AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Asgari ücretlinin gözü
Erdoğan'ın sürprizinde

1 Ocak 2005'ten itibaren uygulanacak asgari ücreti belirlemek için son toplantı yarın yapılıyor. Çalışan kesim Başbakan Erdoğan'ın, 'asgari ücrette sürpriz yapabilecekleri' sözüne güvenerek yüksek bir artış yapılmasını bekliyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, yarın gerçekleştireceği toplantıda, 1 Ocak 2005'ten itibaren uygulanacak asgari ücreti açıklaması bekleniyor. Komisyonun önceki toplantısında Devlet İstatistik Enstitüsü, asgari ücretin aylık net 422 milyon 59 bin 64 liraya yükseltilmesi yönünde görüş bildirmişti.

Komisyon yeni asgari ücreti belirlemek için çalışmalarına 18 Kasım'da başlarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''asgari ücretle ilgili bazı sürprizler yapılabilir'' şeklindeki açıklaması konunun tarafları arasında yeni beklentiler oluşmasına ve tartışmalara yol açmıştı. Yeni asgari ücretin 31 Aralık 2004 tarihine kadar tespit edilmesi gerekiyor.

Türk-İş, asgari ücretin çalışan işçi ile birlikte dört kişilik ailenin zorunlu gıda harcaması tutarını karşılayacak düzeyde belirlenmesini ve vergi dışı bırakılmasını talep ederken, asgari ücretin saptanmasında DİE'nin rakamlarının esas alınmasını, ücretin belirlendiği şekli ile işçiye net olarak ödenmesini ve asgari ücretin ülke düzeyinde tek tip olarak belirlenmesini istiyor. Asgari ücretin halen uygulanmakta olduğu gibi 6'şar aylık dönemler için belirlenmesini isteyen Türk-İş, ayrıca asgari ücretin en düşük memur maaşı düzeyinde olması görüşünü de savunuyor.

TİSK ise belirlenecek yeni ücretin işletmeler ve ekonomiye yeni yük getirecek düzeyde olmamasını ve ücretin belirlenmesinde sadece çalışan işçinin dikkate alınmasını, asgari ücret üzerindeki SSK primi ve vergilerin belli oranda indirilmesini talep ediyor. TİSK, asgari ücretin toplu iş sözleşmesi uygulanan ve uygulanmayan işyerleri için farklı tespit edilmesini de istiyor.

En iyi sürpriz vergi muafiyeti olur

Bu arada Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) yaptığı bir araştırmaya göre, aylık 444 milyon lira brüt ücret alan asgari ücretli, bu paranın yaklaşık 120 milyon lirasını gelir ve dolaylı vergi olarak devlete geri ödüyor. Konfederasyon Başkanı Sami Evren, Başbakan Erdoğan'ın asgari ücretle ilgili bir sürpriz yapacağını açıkladığını belirterek, "Başbakanın yapacağı en büyük sürpriz, asgari ücretten alınan vergiyi kaldırması olur. Şu an yüzde 5'lerden bahsediliyor. Asgari ücret kapsam dışı kalırsa bu yaklaşık 60 milyon liraya tekabül eder. Bu rakam yüzde 5'ten çok daha iyidir" dedi.




27 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED