AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
G Ü N D E M

Şampiyonlar yurttan yetişecek
Malatya Çocuk Yurdu'nda yaşanan şiddet olaylarıyla birlikte Türkiye'deki yurtların durumu bir kez daha gündeme geldi. Yurtlarda yaşanan bu sıkıntıların yanında, buralarda kalan çocukların hayata kazandırılması için spor bir araç olarak kullanılıyor. Ankara Keçiören Atatürk Çocuk Yuvası'nda kalan 10-12 yaş arasındaki erkek çocuklar spor aracılığı ile hayata kazandırılmaya çalışılıyor. Fenerbahçe Boks Kulübü'nün Ankara Şubesi'nin baş antranörü Mustafa Genç, 15 yurt çocuğu ile geçimini sokaktan sağlayan 15 çocuğa boks eğitimi veriyor. Kendisi de eski Dünya Gençler Boks Şampiyonu olan Mustafa Genç ile yardımcısı İlhan Güler, 30 çocuğa haftada 3 gün boks antrenmanı yaptırıyor. Amaçlarının yurtlarda ve sokaklarda yaşayan çocukları spor ile rehabilite etmek olduğunu belirten Genç, "Bu çocuklar arasından Türkiye şampiyonları hatta uluslararası başarı elde edecek şampi-yonlar çıkarmayı hedefliyoruz. Yurtlarda son günlerde yaşanan sıkıntılar gözönüne alındığında bu çocukların hayata spor aracılığı ile bağlanmasının önemi büyük" dedi.

  • ERHAN SEVEN / ANKARA

     'Bir kişiye 20 çocuk teslim edilmesi hata'
    Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Ev Ekonomisi Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mübeccel Gönen, Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan olayın diğer yuvalarda da yaşandığını savunarak, "5 çocukla ilgilenmesi gerekirken en az 20 çocuğa bakmak zorunda kalan personelin verimli olması beklenemez" dedi. Toplumumuzda dayağın bir terbiye yöntemi olarak kullanıldığını, ülkeyi ayağa kaldıran yuvadaki olayların, çocuğunu döven çoğu anne baba için normal' olarak algılanabileceğini anlatan Gönen, sorunların temelinde eğitimsizliğin, kalifiye eleman sıkıntısının yattığını söyledi. Gönen, bu kurumlarda çocuk gelişimi ve eğitimi, sosyal hizmet uzmanları ve psikologların çalıştırılması gerektiğine dikkat çekti.

  • ANKARA

     Mimar Sinan'ın adı kraterde
    Dünya mimarlık tarihine damgasını vuran ünlü Türk mimarı Sinan'ın isminin Amerikan Uzay Araştırma Merkezi NASA tarafından Merkür gezegenindeki kraterlere verilmesinin ardından, birçok ünlü Türk'ün adının gezegenlerde yer almaya başladığı belirtildi. Çukurova Stratejik Araştırmalar Merkezi Basın Sözcüsü Hatice Hatunoğlu, Mimar Sinan isminin Merkür gezegenindeki bir kratere verilmesinin ardında, insanlık tarihine yaptığı eserleriyle haklı bir şöhrete sahip olmasının yattığına işaret ederek, "Üzerinde çok sayıda krater bulunun Merkür'deki bir kratere Mimar Sinan'ın isminin verilmiş olması bir Türk bilim adamının uzay araştırmalarında da iz bırakması bakımından önemlidir" dedi.

     Öğretmene Danıştay güvencesi
    Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, ilk öğretim müfettişlerinin soruşturma yetkilerinin sadece yönetmelikte sayılan okul ve kurumlarla ilgili olduğunu, Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenleri kapsamadığını bildirdi. Yüksek kurul, Anadolu liselerindeki öğretmenler hakkında soruşturma yapma yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığı'na ait olduğunu hükme bağladı. Malatya Turgut Özal Anadolu Lisesi İngilizce Öğretmeni Emine Nesrin Karaoğlu, önceki yıl herhangi bir gerekçe gösterilmeden Malatya Şehit Albay İbrahim Karaoğlanoğlu Anadolu Lisesi'ne sınıf öğretmeni olarak tayin edildi. Malatya Valiliği tarafından görevlendirilen ilköğretim müfettişlerinin açtığı soruşturma sonucu görev yeri değiştirilen Karaoğlu, söz konusu işlemin iptali için Danıştay'a dava açtı. Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na taşınan dava sonucunda Emine Nesrin Karaoğlu'nun eski görev yerine iadesi kararlaştırıldı.

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

     Sunucu, oyuncu ve mankenlerle kanserle savaş
    Özel Ar-El Eğitim Kurumları'nda eğitim gören öğrenciler, kanser araştırmalarına destek olmak üzere kendi yaptıkları ürünleri satışa sundukları bir kermes düzenledi. Ar-El Okulları'nın ilköğretim bölümünde düzenlenen kermeste, ilköğretim okulu ve lise 1. sınıf öğrencileri, kendi yaptıkları kolonya, takı, çanta ve mum gibi ürünleri 2-10 YTL arasında fiyatla velilere sattılar. Kermese, televizyon sunucusu Mesut Yar, manken Nilay Dorsa ve "Hayat Bilgisi'' adlı dizide "Mennan'' karakterini canlandıran Erdal Türkmen de katılarak, çocuklara satışta yardım etti. Ar-El Koleji Müdürü Mehmet Akbıyık, okullarında düzenli aralıklarla bu tür yardım faaliyetlerinin yapıldığını, daha önce de çocukların Pakistanlı depremzedeler için harçlıklarından para topladıklarını anlattı.

  • İSTANBUL (A.A)

     Zorunlu hizmet kuraları 25 Kasım'da
    Bazı sağlık personeline devlet hizmeti yükümlülüğü getiren kanun gereğince, doktor ve uzman doktorlardan, Sağlık Bakanlığı internet sitesinde ilan edilen doktor ve uzman doktorlar için 25 Kasım Cuma günü kura çekilecek. Kuraya tabip, uzman tabip, yandal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazanan ve "http://personel.saglik.gov.tr" sitesinde ismi ilan edilen 878 doktor ve uzmanlık belgeleri tescil edilen 146 personel kuraya katılacak. Kurada açılacak boş kadro daha sonra belirlenecek. Doktorlardan 5 Temmuz ve 29 Haziran 2005'te tıp diploması veya mezuniyet belgesi tescil edilen 20 doktor ve uzmanlık belgesi tescil edilen 77 uzman doktorun birinci dönem kuraları 30 Eylül'de çekilmişti.

  • ANKARA

     Narkotik köpekleri göz açtırmıyor
    Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) bünyesinde bulunan 57 narkotik köpeği, 2004 yılında toplam bin 489 kilogram eroin, 274 kilogram esrar ve 13 kilogram kokainin bulunmasını sağlarken, aynı yıl toplam 2 milyon 73 bin adet sentetik uyuşturucu madde yakaladı. Emniyet'in "2004 Yılı Raporu"na göre, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis köpeklerinin kullanımı 1990'lı yıllarda başladı. Bugün farklı birimlerde görev yapan köpekler, ilk çalışmaya başladıkları günden bu yana uyuşturucu, patlayıcı, silah, canlı insan ve ceset aramada, birlikte görev yaptıkları polislerin işlerini kolaylaştırdı. 2004 yılı itibariyle Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde merkez ve taşralar olmak üzere 57 narkotik köpek, 21 patlayıcı köpeği, 1 silah- mühimmat köpeği, 14 canlı insan arama köpeği, 7 ceset arama köpeği, 114 asayiş devriye köpeği ve yavrular olmak üzere toplam 245 polis köpeği görev yapıyor. Bunlar arasında uyuşturucu madde kaçakçılığının önlenmesinde büyük görev düşen narkotik köpeklerinden yıllardır etkin biçimde yararlanılıyor.

  • KONYA (A.A)

     Hayrettin Karaman okurlarıyla buluştu
    Gazetemiz yazarı Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Sultanahmet Camii'nin avlusunda gerçekleştirilen kitap fuarında okurlarıyla buluştu. 24 yıldan bu yana her Ramazan ayında düzenlenen fuarın İz Yayıncılık standında, 'Hayatımdaki İslam' isimli son kitabını okuyucuları için imzalayan Karaman, havanın soğuk olmasına rağmen onu bekleyenler ile kısa sohbetler etmeyi de ihmal etmedi. Karaman, "Eskiden böyle fuarlar yoktu. Kitap fuarlarının düzenlenmesi çok yararlı. Nedeni ise insanlar okudukları, aldıkları kitapların hem yazarlarını görüyorlar, hem de kitabı satın almasalar bile kitabın yazarını tanıyorlar. Bu her anlamda kazançtır. Ayrıca fuara gençlerin ilgi göstermesini de çok sevindirici buluyorum" dedi.

  • YASİN YILMAZ / İSTANBUL

     Feribotta albüm tanıttı
    Sanatçı Uğur Arslan, 'Biz Barışmayız Artık' adlı yeni şiir albümünü, İstanbul Deniz Otobüsleri'ne ait Adnan Menderes Feribotu'nda tanıttı. Basın mensuplarına verilen iftar yemeğinin ardından başlayan geceye ünlü sanatçı Alişan, Bedirhan Gökçe ve çok sayıda davetli katıldı. Albümünde yer alan iki şarkısında Alişan'la düet yapan Arslan, albümde en dikkat çeken eserin 'Son Hıçkırık' olduğunu söyledi. Sahneye çıkarak sanatçı arkadaşı Alişan'la 'Son Hıçkırık'ı seslendiren Arslan, bundan büyük onur duyduğunu ifade etti. Alişan da, Uğur Arslan'la düet yaparak bir ilki gerçekleştirdiğini söyledi. Bugüne kadar Türk Sanat Müziği tarzı eserlere düet yapmadığını anlatan Alişan, Arslan sayesinde bunu gerçekleştirdiğini ve çok da güzel olduğunu dile getirdi. Arslan'ın, yapımcılığını Avrupa Müzik'in üstlendiği 'Biz Barışmayız Artık' kasetinin dışında, 'Deniz Feneri 1', 'Beni Tanırsın Sen' ve 'Kavuşursak Biteriz' adlı albümleri de bulunuyor.

  • HAMİT ETEEVRANS/İSTANBUL

     Bingöl'de çatışma: 1 uzman çavuş şehit, 3 terörist öldü
    Bingöl'de, güvenlik güçleri ile teröristler arasında çıkan çatışmada 1 uzman çavuş şehit oldu, 3 terörist ölü ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Bingöl'ün Yolaçtı Köyü kırsalında bir grup terörist görülmesi üzerine operasyon başlatıldı. Teröristlerle sağlanan sıcak temasta, Uzman Çavuş Ali Turan ağır yaralandı. Turan, hastaneye kaldırılırken şehit oldu. Çatışmada 3 teröristin silahlarıyla birlikte ölü ele geçirildiği, operasyonun bu sabaha kadar devam ettiği bildirildi. Operasyon nedeniyle Bingöl-Elazığ karayolu ulaşıma bir süre kapatıldı. Bu arada teröristler Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde, BOTAŞ petrol boru hattına saldırı düzenledi. Saldırı sonucu çıkan yangın kısa sürede söndürüldü.

  • BİNGÖL

     Gökkuşağı'nda yedi tutuklama
    Muğla Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerince gerçekleştirilen "Gökkuşağı" operasyonunda 'çıkar amaçlı suç örgütü' kurduğu iddiası ile gözaltına alınan 7 zanlı çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı. Bodrum'da finans ve eğlence merkezleri üzerinde hakimiyet kurarak rant temin etmek amacıyla suç örgütü kurdukları iddia edilen Mehmet Nuri İşyer, Mahmut İşyeri, Hidayet Metinoğlu, Muzaffer Demirel, Serhat Mermer, Serdar Mermer ve Orhan Çipli tutuklanarak cezaevine gönderildiler.

  • MUĞLA

     TANKERDE CAN PAZARI
    Pendik'te tankerde meydana gelen patlamadan sonra denize atlayan Demirli bulunduğu Pendik sahilinde bakım ve onarım gören "Ortaköy 1" adlı tanker, kaynak çalışması yapılırken meydana gelen patlama ve ardından çıkan yangın nedeniyle hasar gördü. Demirli bulunduğu Pendik sahilinde bakım ve onarımdan geçirilen 175 grostonluk "Ortaköy 1" adlı tankerde bir patlama meydana geldi. Sahile yakın yerleşim yerlerinden de duyulan patlamanın ardından yangın çıktı.Tankerde bulunan ve denize atlayan 6 işçi, çevredeki balıkçı tekneleri tarafından kurtarıldı. Pendik itfaiye ekiplerinin karadan, GİSAŞ'a ait 2 römorkörün de denizden müdahale ettiği yangın, yaklaşık 1 saatlik çalışma sonucu söndürüldü. Patlamanın etkisiyle baş tarafında büyük hasar meydana gelen tanker, su alarak yan yattı.

  • İSTANBUL (A.A)

     80 hektar orman alanı kül oldu
    Muğla'nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangınında 20 hektarlık ormanlık alanın zarar gördüğü bildirildi. Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, kontrol altına alınan yangının yüksek gerilim hatlarından çıktığını belirtti. Öte yandan Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesi yakınlarındaki Sultansazlığı Kuş Cenneti'nde 60 dekar sazlık alan kül oldu. n FETHİYE, KAYSERİ

     Kaygan yollar tehlike saçıyor

  • Haftanın son günü yollar yine kan gölüne döndü. Trabzon'un Arsin İlçesi'nde meydana gelen trafik kazasında 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı.
  • Osmaniye'de TIR ile tankerin çarpışması sonucu aralarında bir polis memurunun da bulunduğu 3 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.
  • Kayseri'de otobüsle kamyonetin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Muğla'daki kazalarda ise 2 kişi öldü, 4 kişi yaralandı.
  • Gaziantep'te ise yolcu otobüsüyle otomobilin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Çeşitli yerlerde meydana gelen trafik kazalarında ise 5 kişi öldü, 8 kişi yaralandı.
  • Van Emniyeti'ne ait araç, Van-Başkale karayolunda şarampole yuvarlandı, 4 polis memuru yaralandı.

    Dün Kayseri'de yolcu otobüsüyle kamyonetin çarpışması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı.



  • 31 Ekim 2005
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED