AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Bugünkü Yeni Şafak
P O L İ T İ K A
Devlette çocuk reformu

Devlet Bakanı Çubukçu'nun hazırladığı reform taslağıyla SHÇEK tarih oluyor. Kurulacak Sosyal Hizmetler Kurumu, belediye, vakıf ve özel kişilerin kuracağı çocuk yuvalarının denetimini yapacak

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA
    Malatya Çocuk Yuvası'nda yaşanan skandalın ardından hükümet sosyal hizmetler alanında reformu hayata geçiriyor. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) tarihe karışırken, bunun yerine Sosyal Hizmetler Kurumu (SHK) kurulacak. Belediyeler, vakıflar ve özel sektör de çocuk yuvası açabilecek. SHK, çocuk ve yetiştirme yurtlarının düzenlenmesi, denetimi ve koordinasyonunu sağlayacak. Korunmaya muhtaç çocukların yurtlarda barındırılması son çare olarak uygulanacak.

    Çocuk koruma özele açılıyor

    Yürürlükteki SHÇEK Kanunu, korunmaya muhtaç çocukların sadece SHÇEK tarafından açılacak yurtlarda barınmasına imkan tanıyor. 57 maddeden oluşan yeni yasa taslağına göre, belediyeler, vakıflar ve gerçek kişiler çocuk yuvası veya yetiştirme yurdu açılabilecek. SHÇEK'e bağlı bulunan çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları ise İl Özel İdareleri'ne devredilecek.

    Çocuklar da denetleyecek

    Taslak, "Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu" kurulmasını öngörüyor. Bu kurulda Adalet ve Dışişleri Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıkların temsilcileri ile sivil toplum örgütü temsilcileri de yeralacak. Çocuk refahı alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıflardan beş üyenin yer alacağı kurulda, her bölgeyi temsilen 7 çocuk üye de bulunacak.

    Yurtta bakım son çare

    Tasarı, korunmaya muhtaç çocukların bakımında 'yurtlar'ın son çare olarak düşünülmesini öngörüyor. Tasarıda, "Çocuklara yönelik koruyucu ve destekleyici hizmetlere ilişkin kararların alınması sırasında kurumda bakım hizmetinin son çare olarak görülmesi, kararların verilmesinde ve uygulanmasında toplumsal sorumluluğun paylaşılmasının sağlanması, çocuğun yaşama, gelişme, korunma ve katılım haklarının güvence altına alınarak, yarar, esenlik ve güvenliğinin gözetilmesi esastır" deniliyor. Korunmaya muhtaç çocukların öncelikle ailelerinin yanında korunması amaçlanıyor. Bunun mümkün olmadığı durumlarda da çocukların 'koruyucu aileler' yanında barınması sağlanacak.

    İş garantisi kalkıyor

    SHÇEK yetkilileri, yetiştirme yurtlarındaki çocukların kamu ve kurum kuruluşlarına yerleştirme zorunluluğunun olmasının birçok ailenin çocuklarını bu yurtlara vermesine yol açtığını belirtiyor. Hazırlanan taslakla yetiştirme yurtlarındaki çocukların devlette iş garantisine son veriliyor. Yeni düzenlemeye göre 18 yaşına kadar yetiştirme yurtlarında kalan çocuklardan ancak 4 yıllık yüksek öğrenimi bitirenler için devlette iş garantisi getiriliyor. Yetiştirme yurtlarındaki çocuklara iş garantisi yerine bir meslek edinmelerine yönelik mesleki kurslara tabi tutulacak.

    Dayakçı bakıcıya katmerli ceza

    Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, görevden alınan kişilerin yargı kararıyla geri döndüklerinden yakınırken taslaktaki düzenleme bu konuda yasaklayıcı bir hüküm getiriyor. Taslakta çocuklara karşı suç işleyen görevli ve koruyucu ailelere genel hükümlere göre verilecek cezanın yarısı oranında artırılması öngörülüyor. Bu kişilerin bir daha sosyal hizmetler ve sosyal yardım alanlarında görev alması yasaklanıyor.

    Vergiden düşülecek

    Taslak, sosyal hizmet kurumu açacak özel şahıslara vergi kolaylığı getiriyor. Taslakta "Sosyal Hizmet Kuruluşlarınca hizmetin gereği olarak ithal edilen makine, teçhizat, malzeme ve yayınlar gümrük vergisi ve buna bağlı vergi, resim ve harçtan muaftır" hükmü yer alıyor. 'Sosyal Hizmet Kuruluşlarına' yapılacak her türlü ayni - nakdi bağış yardım ve vasiyetler vergi, resim ve harçtan muaf olmasına hüküm de taslakta bulunuyor.



  • 1 Kasım 2005
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Online İlan

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi
    Dünya
    | Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon
    Ramazan
    | Arşiv | Bilişim | Dizi

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED