AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M
Ali Balkaner cezaevinde

"Yurtbank Davası" kapsamında, gıyabi tutuklama kararıyla aranan Balkaner, Hürriyet gazetesine röportaja giderken yakalandı. Balkaner, çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yurtbank Davası kapsamında 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırıldıktan sonra hakkında çıkartılan gıyabi tutuklama kararı uyarınca 9 gündür aranan Ali Avni Balkaner yakalandı.

Uzun süre polisten kaçmayı başaran Balkaner, Hürriyet gazetesini arayarak röportaj yapmak istediğini söyledi. Gazete muhabiri Ardıç Aytalar, bir foto muhabiri arkadaşıyla birlikte Balkaner'i beklemeye başladı. Balkaner taksi ile Hürriyet gazetesine geldi. İçeriye girmeye çalışan Balkaner'e gazetenin korumaları izin vermedi. Bunun üzerine Balkaner, taksiden inerek yaya olarak gazeteye girmeye çalışırken, gazete önünde Balkaner'i bekleyen Mali Şube ekiplerince yakalandı. Balkaner, ''Yayın kuruluşlarına basın açıklaması yolladım. Bütün her şeyi, gerçeği olduğu gibi değerlendirin. Dolandırıcı olmadığımı ispatlamaya geldim"dedi.

"Katil, gaspçı, hırsız değilim"

Bu arada, Balkaner'in kendi el yazısıyla yazdığı 8 sayfalık basın açıklamasında "Malvarlığım talep edilen borcu rahatlıkla karşılayacak düzeydedir. Katil, gaspçı olmadığım gibi hırsız hiç değilim" dediği kaydedildi. Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan Ali Avni Balkaner hakkındaki gıyabi tutuklama kararı, burada yapılan işlemlerin ardından vicahiye çevrildi. Balkaner, adliyedeki işlemlerin tamamlanmasından sonra Bayrampaşa Cezaevi'ne gönderildi. Balkaner, eski sahibi olduğu Yurtbank'taki işlemlere ilişkin yargılandığı 8. Ağır Ceza'da ''verilmemesi gereken kredileri açarak dolandırıcılık yapmak'', ''zimmet'' ve ''off-shore hesapları üzerinden bankanın vasıta kılınması suretiyle dolandırıcılık yapmak'' suçlarından toplam 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırılmış ve hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılmıştı. Karar açıklanmadan önce duruşmada hazır bulunan Balkaner, daha sonra rahatsızlandığı gerekçesiyle adliyeden ayrılarak izini kaybettirmişti. Balkaner hakkındaki kararda, off-shore banka kullanılarak yapılan ''dolandırıcılık'' suçu nedeniyle birçok kişinin maddi ve manevi zarara uğradığı, içlerinde intihar edenlerin olduğu, belirtildi.

Yurtbank'ı dolandırdı

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "Yurtbank Davası"na ilişkin hazırladığı 139 sayfalık gerekçeli kararda, "Suça konu eylemlerin, ticari ilişkiler kılıfı altında bankanın kaynaklarının iç edilmesi hareketi olduğu" belirtilerek, birden fazla metot uygulanarak "dolandırıcılık" suçunun gerçekleştirildiği anlatıldı. Banka kaynaklarından Balkaner grubu firmalarına usulsüz şekilde kredi verildiği, Çamlıca Konakları'nın satışı kullanılarak bazı usulsüzlükler yapıldığı, daha sonra da off-shore banka kurularak müşteki-müdahillere karşı "bankayı vasıta kılarak dolandırıcılık'' suçu işlendiği belirtilen kararda, "fiduciary işlemlerle banka kaynaklarının banka vasıta kılınarak iç edildiği'' anlatıldı. Bankada oluşan zararın normal bankacılık faaliyetleri sonucunda ortaya çıktığını kabul etmenin mümkün olmadığı anlatılan kararda, "sanık Ali Avni Balkaner'in baştan itibaren dolandırıcılık kastı içinde hareket ettiğinin aşikar olduğu" ifade edildi.

  • MEHMET KÖPÜKLÜ / İSTANBUL



  • 27 Aralık 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED