AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
D Ü N Y A
Asya'da yüzyılın depremi

Güney Asya, son 40 yılın en büyük depremi ile sarsıldı. 8,9 büyüklüğündeki deprem , Sri Lanka, Endonezya, Hindistan, Maldiv Adaları ve Tayland'ı beşik gibi salladı. Deprem ve tusunami sonucu 11 binden fazla kişi öldü.

Güney Asya ülkeleri deprem ve dev dalgalarla sarsıldı. 8,9 büyüklüğündeki deprem Sri Lanka, Hindistan, Endonezya, Maldiv adaları, Bangladeş, Burma, Tayland ve Malezya'yı vurdu. İki büyük deprem ve artçı depremlerin Hint Okyanusu'nda meydana getirdiği dev dalgalarda (Tsunami) ölenlerin sayısının 11 bini geçtiği ve onbinlerce kişinin de kaybolduğu belirtildi.

Türkiye saatiyle 02.59'da meydana gelen ilk ve en büyük sarsıntının, merkez üssünün Kuzey Sumatra açıkları olduğu ve Hint Okyanusu'nun 40 kilometre altında gerçekleştiği belirtildi. Bu şiddetli sarsıntıdan sonra büyüklükleri 5,8 ile 7,3 arasında değişen artçı depremler meydana geldi. Sarsıntılar Hint Okyanusu'nda tsunamiye yol açtı. 10 metreye kadar ulaşan dalgalar Hint Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerin sahillerini vurdu.

Sri Lanka'da 3 bin 538 kişi ölü

Depremden en fazla etkilenen ülke olan Sri Lanka'da askeri kaynaklar, ölü sayısını 3 bin 538, yaralı sayısını da 1600 olarak açıkladılar. Ülkede 1 milyon insanın tusunamiden büyük zarar gördüğü en az 5 turistik otelin de sular altında kaldığı belirtildi. Endonezya Sağlık Bakanlığı ise, Sumatra adasının kuzeyinde ölü sayısının 4 bin 185 olduğunu bildirdi.

Hindistan'da 3 bin ölü

Hindistan'da ise hükümet yetkilileri, ülkede toplam 2 bin 500 kişinin öldüğünü açıkladılar. Yetkililer ölü sayısının 3 bini geçeceğini belirttiler. Tayland'da yerel yetkililer ve polis kaynakları da en az 310 kişinin öldüğünü, 5 binden fazla yaralı olduğunu ve yüzlerce turistin kaybolduğunu açıkladılar.

En çok ölü Endonezya'da

Endonezya Sağlık Bakanlığı da yaptığı açıklamada depremde 4 bin 422 kişinin hayatını kaybettiğini belirttiler. Yetkililer, Maldivler'de de biri İngiliz turist 20 kişinin öldüğünü belirttiler. Burma'da 10 ve Bangladeş'te de 74 kişinin öldüğü belirtildi.

Son 40 yılın en büyük depremi

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, büyüklüğünü 8,9 olarak açıkladığı depremin, 1900 yılından bu yana kaydedilenler arasında da beşinci sırada yer aldığını açıkladı. Son 40 yılın en büyük depreminde "Andaman" fay hattının 1000 kilometrelik bir bölümü kırıldı. Büyük Okyanus'ta 'Ateş Hattı' denilen bölgede tektonik plakalar üzerinde bulunan ve Endonezya'ya bağlı bir ada olan Sumatra, 17.000 adacıktan oluşuyor.

Maldiv'deki Türk futbolcular iyi

Bu arada deprem Maldivler'in Paradice Adası'nda bulunan Beşiktaşlı futbolcu Emre Aşık ile arkadaşı manken Aysun Kayacı ve Galatasaray PAF Takımı Antrenörü Suat Kaya ile eşini de etkiledi. Türk futbolcularının durumlarının iyi olduğu belirtildi. Fenerbahçe Kulübü, depremden, Mauritus Adası'nda tatil yapan antrenörleri Roland Koch ve ailesinin etkilenmediğini açıkladı.

Dünyanın gözü
Güney Asya'da

Şiddetli depremin ve tsunaminin vurduğu Güney Asya ülkelerinde çok sayıda turistin olması dünyanın gözünü bu bölgeye çevirdi. Başta İngiltere, Fransa ve İsveç olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ile Rusya bölge ülkelerinde bulunan vatandaşları için kriz merkezi kurdu.

Bölgeye yardım yağıyor

Uluslararası Kızılhaç-Kızılay Federasyonu, Güney Asya'daki felaketin yaralarının sarılması için acil yardım çağrısında bulundu. Kendi fonundan ilk etapta 870 bin dolar ayırdığını açıklayan federasyon, Sri Lanka'daki depremzedeler için bugün bölgeye tıbbi yardım gönderileceğini kaydetti. Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda, Avusturya ve İtalya, Venezüella ve Yunanistan da bölgeye yardım göndereceğini açıkladı. Öte yandan, AB, depremzedeler için toplam 3 milyon euro tutarında yardım yapacağını açıkladı.

Türkiye'yi etkiler mi?

Güney Asya'daki depremin ardından gözler deprem kuşağında bulanan Türkiye'ye çevrildi. Bazı deprem uzmanları Türkiye'nin etkileneceğini söylerken bazıları "etkilenmeyiz" diyor. İşte deprem uzmanlarının görüşleri:

Türkiye etkilenmez

BÜ Kandilli Rasathanesi eski Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara: "Güney Asya'yı vuran depreminTürkiye ile bir ilgisi yok ve farklı bir tektonik rejimde meydana geldi."

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Gülay Barbarosoğlu: "Depremin Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceği hakkında kesin bir şey söylemek mümkün değil. Ancak dikkatli olmak gerekir."

İtalya Ulusal Jeofizik ve Yanardağ Bilim Enstitüsü Müdürü Alessandro Amato: Hint Okyanusu civarında meydana gelen geniş çaplı deprem ve artçı sarsıntıların etkisi, çevre ülkelerle sınırlı kalacaktır. Bunun Türkiye gibi ülkelere yönelik bir uzantısı söz konusu olamaz.''

Bütün dünya 10 gün sallanır

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy: "Bu fay hattı sebebiyle 1998'de Ceyhan'da, 1500'lerde Maraş'ın kuzeyinde, 1870'lerde de Palu ve Elazığ'da depremler olmuştu."

Jeofizik Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan: "Bütün dünya bir hafta-10 gün sallanacak. Depreme duyarlılığı artmış bölgelerde yeni deprem boşalmaları olabilir. Türkiye de bunun içindedir.''

Maldiv Adalararı'nın üçte ikisi sular altında

Malezya yarımadasının kuzeybatısında da da tsunaminin yolaçtığı dalgalara kapılan ve turizm cenneti olarak bilinen Maldiv adalarının üçte ikisinin sular altında olduğu belirtildi. Hükümet sözcüsü Ahmed Şahid, depremin büyük hasara yol açtığını söyledi. Adanın deniz seviyesinden sadece bir metre yükseklikte olduğunu belirten Şahid, dalgaların su baskınlarına neden olduğunu kaydetti. Maldiv Adaları'nın 84 bin nüfuslu başkenti Male'nin de üçte ikisi sular altında kaldı.



27 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED