T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 15 HAZİRAN 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Sorular zor ama dert etmeyin

ÖSYM Başkanı Yarımağan, pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS'de soruların zor olabileceğini belirterek, "Bu dezavantaj değil. Sorular zorsa herkes için zor. Farkı belirlemek için bu yöntemi kullanıyoruz" dedi

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Ünal Yarımağan, 18 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek ÖSS öncesi adayları uyararak, adaylar için en önemli konunun geldikleri alana ve gitmek istedikleri yüksek öğretim programlarına göre sınavda hangi testlere cevap vereceklerinin belirlenmesi olduğunu söyledi. Soruların zorluk derecesini de değerlendiren Yarımağan, zorluk derecelerinin öğrenciler arasındaki farkı belirleyebilmek için uygulandığını söyledi. Yarımağan sınavda 8 farklı testin olduğunu ve tüm adayların bunlardan 4'ünü, geriye kalan 4 testten ikisinin de lisedeki alanlara göre cevaplanacağını söyledi.

ÇOK KOLAY OLAMIYOR

Yarımağan, "soruların zorluk derecesi" konusunda da değerlendirmede bulunan Yarımağan, "Özellikle belirli testlerdeki sorular çok kolay olamıyor. Neden? Çünkü bizim bu sınavda öğrencileri ayırmamız lazım. Biz çok kolay sorular sorarsak, örneğin bütün soruları cevaplayan 10 bin kişi çıkarsa, bu 10 bin kişiyi kendi içinde sıralamamız mümkün değil. Adaylar merak etmesin. Eğer sorular zorsa herkes için zor. Dolayısıyla zor olması, kolay olması bazı kişilere avantaj ya da dezavantaj sağlamıyor. Bu bir sıralama sınavı. Adayların bilgi düzeyleri arasındaki farkları ortaya koyup adayları sıralamaya çalıştığımız için, soruların bir miktar zor olması gerekiyor" dedi.

Yarımağan, üniversitelerin kontenjanlarının henüz kesinleşmediğini kaydederek, lisans programlarının kontenjanlarının geçen yıla göre fazla bir farklılık göstermediğini ifade etti. Yeni kurulan 15 yeni üniversitenin de sınav klavuzunda yer alacağını belirten Yarımağan, "Bu üniversitelere bağlanan fakülte ve yüksekokullar, bu üniversitelerin adının altında yer alıyor. Bu üniversitelere bağlı yeni fakülte ve yüksekokul kurulmadı. Bu yıl yeni üniversitelerin kurulması nedeniyle bir kontenjan artışı olmuyor"dedi.

  • ANKARA

    Uzmanlardan öğrencilere sınav tavsiyeleri

    Kişisel Gelişim (NLP) Uzmanı ve Eğitimcisi Eftal Orhan, ÖSS'ye girecek öğrencilere stresi yenmek için pratik önerilerde bulundu. Sınavın en büyük düşmanının endişe olduğunu söyleyen Orhan'ın önerileri şöyle: Sınava iyi olduğunuz alandan başlayın. Sorulara konsntre olun. Sadece çözdüğünüz soruya odaklanın. Doğru cevap seçeneğini iki şıkka indirdiyseniz ilk akla gelen şıkkı işaretleyin. Sorulara basit ve düz bir mantıkla yaklaşın. Sınavdan önce, hiç kimseyle sınavla ilgili konuşmayın. Panik olan, stresli insanlardan uzak durun. Sınavdan önce mutlaka tuvalet ihtiyacınız olsun ya da olmasın tuvalete gidin. Yanınızda mutlaka su bulundurun. Su zihni diri tutar. Masanıza ya da sıranıza oturmadan önce birkaç defa derin nefes alın. Bu süreç içerisinde heyacan doğaldır ve geçicidir. Bu heyecanınızın geçici olduğunu ve birkaç dakika sonra geçeceğini bilin. Kendinize "Evet yapabilirim, yapacağım, yapacağıma inanıyorum. Bu benim en iyi sınavım olacak. Elimden gelinin en iyisini yapacağım" deyin.

  • İSTİHBARAT SERVİSİ / İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi