T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 15 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Davut DURSUN

Orta vadeli program ve "Kamuda iyi yönetişim"

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu gereğince hazırlanan Orta Vadeli Program'ın ikincisi hafta başında (13 Haziran 2006) Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Orta Vadeli Program'ın birincisi 31 Mayıs 2005 tarihinde yayınlanmıştı.

2007, 2008 ve 2009 yıllarını kapsayan İkinci Orta Vadeli Program, bu süre içerisinde kamunun temel eylem ve politikalarını belirleyecek hedefleri ve stratejileri ortaya koymaktadır. Program temel amaç olarak "insanımızın yaşam kalitesini yükseltmek" şeklinde tayin etmiştir. Avrupa Birliğine üyelik yolunda toplumun bütün kesimlerinin gözetilmesi, ekonomik ve sosyal kalkınmanın hızlandırılması ana hedefler arasında bulunmaktadır. Bu temel amaçlara hizmet edecek şekilde ülkenin insan ve maddi varlıklarını değerlendirerek şu hedeflere varılması amaçlanmıştır:

*Sürdürülebilir büyümenin sağlanması,
*Rekabet gücünün artırılması,
*İnsan kaynaklarının geliştirilmesi,
*Sosyal içermenin güçlendirilmesi,
*Bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması,
*Kamuda iyi yönetişimin yaygınlaştırılması,
*Fiziki alt yapının işleştirilmesi.

Bu hedeflerin ne kadar gerçekleştirilebilir oldukları önemli sorudur. Ancak en azından tüm kamu politikaların ve çalışmaların bu hedeflere yönelik olarak oluşturulması ve bu hedeflere varacak şekilde çaba gösterilmesi önemlidir.

Orta Vadeli Programda Makro Ekonomik Politika ve Hedefler, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve İstihdam Edilebilirliğin Artırılması, İşletmelerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi, Bölgesel Gelişme ve Bölgesel Gelişmişlik Farklarının Azaltılması, Kamuda İyi Yönetişim ile Sektörel Politikalar (Eğitim, Salık, Çevre ve Kentsel alt Yapı, Tarım, İmalat ve Madencilik, Enerji, Ulaştırma ve Haberleşme, Turizm) alanlarında bu zaman zarfında varılmak istenen hedefler belirlenmiş bulunmaktadır.

Kamuda iyi yönetişim...

Burada özellikle bir alana dikkatinizi çekmek istiyorum: Kamuda İyi Yönetişim alanı.

Ülkemizin pek çok sorunu arasında en önemlilerinden birinin Kamu Yönetiminin mevcut yapısı, zihniyeti ve işleyişi olduğu herkesin bildiği husustur. Biz kalkınmayı ve büyümeyi hep ekonomik temelli değerlendiriyor ve sayılarla ifade edilen milli gelirdeki büyüme, kişi başına düşen milli gelirdeki artış, ihracattaki büyüme gibi somut alanlardan ibaret sanıyoruz. Oysaki büyüme ve kalkınmanın en önemli yanlarından biri yönetim kalitesi ve "insani gelişme" alanında ortaya konulanlardır.

Hatta öyle ki yakın döneme kadar toplumların gelişmesinin ölçülmesinde kullanılan milli gelir ve kişi başına düşen gelir sayıları giderek terk edilmiş ve yerine daha anlamlı olan "insani gelişme" kavramı kullanılmaya başlanmıştır.

İnsani gelişme içerisinde gelirdeki artış bir kalemdir, ancak bunun yanında insanların karar alma süreçlerine katılması, bilgi teknolojisinin kullanabilmeleri, kadınların ekonomik ve sosyal hayata girmeleri, eğitimin kalitesi, yönetimin kalitesi gibi yakın zamana kadar pek kullanılmayan faktörler de devreye girmiştir.

İşte bu çerçevede kamu yönetimi alanında yönetim değil "yöteşim" kavramı kullanılmaya başlanmış ve şimdiye kadar bilinen kamu yönetimi anlayışı giderek terk edilme noktasına gelmiştir. Yerine "yeni kamu yönetimi" adıyla farklı yaklaşım ve tercihleri öne çıkaran bir anlayış yerleşmeye başlamıştır. Ülkemizin üç yıllık kamu politikalarını belirleyen söz konusu Orta Vadeli Program'da "Kamuda İyi Yönetişim" başlığının kullanılması, kamu yönetimiyle ilgili farklı yaklaşımın ve değişikliğin bir işareti olarak alınmalıdır. Artık tek yanlı şekilde işleyen bir yönetim değil buna muhatap vatandaşların da sürece katıldıkları, onların talep ve tercihlerinin önemsendiği, vatandaş odaklı ve karşılıklı iletişime dayılı bir "yönetişim" söz konusudur.

Kamu yönetimi için amaç olarak şu cümlelere yer verilmesi bir değişikliğin açık ipuçlarıdır: "Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişme sürecinin etkin yönetimini sağlamak üzere; kamu yönetiminin yurttaş odaklı, kaliteli, etkili ve hızlı hizmet sunabilen, esneklik, saydamlık, katılımcılık, hesap verme sorumluluğu, öngörülebilirlilik gibi çağdaş kavramları benimsemiş bir anlayışa, yapıya ve işleyişe kavuşturulması temel amaçtır."

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi