T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 27 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Yeni umut Rahşan hanım!

Muhalefet, AK Parti hükümetine karşı umutlarını Rahşan Ecevit'e bağladı. 'Sağlı sollu ittifak' turuna çıkan Rahşan hanım, ilk ziyareti ezeli rakipleri Demirel'e yaptı. Bugün de Baykal ve 'katil' dediği Bahçeli ile biraraya gelecek

AK Parti hükümetine karşı 'Cumhuruyet ittifakı' adı altında 'cephe' oluşturma çabası yürütenler, umutlarını Süleyman Demirel, Rahşan Ecevit, Mesut Yılmaz gibi 'tecrübeli' ve 'dinamik' politikacıların Türk siyasetine getirecekleri dinamizme bağladı. Her gün yeni bir ittifak arayışının gündeme geldiği Türkiye'de AK Parti karşıtları, Rahşan Ecevit'in sağ ve sol partilerin Yılmaz Büyükerşen liderliğinde buluşmasını öngören girişimiyle sevindi.

EZELİ RAKİPLE BAŞLADI

DSP'nin kurucusu ve ilk genel başkanı Rahşan Ecevit, birlik turlarına eşi Bülent Ecevit'in siyasi hayatı boyunca hep rakibi olduğu Süleyman Demirel ile başladı. Siyasete hareketlilik ve yeni bir soluk getirmeyi amaçlayan Rahşan hanım, bugün ise sol yelpazedeki en büyük rakipleri CHP'nin Genel Başkanı Deniz Baykal ile bir araya gelecek. Rahşan Ecevit, Baykal'dan sonra da DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin kurulma görüşmeleri sırasında 'Katillerle ortak olmam' diyerek karşı çıktığı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile ittifak görüşmesi yapacak.

Türk siyasetinin 'yeni umudu' Rahşan hanım, tarihi ittifak turlarına yıllar boyu Ecevit isminin tam zıddı olarak hafızalarda yer eden Demirel ile başladı. Rahşan Ecevit, dün Demirel'i Güniz Sokak'taki evinde ziyaret etti. Ecevit, görüşme öncesinde, çeşitli partiler ve sivil toplum örgütlerine ziyaretlerde bulunacağını hatırlattı ve modelin "sağlı-sollu ittifak" olduğunu yineledi. Rahşan hanım, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüşeceğinin hatırlatılması ve bu konudan ümitli olup olmadığının sorulması üzerine, "Bir umutla gitmiyorum, fikir alışverişi için gidiyorum" diye konuştu. Süleyman Demirel ise ittifak arayışlarını "Siyaset birinci derecede konuşarak yapılan bir iştir. Fevkalade iyi karşılıyorum" diye yorumladı.

Öte yandan Baykal'ın öne sürdüğü üstü kapalı şartlar, ittifak arayışlarını tıkamış gibi görünüyor. Baykal ve kurmayları her yerde, "Çatı belli. Yeni bir çatı aramaya gerek yok"veya "Seçim kanunu ortada, öneriler gerçekçi olmalı" yönünde açıklamalarıyla buluşunca "iltihak" çağrıları yeniden hatırlanıyor.

DİSK DE PARTİ KURUYOR

SHP ise solda ittifak çalışmalarını en çok isteyen parti. Parti Meclisi'ni (PM) ittifakın desteklenmesi konusunda ikna eden Karayalçın'ın SHP'si kendini feshetmesini bile gündeme getirmeye hazır olduğu mesajı veriyor. Deniz Baykal'ın önderliğinde bir oluşuma hazır olduğunu ima eden Karayalçın'ın, CHP'den ayrılarak SHP'ye geçen milletvekilleri tarafından nasıl karşılanacağı ise merak ediliyor. Bir süre önce Ersoy Bulut, Mustafa Sayar ve Hakkı Akalın SHP'den ayrılma sinyali vermişti.

Yaklaşık bir yıldır solda yeni oluşum çalışması içerisinde bulunan DİSK, son gelişmeler üzerine, zamana bırakacağı, 'partileşme' kararını ani bir şekilde aldı. Akademisyen Burhan Şenatalar önderliğinde solda yeni parti kararı alan DİSK'in oluşumu, sonbahara kadar parti çatısı altında buluşmayı bekliyor.

  • YUSUF SAHİCİ/ANKARA

    SİYASETTE EMEKLİLİK YOKTUR

    Süleyman Demirel, ittifak arayışlarının Türk siyasetinin içinde bulunduğu durumdan kaynaklandığını söyledi. Demirel, halkın siyasete, siyasetçiye ve demokrasiye daha iyi sahip çıkması gerektiğini ileri sürerek, eski siyasetçilerin, siyasete dönme kararlarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

    ''Siyasetçinin eskisi yenisi olmaz. Siyasetçi siyasetçidir. Siyasette emeklilik yoktur. Halka hizmeti aklına koyanların ne zaman ihtiyaç görürlerse bu hizmete dahil olmaları doğaldır. Bu bitmeyen bir iştir. Siyaset sahnesinde bulunanların ülkeye ve millete hizmet yapabilmeleri, birbirlerini daha iyi anlamaları, ülke sorunları hakkında daha iyi bilgi sahibi olmaya ve buna göre çareler düşünmeye bağlıdır" diyerek yanıtladı.

    Sezer'den Baykal ile olmaz mesajı

    DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, solda birlik arayışlarını değerlendirirken, "Deniz Baykal önderliğinde bir birlik başarılı olsaydı, şimdi bu arayışlara gerek kalmazdı'' dedi.

    Sezer, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, "Eğer bir işbirliği, bir uzlaşma olacaksa, DSP bunun önünde olur'' diye konuştu. Sezer, 'Oluşturulacak birlik Baykal önderliğinde mi olacak' sorusuna "Deniz Baykal önderliğinde bir birlik başarılı olsaydı, bu arayışlara gerek kalmazdı'' cevabını verdi. Sezer, 'Bu işbirliği kimin önderliğinde olmalı' sorusu üzerine de, "Biz, Yılmaz Büyükerşen'i önerdik. Bu işbirliğinin hangi yöntem, hangi program ve hangi politikalarla olabileceği konusunda bizim görüşlerimiz var. Ama bir önkoşul olarak algılanmasın diye bunu söylemiyoruz. İyi niyetli kişilerin önkoşulsuz uzlaşıya açık olduğunu söylemesini bekliyoruz'' dedi.

  • İSTANBUL (A.A)

    CHP lideri ile mümkün değil

    Eski Başbakan Mesut Yılmaz, 'sağa açılan' CHP lideri Deniz Baykal'ın girişimini değerlendirirken, "Bu iş Baykal ile olmaz. Baykal önce kendi partisine güven vermeli" dedi.

    Siyasete dönme kararı aldığını açıklayan Yılmaz, Habertürk'te katıldığı bir programda merkez sağ ve merkez sol partiler arasında önemli farkların kalmadığını ileri sürerek, ittifak girişimleriyle ilgili olarak kimsenin koltuğunda, boş da olsa, gözü olmadığını ifade etti. Emaneten oyla bir sonuca ulaşılamayacağını savunan Yılmaz, şunları söyledi:

    "CHP lideri Deniz Baykal diyor ki, 'Gelin CHP'de birleşin, ben de sizi koruyum, ben kurtarayım.' Ben CHP'nin bunun için uygun bir çatı olacağına inanmıyorum. Merkez sağdaki hiç bir seçmenin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini sanmıyorum. Kendi arkadaşlarına güven veremeyen bir liderin bu liderliği yapabileceğine inanmıyorum."

    Milletin ittifak arayışı yok

    DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, sağda ve solda ittifak arayışlarını değerlendirerek, "Millet neyi aradığını ve kiminle doğru yola ulaşacağını bilmektedir. Bize göre milletin böyle bir arayışı yoktur'' dedi.

    Ağar, Bakırköy'de Emekliler Derneği'ni ziyaretinde "Siyasette birilerinin yer ve makam arayışı olabilir de, milletin bir arayışı var mı yok mu, ona bakmak lazım. Millet ne aradığını ve ne yapmak istediğini bilmektedir. Millet kiminle doğru yola ulaşacağını bilmektedir. Bize göre milletin böyle bir arayışı yoktur. Zaten arayış içinde olanlar, Anadolu'da büyük şehirlerin kenarında, köşesinde, olmak yerine, Ankara ve İstanbul'un lüks otellerinde bu arayışlarına devam etmektedir. 3 Kasım'da bir seçim oldu. Bunu unutacak mıyız? Siyasetin yazılı olmayan birtakım kurallarını görmezden gelerek kimse siyaset yapamaz" dedi.

  • İSTANBUL

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi