKARA
    Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'i Başbakanlığa atamasına muhalefet sert tepki gösterdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ertelenmesi veya kuşku meydana gelmesi durumunda ise Azerbaycan'da büyük karışıklıkların olabileceği bildirildi.

    Azerbaycan, Ekim ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine hazırlanırken, Aliyev'in sağlık durumunun kötüleşmesi ve oğul İlham Aliyev'in apartopar Başbakanlığa getirilmesi, Azerbaycan'da gerilimi artırdı. Azerbaycan muhalefeti İlham Aliyev'in Başbakanlığı'nın yasal olmadığını savunurken, Aliyev'in de bu kararı veremeyeceğini söylüyor.

    Kamber: İmza sahte olabilir

    Cumurbaşkanlığı seçimlerinin en güçlü adaylarından ve 20 muhalefet partisinin oluşturduğu Bizim Azerbaycan Bloku'nun adayı olan Musavvat Partisi lideri İsa Kamber, İlham Aliyev'i Başbakanlığa atayan belgedeki imzanın sahte olabileceğini ileri sürdü. Kamber, başbakanlık görevini yürüten bir kişinin Cumhurbaşkanlığı'na aday olmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirtirken, GATA'dan Aliyev'in sağlık durumuna ilişkin net bir açıklamanın yapılmamış olmasını eleştirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erteleme girişimi olabileceğine dikkat çeken Kamber, her türlü koşulda seçimlere hazır olduklarını, bu süreçte toplumsal gerginliğin artırılmasına taraf olmayacaklarını bildirdi.

    İlham yetkilerini devredebilir

    Musavat Partisi Genel Başkan Yardımcısı Rauf Şenol ise, İlham Aliyev'in, 2 gün içinde Başbakanlık yetkilerini devretmesini beklediklerini ancak Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in bunu onaylaması gerektiğini, Aliyev'in ise sağlık durumunun bunu onaylamaya elverişli olmadığını söyledi. Aliyev'in oğlu İlham Aliyev'i Başbakanlığa teklif ettiği belgenin de geçersiz olduğunu ifade eden Şenol, Aliyev'in fiziksel olarak yaşıyor olsa bile, sağlık durumunun karar vermesine yeterli olmadığını iddia etti.

    Haftasonu büyük gösteri

    Şenol ayrıca, halkın büyük rahatsızlık duyduğunu belirtirken, Türkiye'deki resmi kurumların tutumunu eleştirdi. Azerbaycan'da küçük çaplı gösterilerin başladığını kaydeden Şenol, bütün muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşlarının Cumartesi günü çok büyük bir gösteri yapmaya hazırlandıklarını bildirdi. İlham'ın yasalara aykırı olarak Başbakan olduğunu ileri süren Şenol, Azerbaycan'da karışıklıklar yaşanmasından endişe ettiklerini söyledi.

    Aliyev Amerika'ya götürüldü!

    Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Türkiye'den ayrıldı. Askeri ambulansla Esenboğa Havalimanı'na gelen Aliyev, tam donanımlı ambulans haline getirilen Rus uçağına yerleştirildikten sonra, dün saat 10.58'de ABD'ye hareket etti. Yaklaşık bir aydır GATA'da tedavi gören Aliyev'in ABD'deki Cleveland Clinic'de tedavi göreceği bildirildi. Öte yandan, alanda bulunan Azerbaycan Havayolları'na ait uçak da Aliyev'in uçağının ayrılmasından sonra Esenboğa'dan ayrıldı. Genelkurmay Başkanlığı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in, tedavisini sürdürmek üzere GATA'dan ayrılarak ABD'ye gittiğini açıkladı.

    Büyük gizlilik içinde

    Hiçbir resmi görevlinin bulunmadığı operasyon sırasında Aliyev'e tahsis edilen makam aracı saat 10.00'da Esenboğa Havalimanı'na geldi. Makam aracı burada kargo bölümünde bekleyen Azerbaycan Airlines'a ait uçağın yanına yaklaştı. Aracın aprona girmesinin ardından yer hizmeti yapan iki otobüs, uçağın merdiveni önüne getirilerek gazetecilerin görüntü alması engellendi. Yaklaşık 10 dakika sonra Azerbaycan Büyükelçiliği ve güvenlik görevlilerinin araçları eşliğinde 002000 plakalı bir askeri ambulans da havalimanına geldi. Ambulans ve eskortları, kargo bölümünden giriş yaparak küçük VIP salonu karşısına kadar ilerleyerek, burada park halinde bulunan üzerinde Rusça POCCHH yazılı bir uçağa yanaştı. Bu arada yine gazetecilerin görüntü alması engellendi.

  •  
    ABD bu hezimeti gizledi
    Irak'taki Amerikalı General McKiernan, Irak'ta savaşın devam ettiğini açıkladı. Yaralı askerlerin Andrews Hava Üssü'ne taşınmasından sorumlu Yarbay DeLane, Irak'ta 8 bin ABD askerinin yaralandığı söyledi.
    Arap Birliği geçici hükümeti tanımıyor
    ABD, Araplar'dan Irak'taki geçici hükümeti desteklemesini istedi. Arap Birliği, Irak'a asker göndermeyeceklerini ve geçici hükümeti tanımadıklarını söyledi.
    İsrail 7 bin değil, sadece 342 mahkumu serbest bıraktı
    İSRAİL dün 7 bin Filistinli mahkumdan 342'sini serbest bıraktı. Filistinli gruplar ve Filistin yönetimi ise bunu yetersiz buldu.
    Bağdat'ta Türkmen yürüyüşü
    Suudiler'den
    11 Eylül raporuna sert tepki

    Kelly, Bahai inancına göre toprağa verildi
    GEÇEN Temmuz ayında intihar eden İngiliz Savunma Bakanlığı Silah Uzmanı David Kelly, 19 gün sonra dün düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi. Kelly'nin ailesi, İngiltere'nin Oxfordshire kentinin Longworth mıntıkasında bulunan Saint Mary's Kilisesi'nde Kelly'nin cenazesine katıldı. Cenaze töreni 03:00 sularında başladı ve Kelly, Bahai inancına göre gömüldü.
    Sahhaf yeniden Bağdat sokaklarında!
    IRAK'ta yeni dönemde çıkan gazetelere ilginç bir gazete daha katıldı. Geçen Cumartesi günü yayın hayatına atılan gazetenin adı: Sahhaf Gazete. Adını Irak'ın savaşta ki en popüler kişiliği olan Enformasyon Bakanı Muhammed Sait Sahhaf'tan alıyor. Sahhaf'ın Genel Yayın Yönetmeni Müeyyit Nimet Abdurrazık, "Sahhaf" adının Sahhaf'ın tekelinde olmadığını söyledi.
    ABD propaganda savaşını kaybetti
    SAVAŞIN ardından işgal gücü ABD tarafından Irak televizyonunun başına getirilen Ahmed Rikabi "ABD'nin propaganda savaşını kaybettiğini söyleyerek" istifa etti. 3 ay önce ABD'liler tarafından Irak televizyonu ve radyosunun başına getirilen Ahmed Rikabi, Saddam Hüseyin'in El Cezire ve El Arabiye televizyonlarını kullanarak, ABD'den daha iyi propaganda yaptığını belirtti.
    7 Ağustos 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED