T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 9 HAZİRAN 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İşte AB'nin Türkiye'den talepleri

Avrupa Birliği Ortak Tutum Belgesi'nde Türkiye'nin, belirli alanlarda gelişme kaydetmesine rağmen hala atması gereken adımlar olduğu belirtiliyor. İşte madde madde AB'nin talepleri:

Avrupa Birliği Ortak Tutum Belgesi'nde Türkiye'nin, belirli alanlarda gelişme kaydetmesine rağmen hala atması gereken adımlar olduğu kaydediliyor.

Belgede, askerin sadece askeri konularda açıklama yapması, Heybeliada Ruhban Okulunun açılması gibi talepler yer alıyor.

AB, belgede Güneydoğu'da artan tansiyondan PKK'yı sorumlu tutarken Şemdinli olayları davasında da hukukun üstünlüğü çerçevesinde bir sonuç bekliyor.

İşte ABHaber'in ele geçirdiği belgede öne çıkan başlıklar:

SİVİL ASKER İLİŞKİLERİ:

Geçen yıl bazı değişiklikler olmasına karşın askerin üzerinde tam sivil kontrolün sağlanması için yeni adımlara ihtiyaç duyuluyor.

Askerin kamuya yaptığı açıklamalar sadece askeri konular ile ilgili olmalı ve sadece hükümetin yetkisi altında yapılmalı.

Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması konusunda kalan uygulamalar da sonlandırılmalı.

YARGI:

Yargı sistemi yapıcı reformlarla güçlendirildi. 1 Haziran'da yapılan yasal değişikliklerle önemli bir süreç devreye girdi. Hakimler ve savcılar reformların uygulanması konusunda önemli bir rol oynuyor. Türkiye Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun(HSYK) bağımsızlığı ve fonksiyonu gibi konularda gelişme kaydetmeli.

ŞEMDİNLİ:

Avrupa Birliği (AB), Şemdinli'de yaşanan olaylara ilişkin hukuki sürecin, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı ilkeleri paralelinde devam edeceğine güveniyor.

İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE:

İşkence ve kötü muameleye ilişkin belirli adımlar kaydedildi. Geçen yıllar süresince Türkiye'de işkence ve kötü muamele ile ilgili reformlar yapıldı.

Ancak aynı zamanda AB, işkence ve kötü muamele ile ilgili gelmeye devam eden bilgilerden ve bazı bazı vakalarda işkence ve kötü muamelenin cezasız kalmasından kaygı duyuyor. Türkiye işkence ve kötü muameleye karşın sıfır tolerans hedefini sürdürmeli.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ:

İfade özgürlüğü ile ilgili ciddi kaygılar devam ediyor. Kaydedilen gelişmelere rağmen düşüncenin şiddet içermeyen biçimde ifade edilmesi halinde 301'inci madde ve diğer maddeler nedeniyle açılan bazı davalar bulunuyor. Bazı durumlarda kişiler ceza alıyor. Bunun yanı sıra yasal sürece maruz bırakılma ihtimali ifade özgürlüğünün kullanımı konusunda kişilerin cesaretlerini kırabilir.

TERÖRLE MÜCADELE YASASI:

Taslak halindeki anti terör yasasının, temel özgürlüklerin gözaltı süreci, ifade özgürlüğünün ve savunma hakkının kullanımı gibi konularda kaygı uyandırıyor.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ:

Geçen yıl, gayri Müslim dini azınlıkların karşı karşıya kaldığı zorluklar konusunda herhangi bir gelişme kaydedilmedi. Gayri Müslim azınlık vakıflarının mallarının satışı konusu ile ilgili ciddi kaygılar bulunuyor.

HEYBELİADA VE ALEVİLER:

AB, Türkiye'nin Heybeliada Ruhban Okulu'nu yeniden açmaya ve Alevilerin hakları konusunda adım atmaya çağırıyor.

AZINLIK HAKLARI:

AB Kürtçe TV ve radyo yayınlarını olumlu karşılıyor ancak bu yayınlarda hala kısıtlamalar bulunuyor. AB Türkiye'yi bu kısıtlamaları kaldırmaya çağırıyor. Türkiye ayrıca Türkçe dışındaki dillerde eğitim ile ilgili adımlar atmasını bekliyor.

NAMUS CİNAYETLERİ:

Yeni TCK'da ağırlaştırılan cezalara rağman namus cinayetleri kaygı verici biçimde devam ediyor.

PKK:

AB Güneydoğu'da yükselen tansiyondan kaygı duyuyor. Bu çerçevede Diyarbakır'da en son şiddet içeren olaylarda sivil eylemcilerin ve çocukların öldürülmesine karşı çıkıyor.

Güneydoğu'daki olaylar AB'nin terör örgütleri listesinde olan PKK'nın şiddete geri dönüşü ile arttı. AB, PKK'yı kınayarak örgütün bütün şiddet ve provokasyon olaylarına derhal son vermesini istiyor.

KIBRIS:

AB, Kıbrıs konusunda Türkiye'yi kalıcı bir çözüm için sarfettiği çabaları sürdürmeye çağırıyor.

  • BRÜKSEL (ANKA)


    Ertürk: Cine5'in yayın hayatını sürdürmekte zorlanıyoruz
    Unakıtan: Verilen açıktan daha fazlalık var
    İŞKUR: 2 milyon 520 bin kişi işsiz
    FT: Merkez Bankası bağımsızlığını kanıtladı
    Dalgalanmayla 14.4 milyar dolarlık sıcak para eridi
    Kapalıçarşı'da dolar 1,5600 YTL, avro 1,9750 YTL'den güne başladı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi