AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
E K O N O M İ
Konya KOBİ Başkenti'dir

Konya'nın küçük ve orta boy işletmelere dayalı sanayi yapısıyla bir KOBİ başkenti olduğunu söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ziya Özboyacı "Ekonominin dinamizmi ve sağlıklı gelişimi için bu tür işletmelere ihtiyaç var' dedi.

Konya Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük, nüfus açısından dördüncü büyük ili olan Konya'nın ürettiği katma değer ve ödediği vergilere oranla Kamu yatırımlarından çok az bir pay aldığını söyleyen MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ziya Özboyacı "Şimdi gelinen noktada Konya için daha sistemli, eşgüdümlü ve stratejik çalışmaların yapılması gerekmektedir. Gelişmiş bir Konya hedefi ile birlik ve beraberlik sağlandığı takdirde Konyamızın kalkınma süreci daha da hızlanacak ve lokomotif bir il olacaktır"dedi.

Konya, kamu yatırımlarında, bugüne kadar hep ihmal edilmiş bir durumda olduğunu sık sık yineleyen Özboyacı' "Yüzölçümü ve nüfus kriterlerinin aksine Konya kamu yatırımlarında, sıralamada yıllar itibariyle 15-20 arasında yer almıştır. Konya'dan hem coğrafi ve hem de nüfus açısından küçük bir çok il kamu yatırımlarından daha fazla pay almıştır. Merkezi idare bütçeyi yıl sonu itibariyle kanunlaştırmaktadır. 2005 Yılının bütçe çalışmaları iller bazında önümüzdeki aylarda başlayacaktır. Vakit geçirmeden önümüzdeki yılın Konya yatırımlarında söz sahibi olmanın yoluna bakmalıyız." şeklinde konuştu.

Konya'nın Küçük ve Ortaboy İşletme'lere (KOBİ) dayalı sanayi yapısı ile bir KOBİ başkenti olduğunu söyleyen Özboyacı "Neredeyse her kuruluşun bir KOBİ tanımı var. KOBİ'lerin net ve tek bir tanıma ulaşması ve KOBİ'lere destek veren kuruluşların bir kurum altında hizmet vermeleri sağlanmalı ve KOSGEB, İGEME, TÜBİTAK gibi kuruluşlar tek bir çatı altında birleştirilmelidir"şeklinde açıklama yaptı.

Özboyacı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:" Ekonominin dinamizmi ve sağlıklı bir şekilde gelişmesi için küçük işletme yapısına ihtiyaç vardır. Hızla sanayileşen Konya ekonomisi tarımsal üretimlere dayalı sanayisi ve imalat sanayisi ile göz doldurmaktadır. Sanayicimizin %70-80'i ihracat yapmaktadır. İhracatın önemli bir kısmı da Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa'ya yapılmaktadır. İhracatımızı büyük oranda nihai ürünler oluşturmaktadır. Bu durum gelişmişlik açısından önemli bir parametredir. Sanayimizin dışa dönük bu yüzü Konya'nın geleceği için çok önemli bir yer teşkil etmektedir. Bir anlamda KOBİ birliği olan MÜSİAD, uluslar arası alanlarda başarı göstermiş işletmeleri ile KOBİ'leri dünya pazarlarına taşımak gibi bir misyona sahiptir.

Girişimci Fakat Mağdur Bir Şehir: Konya

Son olarak Konya'nın a farklı sektörlerde sürekli yükselen bir gelişme gösterdiğine dikkat çeken Özboyacı, açıklamasını şu şekilde tamamladı:

" Başta; Tarım, gıda, ambalaj, ayakkabı, makine, imalat ve otomotiv yan sanayi büyük bir gelişme göstermektedir. Otomotiv yan sanayi teşvik edilerek Anadolu'nun merkezi yapılabilir. İlimiz, alt yapı itibarı ile de yatırıma oldukça müsaittir. CNC tezgah sayısı büyük bir hızla artmaktadır. Bu da gösteriyor ki, Konya iş alemi öz sermaye ile üretime endeksli bir kalkınmayı benimsemiştir. Makine sektörümüzde çok çeşitlilik arz etmektedir. Özellikle tarım makineleri ihracatı ciddi boyutlara ulaşmıştır. Gerek otomotiv yan sanayi üretimindeki çeşitlilik ve gerekse makine sektöründeki zenginlik hem iç piyasada canlanmayı ve hem de dış piyasada atağa kalkmamıza yardımcı olacak boyutlardadır. Konya bu özelliği ile dikkat çekmektedir. Konya teşvik rejiminde yer alması halinde bu sektörleri daha da geliştirecek ve piyasalarda rekabet edebilecek markalar oluşacaktır. "



27 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED