T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 15 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Babacan: Dönüşü olmayan bir yola girdik

12 Haziran'ı, AB ile ilişkiler açısından tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren Devlet Bakanı Ali Babacan, "Bir fasıl açılıp kapanmış. Artık geri dönülemez bir yola girdik" dedi.

Babacan, Kocaeli Milletvekili Muzaffer Baştopçu ile bir süre sohbet etti.
Devlet Bakanı Ali Babacan, AB'nin, 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli barış projesi olduğunu belirterek, "AB'de, bütün kurumlarıyla mutabakat kaldığımız tek bir duruş sergiliyoruz" dedi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda, 3 milletvekili gündemdışı söz aldı.

AK Parti Konya Milletvekili Remzi Çetin'in, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki gündemdışı konuşmasına yanıt veren Babacan, Türkiye'nin,

3 Ekim'de başlayan AB yolculuğunda artık katılım sürecine giren bir ülke konumuna geldiğini söyledi.

AB sürecinde pek çok anayasal ve yasal değişikler yapıldığını dile getiren Babacan, bu değişikliklerin uygulamasının önemine işaret etti.

Bakan Babacan, tarama sürecindeki 35 faslın taramasının 13 Ekim'de tamamlanacağını belirterek, yarın enerji konusundaki 19. faslın taramasının tamamlanacağını bildirdi. Taraması biten konularda fiili müzakerelerin başlayacağını ifade eden Babacan, enerjiden sonra eğitim konusundaki taramanın başlayacağını kaydetti.

AB süreci konusunda teknik bilgiler veren Ali Babacan, "AB süreci, gerçekten çok yoğun emek ve mesai harcayacağımız bir süreç olacak" dedi.

Babacan, AB konusunda tarama sürecinde Avrupa'da 1200 kişinin çalıştığını, Türkiye'de ise binlerce kişinin görev yaptığını belirterek, AB konusundaki tarama süreçlerinde, ilgili tüm kuruluşların desteğini ve görüşünü aldıklarını söyledi.

"AB'de, bütün kurumlarıyla mutabakat kaldığımız tek bir duruş sergiliyoruz" diyen Babacan, ülkede herkesin bu sürece sahip çıktığını belirti.

"KİMİN ELİ TAŞIN ALTINDAYSA..."

Devlet Bakanı Babacan, çalışmalar sırasında merkezi bir yapılanmaya gitmediklerini, süreci geniş katılımlı götürdüklerini söyledi. "Kimin eli taşın altındaysa, o kişi ya da kurumlar görüşmelere gitti" diyen Babacan, son dönemde kabul edilen bir yasada, AB'ye uyum içeren maddeler bulunduğunu kaydetti.

Bu yıl ve gelecek yıl da AB'ye uyum içeren yasal değişiklikler yapmaya devam edeceklerini ifade eden Ali Babacan, AB ile halkın yaşam kalitesini yükseltmek istediklerini söyledi. Babacan, AB'nin de Türkiye'nin entegre olmasıyla, Doğu ile Batı arasında köprü görevi görecek çok önemli bir adım atmış olacağını bildirdi.

AB'yi "2. Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli barış projesi" olarak değerlendiren Babacan, büyük bir savaşta birbiriyle savaşan Avrupalıların, savaş sonrasında biraraya gelerek kenetlendiklerini söyledi.

Babacan, AB sürecinin hep devam edeceğini, bazı partilerin bunu iç siyasi malzeme olarak kullanmak isteyeceklerini dile getirerek, bütün ülkelerin, Türkiye'nin geçtiği süreçten geçtiğini kaydetti. Babacan, İspanya'nın her şeyini tamamladığı halde 2 yıl beklemek zorunda kaldığını, aynı şekilde İngiltere'nin de tam üyelik için bir süre beklediğini belirtti.

12 Haziran'ı, AB ile ilişkiler açısından tarihi bir dönüm noktası olarak nitelendiren Babacan, "Bir fasıl açılıp kapanmış. Artık geri dönülemez bir yola girdik" dedi. Bakan Babacan, AB sürecinin, doğrudan yabancı sermayenin gelmesi açısından büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, özel sektörün 2003 yılına göre 3 misli artarak, 74 milyar dolar yatırım yaptığını söyledi.

"BASIN, EMPATİ YAPMAK ZORUNDA"

Anavatan Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı ise basın etiği konusunda yaptığı gündemdışı konuşmada, Parlamentoda görev yapan en genç kadın milletvekili olduğunu söyledi.

Milletvekilliğinden önce basın sektöründe görev yaptığını, gazete çıkardığını, hem patron hem de işçi olduğunu dile getiren Balandı, gazeteciliğin en zor ve yıpratıcı meslek olduğunu belirtti.

Balandı, "Ahlak kuralları ve kişi özgürlüğü nasıl vazgeçilmezse, basın etiği de o kadar önemli" diyerek, basının son zamanlarda güven kaybına uğradığını ve bu kaybın, siyasette olduğu gibi artarak devam ettiğini kaydetti.

"ECEVİT'İN FOTOĞRAFLARI YAYINLANMAMALIYDI"

GATA'da tedavisi devam eden eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in koma halindeki fotoğraflarının yayınlanmasını eleştiren Balandı, "Bu fotoğrafın yayınlanması, milleti olduğu gibi beni de yaraladı, kırdı ve incitti. Basın, empati yapmak zorundadır; siyasetçiler 2 kere yapmak zorundadır ama basın 3-5 kez empati yapmak zorundadır" dedi.

Balandı, basın sektöründe çalışanların "basın yemini" etmesi gerektiğini de söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ali Kemal Deveciler de zeytin sineğiyle bu yıl yapılacak mücadele konusunda gündemdışı bir konuşma yaptı.

  • ANKARA (A.A)


    AB'de enflasyon yükseliyor
    TÜSİAD: Cumhurbaşkanlığı için uzlaşma şart
    Sabancı: İstikrar ortamı sarsıldığı için çok etkilendik
    Kapalıçarşı'da dolar 1,6100 YTL, avro 2,0200 YTL'den güne başladı

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi