T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 1 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yasin DOĞAN

Siyaset ve vefa...

Vefa, "sevgiyle bağlı olmak", "sevgiyle bağlı olmayı sürdürmek" anlamına geliyor.

Halk arasında genelde eski dostların birbirlerine karşı göstermesi gereken bir özellik olarak kullanılıyor. Eski dostlar, dostluklarına uygun olmayan bir davranış sergilediklerinde "vefasız" olduğu gerekçesiyle yadırganıyorlar.

Pekiyi siyasette vefalı olmak ne anlama geliyor?

Belli görevlerdekilerin konumlarını koruma gerekliliğini mi, görevden ayrılanların sevgi ve bağlılığını sürdürmeye devam etmesini mi anlatıyor?

Siyasette vefa genel olarak parti yönetimlerinin eskiden beri siyaset yaptıkları kişileri aynı görevde tutmaya devam etmesi gibi algılanıyor.

Bu algılama tarzı, doğal olarak belli makamların belli kişilere "ipotekli" hale gelmesine sebep oluyor. Gençlerin önünün tıkanması bir yana bu tür bir vefa anlayışı değişim ve yenileşmenin önünü tıkıyor.

Aslında bir nevi irrasyonel bir yönetim anlayışını ve duygusal bir ilişki ağını ortaya koyuyor.

Bu olumsuz vurguyla birlikte, siyasetin duygulardan arındırılamayacağını, belli bir kariyere ulaşan, uzun zamanlar hizmet eden kişilere yönelik daha toleranslı olunması gerektiğini de kabul etmek gerekir. Gelişme hem tecrübeden doğru istifade etmeyi, hem de yeniliklerle değişimi iyi yönetmeyi gerektirebiliyor.

Siyasette vefadan bahis genelde, görevden alınanların tepki ve sitemleriyle ortaya çıkar. Yıllardır verilen hizmetin karşılığının bu olup olmadığı sorgulanır ve "vefa nerede" diye tepki gösterilir. Belli kişileri teşkilatın ve bulunulan makamın zararına, mantıksız bir şekilde vefa adına görevde tutmak ne kadar yanlışsa, kişileri bir çırpıda silip atmak da o kadar yanlıştır.

Ancak, burada vefa, görevden ayrılan kişilerin "kurumsal yapıya göstermesi gereken bir sadakat" olarak da anlaşılmalıdır. Aksi halde herkesin sevgi ve bağlılığı belli makamlara gelebilmesi şartına bağlı gibi görünür. "Ne kadar makam o kadar bağlılık" iyi ve samimi bir formülasyon değildir.

Bu tür durumlarda haksız bir uygulama varsa görevden ayrılanın, gerekli ve haklı bir durum varsa yönetimin vefadan bahsetme hakkı vardır.

"Adam harcama, ayağını kaydırma, boşlukta bırakma" nasıl vefasızlık olarak adlandırılıyorsa, kurumsal menfaat için görev değişikliği karşısında kurumsal bağlılık ve sadakat göstermek de o kadar vefanın bir gereğidir.

Vefasızlığın en az yaşanması için gerekli olan, işleyişin objektif kurallara, ilkelere ve kolektif iradeye bağlanmasıdır.

Bir kurum veya teşkilatta işler ne derece ilkeler, kurallar ve ortak iradeyle şekilleniyorsa orada o derece vefasızlık sıkıntısı yaşanmayacaktır.

Görevden almalar umumi maslahata dayanacak, görevden alınanlar duygusal tepki veremeyecektir.

Yeniliğe direnip mevcudu korumak için değişimden kaçınan yöneticilerin vefa vurgusu ne kadar yanlışsa, koltuğunu korumak için sitem edenlerin vefa vurgusu da o kadar yanlıştır.

Bu yüzden kişilere değil; ilkelere, davaya, teşkilata, amaç ve hedeflere vefa, bağlılık en doğru olandır.

Vefalı olmak "tutarlı olmanın" bir gereğidir. Tutarlılığı belirleyen de kurumsal amaç, hedef ve yol haritasını belirleyen ilkelerdir.

Siyasette vefa bir erdemin adıdır. Vefasızlık ister yönetimden gelsin, ister değişikliğe maruz kalanlardan, birliğin çözülüşüne zemin hazırladığı için siyasal bir hastalıktır.

Bulunduğumuz derneklerde, vakıflarda, partilerde, kurumlarda vefayı doğru tanımlamak, yenileşmeyi koruyarak daha ileriye gidebilmek için bir gerekliliktir.

Aşırı duygusallıkla kurumsal menfaatleri ıskalamak, ancak belli kişilerin gelişimin önünü tıkamasıyla sonuçlanır.

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi