T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 27 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kene kana doymuyor

Yozgat'ta kene ısırması sonucu hastalanan ve Ankara'ya sevk edilen bir kadın hayatını kaybetti. Son ölümle birlikte bu yıl içinde Kırım-Kongo virüsünden ölenlerin sayısı 4'e yükselirken söz konusu hastalıktan son 4 yılda 36 kişi hayatını kaybetti

Yozgat'ın Çekerek İlçesi'nde üç gün önce kene ısırması sonucu rahatsızlanarak Ankara'ya sevk edilen bir kişi daha yaşamını kaybetti.

Yozgat Valisi Gökhan Sözer, makamında düzenlediği basın toplantısında, Çekerek ilçesinde kene tarafından ısırıldığı belirlenen 2 kişinin Ankara Numune Hastanesine sevk edildiğini belirterek, "Bu hastalarımızdan 50 yaşındaki Sündüz Şahin Ankara'da hayatını kaybetmiştir" dedi.

İLDE 4 KİŞİ KENE KURBANI

Yozgat'ta son 3 ayda, 16 kişide Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı belirtisi görüldüğünü ifade eden Sözer, bunlardan 4'ünün sevk edildikleri hastanelerde hayatlarını kaybettiğini bildirdi. Vali Sözer, hastanelere kene ısırması sonucunda başvuruda bulunanların Sivas, Kayseri ve Ankara'daki üniversite hastanelerine sevk edildiklerini söyledi.

Kene ısırması olayları genellikle Yozgat'ın Akdağmadeni, Saraykent, Kadışehri, Çekerek, Sorgun ve Aydıncık ilçelerinde görülüyor.

4 YILDA 36 ÖLÜM

Öte yandan dün yapılan bir açıklamada Sağlık Bakanlığı verilerine göre Kırım-Kongo Ateş Virüsünden ölenlerin sayısının 36 olduğu bildirildi. Bakanlık kaynaklarının yapttığı açıklamada 2002 yılından bu yana söz konusu hastalıktan dolayı yaşamını kaybedenlerin sayısı son ölümlerle birlikte 36'yı buldu.

TOKAT'TA DA KENE PANİĞİ

Bu arada Tokat Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne önceki gün, çoğunluğunu piknikçilerin oluşturduğu 50 kadar kişi kene ısırması şikayetiyle başvurdu. Hastane yetkilileri hafta sonunda piknik yerlerinde ve park alanlarında zaman geçirmek isteyen bazı vatandaşların kene ısırmasına maruz kaldığını belirttiler.

  • TOKAT

    7 soruda Kırım Kongo nedir?

    İLK NEREDE ORTAYA ÇIKTI?

    Kırım-Kongo Hemorajik Ateş virüsü tarafından neden olunan hemorajik ateş hastalığı ilk kez 1944 ve 1945 yılı yaz aylarında Batı Kırım steplerinde çoğunlukla ürün toplamaya yardım eden Sovyet askerleri arasında görülmüştür. Hastalığa Kırım Hemorajik Ateşi adı verilmiştir. Kongo virüsü ise 1956 yılında Zaire'de ateşli bir hastadan tespit edilmiştir. Bin dokuzyüz altmış dokuz yılında ise Kongo virüs ve Kırım Hemorajik Ateş virüslerinin biyolojik olarak benzer virüs olduğu gösterilmiştir.

    HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

    Daha sonraları, Kırım-Kongo Hemorajik Ateş virüsünün Bulgaristan, Makedonyada, Pakistan, Irak, Afganistan, İran, Kosova, Kazakistan, Sahra altı Afrika ülkeleri, eski Sovyetler Birliği, Yugoslavya, Yunanistan, Arap yarımadası, Dubai, Kuveyt, Çin ve Moritanya'da salgınlar yaptığı bildirilmiştir.

    İNSANA NASIL BULAŞIR?

    Kırım-Kongo Hemorajik Ateşi virüsü genellikle insanlara Hyalomma cinsi keneler ile bulaşıyor. Hayvanlardan insanlara keneler ile bulaşan bir enfeksiyondur. İnsanlar virüsü ya enfekte kenelerin ısırması ile, ya da viremik hayvanların kesilmesi sırasında hayvana ait kan ve dokulara temas ile almaktadır. Kenelerin ve keneler kan emdiğinde bulaşmayı sağlayacak kanında virüs bulunan hayvanların bol olması salgın için önemli bir faktördür.

    HANGİ MEVSİMLERDE ORTAYA ÇIKAR?

    Hastalık mevsimsel özellik göstermektedir. Genel olarak Haziran ve Eylül arası görülmesine rağmen, değişik mevsimlerde görülebilir. Bizim bölgemizde hastalar Nisan ayı ortalarından Ağustos ayı sonlarına kadar olan süre içinde görülmektedir.

    KİMLER RİSK ALTINDA?

    Hastalık için çiftlik çalışanları, çobanlar, kasaplar, mezbaha çalışanları, et ve et ürünleri market işçileri gibi tarım çalışanları ve hayvancılık ile uğraşanlar, veterinerler, hasta hayvan ile teması olan ve akut hastalarla temas ihtimali bulunan salgın bölgelerde görev yapan sağlık personeli.

    BULAŞICI MIDIR?

    Kırım-Kongo Hemorajik Ateş virüsü, hastalara ait kan ve/veya hastanın kan içeren atıklarıyla direkt temas sonucu da bulaşabilmektedir.

    ORTAYA ÇIKMA SÜRESİ NEDİR?

    Kuluçka süresi: kuluçka süresi virüsün alınma şekline bağlıdır. Kuluçka süresi kene ısırmasından sonra 2-12 gün arasında değişmekle birlikte genellikle 1-3 gündür. Virüsü içeren kan ve diğer doku ya da atıklar ile temastan sonra genel olarak bu süre 5-6 gündür ve 13 güne kadar uzayabilmektedir.


  • Bilimsel Kurul toplanacak

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi