T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

CHP'li Sayman: Basın özgürlüğü kaldırılıyor

Terörle Mücadele yasasında değişiklik tasarısında AK Parti'lilerden oluşan Adalet Alt Komisyonunun, Terör faaliyetini teşvik eden, öven veya propagandasını yapan yayınları süresiz olarak durdurulması yönünde yaptığı değişiklik, CHP'li hukukçular ve Avukat Yücel Sayman tarafından eleştirildi.

CHP'nin protesto ederek çalışmalarına katılmadığı TBMM Adalet Alt Komisyonunun, Terörle Mücadele Yasası değişikliği tasarısında yazılı ve görsel tüm basın kuruluşlarına süresiz durdurmaya varacak yaptırım eklenmesine hukukçu CHP milletvekilleri ile İstanbul Barosu önceki Başkanı Avukat Yücel Sayman tepki gösterdi.

TMY değişikliği tasarısında bütün gözler Abdullah Öcalan'a gizli af getirdiği ileri sürülen "Etkin pişmanlık" ile ilgili 6'ncı maddeye çevrilmişken, tasarının 5'nci maddesinde basını çok yakından ilgilendiren ve kaygıya yol açacak bir gelişme oldu.

Sadece AK Parti milletvekillerinden oluşan Adalet Alt Komisyonu, TMY'nin 6'ncı maddesine yeni fıkra ekleyen, tasarının 5'nci maddesinde değişiklik yaptı.

Madde metninden "süreli" ve "onbeş günden bir aya kadar" şeklindeki 6 maddenin çıkarılması, yazılı ve görsel tüm basın kuruluşlarına, koşullar oluştuğunda süresiz durdurmaya varacak ağır yaptırımları gündeme getirecek. Konuyla ilgili olarak CHP milletvekilleri Feridun Baloğlu ve Yüksel Çorbacıoğlu ile Avukat Yücel Sayman, ANKA'ya açıklamalarda bulundu.

AVUKAT YÜCEL SAYMAN: "TAMAMEN BASININ SANSÜR EDİLMESİ"

İstanbul Barosu önceki Başkanı Avukat Yücel Sayman "Bu hiç kuşkusuz basın özgürlüğünün kaldırılmasıdır. Öncesinden bu yayınların durdurulmasını sağlar, kabul edilmesi mümkün olmayan bir düzenleme. Böyle bir hukuk anlayışı, kanun anlayışı olmaz. Bu tamamen basının sansür edilmesidir. Anayasaya aykırılığı aşikar, ne kadar sınırlayıcı olursanız olun demokratik toplumun, demokratik örgütlenmenin dışına çıkılamaz" diye konuştu.

BALOĞLU: "ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Feridun Baloğlu ise TMY'de, basın yayın kuruluşlarının yayınlarının süresiz durdurulması riskini gündeme getiren düzenlemeye karşı çıktı. Baloğlu şunları söyledi:

"Aslında TMY'nin hedefi terör olmalıdır. Terörle mücadelede güvenlik güçleri daha donanımlı hale getirilmelidir. Oysa ki şu anda bu yasayla yapılan, gereksiz af tartışmaları çıkarmak ve basın özgürlüğünü sınırlamaktır. Terörle mücadele gerekçesiyle temel hak ve özgürlükler sınırlanmamalıdır. Kimin girişimiyle ve hangi amaçla böyle bir noktaya varıldığını anlamak mümkün değil. Gerekçelerini gördükten sonra gerekeni yapacağız. Meclisten böyle geçmez."

ÇORBACIOĞLU: "BEN BU YASAYA DA KARŞIYIM"

TBMM Adalet Komisyonu üyesi CHP Artvin Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu da AK Parti milletvekillerinin basın aleyhine yaptığı bu düzenlemeye şöyle tepki gösterdi:

"Basın üzerinde daha fazla olumsuz sonuç doğrucaktır, görünen o. Ben genelde bu yasaya karşıyım terörle mücadele edeceğim diye basına karşı böylesine cezai müeyyideler uygulamayı kesinlikle doğru bulmuyorum. Roj TV yüzünden bütün basını zan altında bırakacak düzenlemeleri kesinlikle doğru bulmuyorum. Zaten onlar için Basın Yasasında ve diğer mevzuatta da cezai müeyyideler var. Basın açısından da böyle bir ihtiyaç yok. Yapılan düzenlemeyle yaptırımı genişletmişlerse çok daha yanlış yapmışlar."

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi