AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
İş dünyası 2004 yılını
ummadığı kadar iyi buldu

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç gibi önde gelen iş adamları, 2004'ün bu kadar iyi olacağının beklenmediğini söylerken, "ekonominin son 30 yılın en iyisi" olduğu görüşünde birleşiyor.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "2004'ün iyi olacağı bekleniyordu ama bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk" dedi. 2004 yılındaki ekonomik gelişmelerini değerlendiren bazı işadamları, makro ekonomik göstergelerin çoğunda olumlu gelişmeler olmasına karşın, işsizliğin ise hala önemli bir sorun durumunda olduğuna dikkati çektiler. İşadamları, Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi almasını çok önemsediklerini ifade ederken, 2005 yılında da ekonomide olumlu gelişmeler beklediklerini söylediler.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, değerlendirmede, 2004'ün, Türkiye için ekonomi açısından çok iyi bir yıl olduğunu vurguladı. "Bu kadar iyi olacağını beklemiyorduk" diyen Koç, şöyle devam etti: "Reel sektörde bütün problemlere rağmen çok iyi bir yıl geçirdik. En büyük derdimiz işsizlik... Yabancı ve yerli sermayenin yatırımları ile istihdamın önü açılacak. Onun içinde 17 Aralık'ta pozitif bir hava esti. Türkiye'nin lehine bir sonuç çıktı. Bu süreç uzun bir süreçtir. Bir yerden başlamak lazım. Bence Türkiye için çok önemliydi. Bu nedenle 2005'in Türkiye için daha da iyi olacağını bekliyorum."

Artık istihdama el atma vakti geldi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkan Yardımcısı Erkut Yücaoğlu da 2004 yılının makro hedefler açısından çok olumlu bir yıl olduğunu kaydetti. 2005'te bu makro çalışmaların yanında hadisenin bir miktar mikro olaylara ve istihdamla ilgili olaylara dönmesi gerektiğini söyleyen Yücaoğlu, "Bunun için de yapısal reformların, özelleştirme, vergi kanunları, sigorta sistemlerine kadar tamamlanması, eğitim ile istihdamın birleştirilmesi, insanların yeniden eğitilmesi, yatırımların yeniden önünün açılması gerekir" şeklinde konuştu.

Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Feyhan Kalpaklıoğlu ise 2004 yılının Türkiye açısından ve Yaşar Topluluğu açısından gayet iyi geçtiğini, 2005 yılı için de çok olumlu beklentilerinin bulunduğunu kaydeden Kalpaklıoğlu, AB'den müzekere tarihi alınmasının yabancı sermaye girişinde artış sağlayacağını, ayrıca Türkiye'de ciddi bir değişim süreci başlayacağını söyledi.

Eski Devlet Bakanı, Çelebi Stratejik Danışmanlık Şirketi'nin sahibi Işın Çelebi de AB'den müzakere tarihi almak ve müzakere sürecine başlamanın, tam üyelik kadar önemli bir proses olduğunu söyledi. Işın Çelebi, 2004 yılının sonuçları itibariyle olumlu olduğunu, enflasyonda ciddi düşme kaydedildiğini, büyüme hızının da olumlu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Ama burada işsizlik meselesine çözüm getirici bir büyüme olmadı. Bu anlamda büyümenin daha üretim gücüne dayanan bir yapıya kavuşması lazım."

Bankacılık kriz öncesinden iyi

Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, "Ben, ekonomiyi 30 yıllık bankacılık hayatımda görmediğim kadar iyi görüyorum" dedi. Ülke ekonomisinin gelişmesiyle birlikte bankacılık sektörünün de çok sağlıklı bir şekilde geliştiğini söyleyen Özyeğin, bankaların kredilerini çeşitlendirdiğine, kurumsal ve ticari kredilerin yanı sıra otomobil, konut ve KOBİ'lere yönelik kredi verdiklerine dikkat çekti. Hüsnü Özyeğin, bankacılık sektörünün kriz öncesi döneminden çok daha sağlıklı ve iyi olduğunu da belirterek, şunları söyledi: "Çünkü çok daha yaygın bir şekilde reel sektörü destekliyor. Ve birçok risk artık yok. Döviz fiyatlarının volatilitesi, hazine bonosu faizlerinin volatilitesi gibi... ." Hüsnü Özyeğin, 17 Aralık tarihinde Brüksel'de yapılan AB Zirvesi'ni de çok büyük bir başarı olarak değerlendirdiğini sözlerine ekledi.



27 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED