T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
E K O N O M İ 15 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Dövizi şişiren rantiyeci 500 milyon YTL kazandı

Piyasada yapılan spekülasyonlarla döviz kurlarının yükselmesini sağlayan rantiye kesimi, vadesi dün dolan 8.5 milyar YTL'lik iç borç ödenmesinde Hazine'yi 500 milyon YTL zarara uğrattı

Hamdi
Ateş

2001 Ekonomik krizinin ardından Kemal Derviş döneminin ertelenen dövize endeksli iç borç ödemesi dün yapıldı. Ancak döviz kurlarındaki son bir aydaki aşırı yükselme nedeniyle 3 milyar YTL'nin üzerindeki dövize endeksli iç borç ödemesinde, devlet yaklaşık 500 milyon YTL zarara uğradı. Bu duruma dikkat çeken uzmanlar rantiye kesiminin ekonomik dalgalandırma oluşturup dövizi kasıtlı yükselttiklerini ileri sürdüler.

2001 Şubat krizinin ardından Devlet Bakanı Kemal Derviş, tarafından hazırlanan ekonomik programda dövize endeksli iç borçlanma senetlerinin ödemesi ertelenmişti. Borç ödemelerin süresi dün doldu.

3 MİLYAR YTL'LİK DÖVİZE ENDEKSLİ BORÇ ÖDENDİ

Hazine dün toplam 8 milyar 517 milyon YTL iç borç ödemesi yaptı. Borcun 7 milyar 928 milyon YTL'si piyasaya, 589 milyon YTL'si de kamu kurumlarına yapıldı. Borcun 5 milyar 328 milyon YTL'si YTL cinsinden 3 milyar 189 milyon YTL'si ise dövize endeksli olarak gerçekleşti. 8 Mayıs'ta dolar kuru 1.3124 YTL'yken bu tarihten itibaren hızla yükselen dolar dünü 1.6005 YTL'den kapattı. Böylece

3 milyar doların üzerindeki dövize endeksli iç borç senetlerinin ödemesinde Hazine büyük bir zarara uğradı. Son 10 günün kur ortalamasına göre yapılan ödeme nedeniyle Hazine'nin yaklaşık 500 milyon YTL zarara uğradığı kaydedildi.

DALGA OLUŞTURACAK KADAR ÇIKIŞ OLMADI

Bu duruma dikkat çeken uzmanlar ise, son bir ayda Türkiye'ye giren döviz ile çıkan döviz arasında yaklaşık 250 milyon dolarlık bir farkın olduğunu, bu kadar bir farkın ise büyük bir dalgalanmaya neden olamayacağını ifade ettiler. Dış piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye'deki etkisinin de bu kadar büyük olmaması gerektiğini kaydeden uzmanlar korkunç bir iddia ortaya attılar:

Rantiye kesimi dövizin düşmemesi için piyasada oynadılar. Borsadan çekildiler, dövizin yükselmesi için manipülasyon yaptılar. Hazine yüksek kurdan borçlarını ödemek zorunda kaldı. Rantiye Hazine'yi hortumladı.

Spekülatörlere yapacağımı bilirim

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, borsadaki yerli oyuncuların kısa vadeli kar peşinde koştuklarını ve yaptıkları işlemlerle yabancıların da kafasını karıştırdıklarını ifade ederek, "Ekonominin görünümünü bozarlarsa ben de yapacağımı bilirim" dedi. Unakıtan, Mayıs ayı bütçe uygulama sonuçlarını açıkladığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını cevapladı. Unakıtan, şöyle konuştu: "Borsada bilhassa yerli oyuncularımız çok fazla karın da peşinde oluyorlar. Uzun vadeli, istikrarlı bir yatırımcı manzarası çizmiyorlar maalesef, gün içerisinde gerekli-gereksiz, açığa alımlar, satışlar, birtakım şeyler, yabancıların da kafasını karıştırıyor. Yabancılar bana göre borsada daha uzun vadeli istikrarlı yatırımcı. Onlar yabancıların da kafalarını karıştırıyorlar. Hareketlerine dikkat etmeleri lazım, Türk ekonomisinin görünümünü bozmamaları lazım, bunları bu kadar açık söylüyorum. Bozarlarsa ne olur? O zaman ben de yapacağımı bilirim."

  • ANKARA

    Bütçe 22 yıldır ilk defa fazla verdi

    Maliye Bakanı Unakıtan, Ocak-Mayıs dönemi itibarıyla bütçenin, 1984'den beri ilk defa fazla verdiğini bildirdi. Mayıs ayındaki bütçe gerçekleşmelerini bir basın toplantısı ile açıklayan Bakan Unakıtan, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde merkezi bütçe giderlerinin 68 milyar 533 milyon YTL olduğunu söyledi. Faiz hariç bütçe giderlerinin 48 milyar 470 milyon YTL, bütçe gelirlerinin 68 milyar 837 milyon YTL olduğunu açıklayan Unakıtan, merkezi yönetim bütçe fazlasının da 304 milyon YTL olarak gerçekleştiğini söyledi. Mayıs ayında ise merkezi yönetim bütçesinin 4 milyar 332 milyon YTL fazla verdiğini açıklayan Bakan Unakıtan, bu rakamın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 84.3'lük bir artışa denk geldiğini söyledi. Mayıs ayının dikkate değer iyileşmeler gösteren bir ay olduğunu dile getiren Unakıtan, faiz dışı fazlanın da, geçen yıl Mayıs'ta 6 milyar 575 milyon YTL iken bu yıl aynı ayda yüzde 36,9 artışla 9 milyar 1 milyon YTL'ye ulaştığını söyledi.

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •    İş'in Sırrı

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi