T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 19 ARALIK 2005 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Beraat temyiz yolunda

Van YYÜ Rektörü Yücel Aşkın'ın beraat ettiği 'tarihi eser kaçakçılığı' davasının duruşmasında Hazine avukatı bulunmadığı ortaya çıktı. Davanın usul açısından temyize gitme ihtimali doğdu

Yakup
Bulut

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın 15 Aralık günü beraatiyle sonuçlanan 'tarihi eser kaçakçılığı' davasının 1 buçuk saatlik duruşmasında, Hazine avukatı bulunmadığı ve Hazine ile İl Kültür Müdürlüğü'nün konudan haberdar olmadığı ortaya çıktı. Böylece temyiz yolu da açılmış oldu.

Van İl Kültür Müdürü İzzet Kütükoğlu, "Bize tebligat gelmedi. Müze müdüründen ya da mahkemeden tebligat gelse ve temsilimiz istense avukat gönderir, Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu'na göre sorumluluğumuzdaki eserlerle ilgili müdahil olurduk" dedi.

Aşkın'ın tanığı olan Müze Müdürü Mete Tozkoparan da kendilerine tebligat yapılmadığı için taraf olmadıklarını söyledi. 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nce İl Kültür Müdürlüğü'nün yanısıra Van Muhakemat Müdürlüğü'ne de tebligat gönderilmediği belirtildi. Hazine ve il kültür müdürlüğüne tebligat yapılmaması hukukçular tarafından kararın bozulmasını sağlayacak önemli bir usul eksikliği olarak nitelendiriliyor.

SUÇ DUYURUSU BUGÜN

Rektörün diğer davasına müdahil olarak hakimi reddeden fişlenmiş YYÜ öğretim üyeleri, bu davada da rektörün başını ağrıtacak. Müdahillerin avukatı, Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, Aşkın'ın tanığı Müze Müdürü hakkında "Kültür Bakanlığı adına İl Kültür Müdürlüğü'nün müdahil olarak davaya katılabilmesini temin zımnında haberdar etmesi gerekir iken, bu görevini yapmadığı için" suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

DEVLET ZARARDA

TCK 257. maddede yer alan "Görevi kötüye kullanma" ve 272. maddede yer alan "yalan tanıklık" suçlamalarında bulunan Tuna "Müze Müdürü yalan beyanda bulunmuştur. Şüphelinin bu beyanı yalan olmakla birlikte kendi görevini yapmadığı hususunda da bir itiraf mahiyetindedir" dedi.

Müdürün ifadesini düzeltmişti

Mahkemenin beraat kararında, tarihi eserlerin temini ve kaydedilmesi konusuyla ilgili yönetmeliklere uyması için 'ihtar' kararı da verilen Rektör Aşkın'ın duruşmada Müze Müdürü Tozkoparan'ın ifadesini düzeltmesi de dikkat çekmişti. Tozkoparan "Temmuz'un 2'si ya da 5'inde üniversiteye gittik" dediğinde Aşkın söze girerek, "2'si çünkü 5'inde ben Bakü'de oluyorum" diye düzeltti. Aşkın itiraz etmedi. Müze müdürlüğünden aldığı bir kayıt tutanağını gösteren belge sunarak eşine destek olan Oya Aşkın'ın ise bu belgeyi, 'Bilgi Edinme Kanu'nu çerçevesinde edindiği öğrenildi.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi