T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 13 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Bugünkü Yeni Şafak
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tasarruflarımız 400 milyar YTL'yi geçti

Türk halkının toplam tasarrufu, mayısta 24,8 milyar YTL artarak 411,5 milyar YTL oldu. YTL'deki düşüş nedeniyle döviz mevduat hesaplarında artış gözlendi

Yurt içinde mevduat, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), katılım hesabı, yatırım fonu, hisse senedi gibi enstrümanlarda tutuğu ve yüzde 27'lik önemli bir bölümü döviz cinsinden olan toplam tasarrufları, döviz kurlarındaki artışın da etkisiyle mayısta 24,8 milyar YTL artarak 396,5 milyar YTL'ye kadar çıktı. Bu arada Türk vatandaşlarının yurtdışı şubelerdeki tasarrufları mayısta 1,8 milyar YTL artarak 15 milyar YTL'ye kadar çıktı.

Tasarrufların dolar cinsinden değerinde ise 25,6 milyar dolarlık bir azalma yaşandı. YTL cinsinden büyümenin 14,4 milyar YTL'yle büyük bölümü yabancı para mevduatlardan, 9,2 milyar YTL'si ise YTL mevduatlardan kaynaklandı. Döviz kurları ve faiz oranlarının önemli ölçüde arttığı mayıs ayında, bu gelişmeler toplam yurt içi tasarruflara da yansıdı. Toplam tasarrufların YTL cinsinden tutarında önemli bir büyümeye yol açan bu gelişme, dolarizasyon eğiliminin yeniden başlayabileceğinin de işaretlerini verdi. Nisanda yüzde 24,5 olan yabancı para cinsinden tasarrufların toplam tasarruflar içerisindeki payı mayısta yüzde 27'ye kadar yükselirken, YTL'nin payı yüzde 75,5'ten yüzde 73'e indi.

TELSİM'İN PARASI DÖVİZ MEVDUATINI YÜKSELTTİ

Mayısta YTL mevduatlar 9,2 milyar YTL artarak 164 milyar YTL'ye kadar yükselirken, yabancı para mevduatlar 14,3 milyar YTL'lik artışla 91,9 milyar YTL'ye yükseldi. Ancak bu yükselişin 3 milyar dolarla (yaklaşık 4,5 milyar doları) önemli bir kısmı Vodafone'un Telsim'i devralmak için TMSF'nin hesaplarına yatırdığı paradan kaynaklandı. Bu etki hariç tutulduğunda döviz kurlarındaki artışın bankalardaki döviz hesaplarının tutarında 10 milyar YTL'ye yakın bir büyümeye yol açtığı izlendi. Katılım bankalarındaki hesaplar mayısta 922 milyon YTL artarak 9,8 milyar YTL'lik bir büyüklüğe ulaşırken, gerçek ve tüzel kişilere ait tahvil ve bonoların toplam tutarı ise 588 milyon YTL artarak 63,1 milyar YTL'ye çıktı. Hazine'nin dış borçlanma amacıyla ihraç ettiği ancak yurtiçi yatırımcıların da önemli bir ilgi gösterdiği Eurobondlarda tutulan tasarruflar ise döviz kurundaki artışın etkisiyle 897 milyon YTL büyüyerek 6,2 milyar YTL'ye yükseldi.

EMEKLİLİK FONLARINDAKİ BÜYÜME KISITLI KALDI

Emeklilik yatırım fonlarının portföyü mayısta sadece 85 milyon YTL'lik büyümeyle 1,8 milyar YTL'ye yükselirken, yatırım ortaklıkları ise 184 milyon YTL'lik bir küçülmeyle 1,7 milyar YTL'yle geriledi. Böylece nisan ayında 371,8 milyar YTL olan bankalar dışındaki tüzel kişilerle vatandaşların yurt içinde değerlendirdikleri toplam tasarrufları mayısta 24,8 milyar YTL artarak 396,6 milyar YTL'ye kadar çıktı. Ancak bu büyümenin önemli bölümü gerçek tasarruf artışından öte döviz kurlarındaki büyümeden kaynaklandı. Toplam tasarruflar dolar cinsinden ise mayısta 25,6 milyar dolar küçüldü. Kurdaki artış yüzünden yaşanan bu küçülme sonucu toplam tasarrufların dolar cinsinden değeri 283 milyar dolardan 257 milyar dolara geriledi.

  • ANKA

    Ömer Bolat:
    Ekonomideki büyüme mevduatlara yansıdı

    5 yıl önce önce 20'ye yakın banka batınca TMSF mevduat sahiplerini mağdur etmedi. Bu nedenle bankalara güven arttı. Yine bu dönemde batmayan bankalara mevduat sahipleri yoğun ilgi gösterdi. Son yıllarda ekonomide yaşanan zenginleşme dolayısla gelirlerdeki artış tasarruf amacıyla bankalara aktarıldı. Özel finans kurumları katılım bankası oldu. Güvenilir olmayan basit kurumlar iflas ederek, bu sektörden çekildi. Güvenilir olanlar ekonomideki büyümeye paralel olarak büyüdü.

    Merih Paya:
    Bankalar krizi aşınca mevduat hacmi büyüdü

    Ekonomi büyüdü, bankalar kriz dönemini aştı ve işlem hacmi arttı. Bu gelişmeler mevduat hacmini büyüttü. Bu beklenen bir gelişmeydi. Fakat bu gelişme bankacılık sektöründe uluslararası standarda erişmemiz için yetersiz görünüyor. Ülkemizde toplam bankacılığın aktif büyüklüğü uluslarası düzeyde kendini kanıtlamış tek bir bankadan daha küçük. 800 milyar $, 1 trilyon $ aktif büyüklüğü olan bankalar var. Eskiye göre bir düzelme olmakla birlikte Türk bankaları ölçek ve kapsam açısından hala yetersiz. Bankaların birleşmesine güçlü bir ihtiyaç var.

    Esfender Korkmaz:
    Yüksek faiz oranları mevduatı cazip kıldı

    Ülkemizde mevduat hacmindeki büyümenin ana nedeni kriz sonrası ülkede artan faiz oranlarındır. 2002- 2003 yıllarında reel faiz oranı TL bazında yüzde 30'lara varmıştır. Bu faiz, sıcak parada mevduat için oldukça cazip geldi ve bankalarda mevduat hacmi arttı. Ekonomik büyümede de hızlanışı da bu büyümeyi tetikledi.

    Meriç Köyatası:
    Bankacılığımız 5 kat daha büyümeli

    2002 yılının mayıs ayından itibaren Türk ekonomisi büyümeye başladı. Son üç yıllık ortalama büyüme yüzde 7,5 dolayında. Buna paralel olarak mevduat hacmi de ciddi bir artış gösterdi. Büyüyen ekonominin dışında; dışarıdan gelen sıcak para likit fon olarak bankalara aktarıldı. Bu büyümeye rağmen Türk bankacılık sistemi atkif büyüklüğü açısından olması gerekenden küçük. Gelişmis ülkelerde bankacılığın aktif büyüklüğü o ülkenin milli gelirinin 3 katı. Bizde ise milli gelirin üçte biri. Denizbank'ı satın alan Dexia Bank'ın aktif büyüklüğü bizdeki bütün bankaların toplam büyüklüğünü aşıyor. 5 kat daha büyümeye ihtiyacımız var.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi