AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Sarıkamış şehitleri gibi yürüdüler

Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Allahuekber Dağları'nda 1914 yılında donarak şehit olan askerler anısına, bin kişilik grup, saatlerce karda yürüyerek, o günleri hissettirmeye çalıştı.

Kars'ın Sarıkamış İlçesi'ndeki Allahuekber Dağları'nda 1914 yılında donarak can veren şehitler anısına düzenlenen 90. yıldönümü anma etkinlikleri başladı.

Anma yürüyüşü için Sarıkamış'a gelen çeşitli sivil toplum örgütleri ve şehit yakınlarından oluşan yaklaşık 500 kişilik grup, Sarıkamış İlçesi'ne bağlı Kızılçubuk Köyü'nde toplandı. Askeri birliklerin de eklenmesiyle bin kişiye ulaşan grup, buradan 2 bin 500 metre yüksekliğindeki Soğanlı Tepe'ye doğru yürüyüşe geçti. Sıcak bir havada devam eden yürüyüş sırasında, yolun dik olması nedeniyle grup, yürüyüşlerini güçlükle sürdürebildi. Ellerinde Türk bayraklarıyla 3 saatlik yorucu bir yürüyüşün ardından Soğanlı Tepe'ye varan yürüyüşçüler, burada bir süre dinlendiler. Bu arada yürüyüşe devam edemeyen bazı vatandaşlar da kar üstü araçlarla zirveye taşındılar.

Yürüyüşe 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da katıldı. Buradan, şehitliğin bulunduğu Yukarı Sarıkamış Köyü'ne ulaşan yürüyüşçüler, vatandaşlar tarafından alkışlar ve gözyaşlarıyla karşılandılar.

Şehitlik'teki törende, 1914 yılında Allahuekber Dağları'nda Türk askerinin Ruslara karşı gösterdiği mücadele temsili olarak canlandırıldı. Askerlerin şehitlere saygı atışı yapmasının ardından Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğrencilerinin yaptığı Sarıkamış'ta Türk askerlerinin donarak şehit oldukları anı tasvir eden heykele karanfiller bırakıldı.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, şehitleri her yıl 26 Aralık tarihinde minnetle andıklarını belirterek, "İsteriz ki burada şehit olan askerlerimizin torunları da bu törende bulunsunlar" dedi.

SARIKAMIŞ TRAJEDİSİ

-40 derecede yazlık elbiseyle savaştılar
Sarıkamış şehitlerini anma törenleri çerçevesinde, Sarıkamış Spor Salonu'nda "Sarıkamış Harekatı ve Allahuekber Şehitleri" konulu bir panel düzenlendi. Kars Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cihat Göktepe, Sarıkamış harekatının ibret niteliği taşıdığını belirterek, komutanların bölgenin iklim ve coğrafyası hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını anlatarak, "Türk askerinin yazlık elbiselerle muharebede savaşmış olması ve yeterli teçhizatla, erzaka sahip olmaması muharebenin sonucuna önemli etkide bulunmuştur" derken, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu ise Türk ordusunun -40 derecelik soğukta atalarına yakışır bir mücadele ortaya koyduğunu belirtti.



27 Aralık 2004
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED