AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
'Masaya hemen oturalım'

KKTC Başbakanı Talat, Kıbrıs'ta müzakerelerin hemen başlaması gerektiğini belirterek, "Bu bizim için hayatidir" dedi. Talat, Annan Planı dışında bir planının kabul edilmeyeceğini de kaydetti.

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs'ta müzakerelerin başlaması için 20 Şubat'taki genel seçimler ve 17 Nisan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin beklenmesine gerek olmadığını söyledi.

Talat, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, "Bu bizim için hayatidir. Müzakereler hemen başlayabilir" dedi. Talat, Rum Kesimi ile görüşmelerin başlaması halinde Annan Planı dışında bir planının kabul edilmeyeceğini belirterek, "Annan Planı masada olacak, başka plan olamaz. Daha dün tamamlanmış plan oradayken başka plan konamaz" diye konuştu.

Talat, Rum Kesimi'nin planda değişiklik yapılarak Türk askerinin çekilme süresi, ekonomik faaliyetlerin koordinasyonu, sınır bölgelerinde toprakların geri verilmesi gibi düzenleme taleplerine karşı çıkarken, "Ancak minimum ölçüde Annan Planı müzakere edilebilir. Planın önemli bölümleri yeniden tartışmaya açılamaz" dedi.

Papadopulos, Denktaşlaştı

Rum Kesimi lideri Papadopulos'un müzakerelerin başlamaması için Annan Planı'nı tartışmaya açtığına da dikkat çeken Talat, "Bu versiyonu daha önce görmüştük. Zaman geçsin, bu iş olmasın gibi şeyler söylüyor. Denktaşın bir tekrarı söz konusu" diye konuştu.

İlk adım izolasyonları kaldırmak

Türkiye'den beklentisinin, "uluslararası baskıyı Papadopulos'a yönlendirerek, izolasyonların kaldırılması sağlamak" olduğunu belirten Talat, "Yoksa Rumlar masaya oturmaz" uyarısında bulundu. Rum Kesimi'nin, ancak izolasyonların kalkması ve adaya doğrudan uçak seferlerinin başlaması halinde masaya döneceğini belirten Talat, "Başka motivasyonları yok ki. Bu Rumların, AB kozunu da dengeler" görüşünü dile getirdi.

Talat, BM Genel Sekreteri Annan'ın görüşmeler için yeni bir isim atayacağı yönünde kendisinde bir bilgi bulunmadığını söyledi.

  • DUYGU GÜVENÇ / ANKARA

    Papadopulos'tan referandum şartı

    Bu arada Kıbrıs'ta tarafların yeniden masaya oturabilmesi için bir dizi şart ortaya koyan Rum Yönetimi lideri Tasos Papadopulos, şartlarına bir yenisini daha ekledi. Rum lider referandumda Kıbrıslı Rumlardan 'hayır' oyu alan Annan Planı'nın son şeklinin bir kez daha halkoyuna sunulmayacağını söyledi.

    Denktaş: Pasaport hakkımız

    KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'tan aldıkları pasaportların Rum pasaportu değil, Kıbrıs Türklerinin de hakkı olan ama Rumların yıktığı cumhuriyetin pasaportları olduğunu söyledi. Küçük Kaymaklı şehitleri için düzenlenen anma töreninde konuşan Denktaş, TBMM Başkanı Arınç'ın, "Dedeler konuşurken torunlar Rum pasaportu alma kuyruğunda" sözlerini hatırlatarak, "Türkiye'de bazı makamlar, dedelerle torunlar diye ayırım yapmaya başladı. Bunlar yanlıştır. Onların aldığı pasaport Rum'un pasaportu değil, Rum'un yıktığı cumhuriyetin, bizim de hakkımız olan cumhuriyetin pasaportudur. Bu hakkı almasak, yeni bir referandumda 'aman bu pasaportu alalım' diye bu gençlere evet dedirteceklerdi" dedi.



  • 27 Aralık 2004
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED