AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

Y A Z A R L A R
Soğanı sadece yemeklerde kullanıyorsanız hata ediyorsunuz

Soğan gerek tazesi gerek kurusu biz Türkler'in mutfağındaki rolü çok özeldir. Soğansız bir yemek pek düşünmeyiz. Ancak onu pişirip, kavurarak yararlarını azalttığımızı pek çoğumuz bilmeyiz. Soğan oldum olası lezzet ve sağlık sunmuş önemli bir sebzedir. Fakat onu sadece sebze olarak tanımlamak sanırım, haksızlık olur.

Soğan zengin vitaminler içeren güç ve sağlık kazandıran sebze demiştik. Çiğ soğan suyu sütle karıştırıp içilebilir. Bir çoğunuzun yüzünü ekşittiğini tahmin edebiliyorum. Evet tadı çok hoş değildir. Ancak sağlığımızı düşünerek eskilerin deyimi ile şifa niyetine içilebilir. Çiğ olarak tüketilen soğan sindirim sistemini uyarır, idrar söktürür, kan dolaşımını düzenler, grip, nezle, öksürük önleyici olarak etkilidir.

Soğan şurubu: Orta boy bir soğan ince kıyılır ve 2-3 yemek kaşığı toz şekerle karıştırılır 1 kaşık su eklenip kaynama derecesine kadar ısıtılır. Ve 2-3 dakika kaynatılır. 2-3 saat ağzı kapaklı bir kapta bekletilip posası sıkılır. Gün boyunca 5-6 kez 1-2 çay kaşığı içilir.

Hazırlanan soğan şurubu, öksürük, ses kısıklığı gibi rahatsızlıklarda çok etkilidir. Sadece soğma duyarlı, hassas midelerde, gastirit ve ülser rahatsızlığı olanların dikkatli kullanması gerekir.

Her zaman söylediğimiz gibi tıp bilimine son derece saygılıyız. Ancak, destek olarak da doğadan faydalanabileceğimizi sık sık vurguluyoruz.

Sağlık, mutluluk, hayır dileklerim ile...

Fırında limonlu puding

MALZEMELER: 1/3 su bardağı un, bir buçuk su bardağı tozşeker, yarım çay kaşığı tuz, 2 adet rendelenmiş limon kabuğu, 1/3 su bardağı limonsuyu, 3 adet yumurta, 1 su bardağı süt, yarım su bardağı krema

YAPILIŞI: Unu eleyerek, tuz ve şekerle karıştırın. Bu karışıma limon suyunu ve rendelenmiş limon kabuklarını ekleyin. Yumurta sarılarını aklarından ayırarak, çırpın ve içine sütü ekleyin. Unlu karışımı, süte ilave edin. Yumurta aklarını bir tutam tuz ilavesiyle kar gibi olana dek çırpın. Çırpılmış yumurta aklarını ve krema'yı diğer karışıma ekleyin. Karışımı bir kalıba aktarın. Kalıbınızı, içi su dolu bir fırın tepsisinin içine oturtun. 150 derece sıcaklıktaki fırında 50 dakika pişirin.


16 Mayıs 2003
Cuma
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED