T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

T E L E V İ Z Y O N
İnsan mı tanıtılıyor yoksa makina mı?

NTV'deki BBC yapımı Human Body adlı belgeselde, insan değil de sanki bir makina tanıtılıyor. Bu BBC'nin kırdığı ilk ceviz değil elbette

Geçtiğimiz günlerde NTV'deki "İnsan Vücudu" (Human Body) adlı belgesele gözümüz takıldı. BBC yapımı bu dizi, insan vücudunun sırasıyla doğumdan ölüme kadar geçirdiği evreleri anlatıyordu. Hemen belirtelim ki, izleme şansı bulabildiğimiz hiçbir bölümünde (ki buna kadınlarda doğum evresinin anlatıldığı bölüm de dahil) hayat denilen eşsiz gösterinin ilahî yönüne dair en küçük bir imâya, en sıradan bir göndermeye dahi rastlamadık. Belgeselin 'ölüm'ü konu alan bölümünde, İngiliz belgeselciler insanın yaşlanma sürecini anlattılar izleyenlere.

'Toz'lu dünya görüşü

Ama ne anlatma! Sanki ruhu ve duyguları olan bir insandan değil, cıvataları, dişlileri ve rulmanları eskimiş bir makineden söz ediliyordu. Ölüm sürecini hakkıyla verebilmek için de "Herbie" adlı İrlandalı bir ihtiyarın aile ortamına konuk olmuşlar. Herbie, yolun sonuna gelmiş bir hasta. Beyninde tümör var ve ameliyat edilemiyor.

Herbie'yi görüntüleyen ekip onun ölüm yolundaki bedeninden sürekli "makine" gibi söz ederken, kendisinden de görüş alıyordu. Ateist olan Herbie, "Öte dünya diye bir şeye inanmıyorum" diyor ve şöyle devam ediyor: "İncil'de küller küllere, tozlar tozlara karışınca diye bir bölüm var. Bu doğru. Çünkü hepimiz toz olacağız."

Herbie, insan ruhunun varlığını bir tek satırında bile reddetmeyen İncil'deki o ünlü sözü kendi "tozlu" dünya görüşüne bu şekilde bir güzel alet ederken, bizler de onu son kez ziyaret eden akrabalarını görüyoruz. Ölmek üzere olan Herbie'nin başucunda şarkı söylüyorlar. Herbie'nin ölümüne en insanî tepkileri gösteren kişi ise onun kalp atışını stetoskobuyla son kez kontrol edip üzüntülü bir yüzle "Öldü" diyen doktor!

Ve insan ırkını temsilen 'örnek kişi' seçilip ölüm süreci anlatılan Herbie, krematoryumda yakılıyor, külleri de komşular tarafından yemek kaşığıyla bahçedeki güllere atılıyor. Belgesel biterken, biz de BBC'nin o bölümü Herbie'ye ithaf ettiğini okuyoruz ekranda.

Bu ilk değil...

BBC, ucuz fiyatlarla yeryüzünün dört köşesine sattığı bu tür yapımlarla, Üçüncü Dünya toplumlarının beynini sulandırdığı gibi, aslında kendi insanlarına da saygısız davranıyor. Çünkü, 'The Human Body'yi yayımladığı İngiltere'de, üç aşağı beş yukarı ortak bir ahiret inancına sahip milyonlarca Hıristiyan, Musevi ve Müslüman var.

Hemen hatırlatayım, geçtiğimiz Aralık'ta yayımlanan ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Hıristiyan-Müslüman bütün inançlı insanları ayağa kaldıran Meryem Ana belgeselini de BBC çekmişti. Meryem Ana, filmdeki canlandırmalarda bir askerin tecavüzüne uğruyor ve Hz. İsa Aleyhisselam da zinadan doğuyordu!

Yeni Şafak olarak o rezilliği daha İngiltere'deki gösteriminde yakalamış ve gazete olarak tavrımızı koymuştuk. Şimdi de insanı bir makine olarak anlatan şu bol ödüllü "İnsan Vücudu"nu aynen iade ediyoruz. Çünkü dünyanın ezici bir çoğunluğu gibi fazladan bir de "İnsan Ruhu"na inanıyoruz!

 
Nişanlı çiftler, hayat sınavında
İkbal Gürpınar'ın sunduğu, ekranların nişanlı çiftlere özel tek yarışması Yüzük Taşı, bu hafa yine dopdolu bir içerikle ekranlara geliyor. Çarpıcı konuların ele alındığı kısa filmlerde bu hafta yine üç ayrı konu işleniyor. Yarışmacıların hatalı tarafı bulmaya çalıştığı kısa filmlerde; ölüm döşeğindeki kocasına destek olmaya çalışan vefalı bir eş, aile içi problemlerin çözümlerinin yanlış bir şekilde dışarıda aranması ve sevdiği kızın ailesiyle tanışmaya çalışan bir gencin başına gelenler yer alıyor.
Stv / 22.15

Kiralık askerler Max'in peşinde
Kara Melek 'in bu bölümünde Max, peşindeki kiralık askerlerden kurtulmaya çalışıyor. Logan, Max'ten aldığı kandan sonra bacaklarını hissetmeye başlamıştır. Ayağa kalkmak için ilk kez bu kadar umutludur. Bu arada Max'in üstün özelliklerini bilen bir çete, genç kızı ele geçirmek için yeni askerleri peşine sürer. Çete, gelecek kuşaklarda mükemmel savaşçılara sahip olmak için Max'in genetik kodlarını ele geçirmeyi amaçlamaktadır.
Kanal 7 / 23.30

'Ceviz Kabuğu'nu dolduracak icatlar
Hulki Cevizoğlu, iki Türk gencinin geleceğe damgasını vurabilecek iki büyük buluşunu taşıyor Ceviz Kabuğu'na. Buluşlardan biri, petrol savaşlarının yaşandığı dünyamızda ilk kez geliştirilen yakıtsız uçak projesi. Projeye göre üretilecek uçak radarlara yakalanmıyor, güdümlü füzelerle vurulamıyor. Bir diğeriyse, yüzyıllar öncesinde çizilen Piri Reis haritasının sırrının çözülmesi. Bu büyük buluşların sahipleri Ceviz Kabuğu'nda bilim adamlarıyla buluşlarını tartışacak.
Atv / 24.00
8 Şubat 2003
Cumartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED