AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
Y A Z A R L A R
Züğürdün çenesi

Sizin de kulağınıza geliyor mu bilmem, duyduklarım bazen başımı günlerce oğuldatıyor. Şu sıralarda hemen herkesin dilinde gezen 'AKP zenginleri' efsanesini, Sabah Yayın Grubu tarafından çıkartılan 'Yeni Para' dergisinin kapak çalışmasında ele alınır görünce bu yüzden sevindim.

Kendisini "Aylık iş ve ekonomi kültürü dergisi" olarak tanıtan Turkishtime'da da "Yeni dönemin yeni yıldızları" başlığı altında aynı konu işleniyor. Turkishtime (TT) dergisinde kendilerinden söz edilen 'yeni yıldızlar' ile Yeni Para sayfalarında işlenen 'AKP yıldızları' arasında pek az benzerlik var. Biri, gerçekten sıfırdan büyüme yolunda olan, devleşen girişimlerden söz ediyor, diğeri ise yıllardan beri varolan ve bu dönemde isimleri duyulan işadamlarından...

TT'nin kıstaslarını anlamak için ne tür bir büyüklükten söz ettiğine göz atmak gerekiyor. TT, Türkiye'deki büyük sermayenin varoluş serüvenini dönemlere göre şöyle sergiliyor: "Kim ne zaman sahneye çıktı: 1920'ler: Koç, Çukurova, Sönmez, Santral Mensucat. 1930'lar: Sabancı, Sapmaz, Vakko. 1940'lar: Yaşar, Eczacıbaşı, Ercan, Transtürk. 1950'ler: Akkök, Kutlutaş, Borusan, Bodur, Tekfen, Enka, E.C.A., Profilo, STFA, Alarko, Akın, Deva, Tamek, Altınyıldız. 1960'lar: Anadolu Endüstri, Özsaruhan, İzdaş. 1970'ler: Ekinciler."

Yeni dönemin yıldızları olarak TT sayfalarında yer verilenleri de öğrenin: Tay Grup, Astaş, Turkuaz, Fine Grup, Emrullah Turanlı, Abalıoğlu...

Her dönemin zenginleri olmasına Türkiye alışıktır. Atatürk döneminde yeni tasarlanan Ankara'daki rantı paylaşanları, Falih Rıfkı Atay, renkli bir üslupla Çankaya adlı anı kitabında anlatır. İsmet İnönü dönemindeki zenginlerin en önemlilerinden biri 'Milli Şef'in kardeşi Rıza Temelli'ydi; dünürü Sohtorikler de o dönemin öndegelen armatörlerinden bilinir. Adnan Menderes "Her mahallede bir milyoner yaratmak" diye açıklamıştı hedeflerini... Süleyman Demirel'in iktidarının zenginleriyle Turgut Özal'ın değer verdikleri isim isim bilinir... Peki ya Ak Parti? Ak Parti kimleri zengin ediyor?

Geçen gün bu konuyu konuştuğum Ak Parti'ye hayli yakın duran bir dostum sorumu duyunca güldü. Meğer, kendisine hükümet icraatlarından şikâyet eden bir işadamına, benden bir gün önce, "Ak Parti döneminde yine sizler hem de eskisinden daha zengin oldunuz" demiş... Bana da, "Birkaç yıl önce servetleri ne idiyse, bugün aynı servet birkaç misline ulaştı; hükümetin sağladığı istikrarla şirketleri müthiş değer kazandı" dedi. Gerçekten de öyle. Şu yakınlarda milyar doların üzerinde el değiştiren bir önemli şirketi, sahibi, üç yıl önce bugünkü değerinin üçte birine satmaya çalıştığı halde alıcı bulamıyordu.

Yeni Para dergisi "İş dünyasının Ak patronları" adını taktığı ve "Ak Parti döneminde yıldızı parlayan ve hızla büyüyen işadamları" diye tanıttığı kişilerle ilgili ayrıntılı bir liste sunuyor. Yazıyı hazırlayanlar, Ak Parti'nin İstanbul, İzmir, Denizli, Konya gibi illerdeki örgütlerinde yer alanlardan ticaret ve sanayi ile meşgul olanlarını tespit etmişler, bunlara siyasetten uzak duran bazı MÜSİAD mensuplarını eklemişler, ortaya çıkan tabloyu "İşte Ak Partili işadamları" diye takdim etmişler.

İçlerinde, başka partileri destekleyen, hatta örgütlerinde yer alan kişiler de var o tablodakilerin... Daha da önemlisi, birkaçı bu son dönemde nispeten büyüme eğilimine girse bile, önceden başlayan bir hareketliliğin sonucu o büyümeleri. Hangi parti iktidarda olsa işi etkilenmeyecek kişileri, Ak Partili olsalar da, "Bu dönemden yararlananlar" olarak takdim etmek ne kadar hakkaniyete uygun?

Her iki dergideki çalışmalara baktığımda hayretimi çeken bir durumla karşılaştım: İş hacimleri şu son üç yıl içerisinde gerçekten artan, aldığı ihaleler göze çarpan, içte ve dışta yeni fabrikalara sahip olan bayağı büyük işadamı, müteahhit, sanayici, otelci, tekstilci biliyorum, bunların hiçbiri iki derginin de dikkatini çekmeyi başaramamış...

"Onları da sen sergileyiver" diyenleriniz çıkabilir, ama meraklılar biraz beklemek zorundalar. İki dergi, kimbilir ne kadar sürmüş araştırmaları sonunda, bu dönemden yararlanan işadamı tablolarına benim dikkatimi çeken kişileri almadılarsa, bu benim yanıldığımı göstermez mi? Demek ki, hep ön planda gördüğüm ve hep bir şeyler kazandığını sandığım o kişiler aslında göstermeye çalıştıkları öneme sahip değiller... Eğer tespitim doğruysa ve gözüme çarpan işadamlarının bu dönemden bayağı nimetlendiği doğruysa ve buna rağmen dergilerin tablolarına girmedilerse... Bunun da bir sebebi olmalı...

En iyisi hangi ihtimalin doğru olduğunu araştırıp gerçekleri sizinle paylaşmak...

O zamana kadar şu izlenimle idare ediniz lütfen: Ak Parti'nin 2,5 yılı bulan iktidarı sırasında, iktidardan yararlanarak sağda-solda ihale alan yandaş bir-iki kişi, politikacılara yakın birkaç şirket olmuştur muhakkak; ancak pastanın neredeyse bütününü eskiden de o pastayı yiyip duranlar silip süpürüyor... Şimdi gelin de şu soruya cevap verin bakalım: "Gerçek bu olduğu halde, pastadan bu dönemde de büyük pay kapanlar, neden kendilerini bu imkândan mahrum etmeyen Ak Parti iktidarından hoşnut görünmüyorlar?"

Soruya mâkul bir cevap bulursanız benimle de paylaşır mısınız?


14 Haziran 2005
Salı
 
TAHA KIVANÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Online İlan

ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Sağlık | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED