T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Türkiye'den NATO üyeliğinde destek bekliyoruz'

Gürcistan Dışişleri Bakanı Gela Bejuaşvili, "AB'ye üyelik sürecinde güçlü destek verdiğimiz Türkiye'den biz de NATO üyeliğinde destek bekliyoruz" dedi.

Bejuaşvili, yaptığı açıklamada, Türkiye'yi stratejik ortak olarak gördüklerini, iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmekte olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 14 Mart'ta Gürcistan'a yapacağı ziyareti çok önemsediklerini belirten Bejuaşvili, ziyaret çerçevesinde ortak deklarasyon imzalanabileceğini söyledi.

Bejuaşvili, Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında enerji alanındaki işbirliğinin büyük önem taşıdığını, ortak projelerin hayata geçirildiğini ifade etti.

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattı projesinin güvenliğinin sağlanması için her türlü çalışmanın yapıldığını anlatan Bejuaşvili, amaçlarının, Azerbaycan ve Türkiye ile birlikte güvenlik tehlikesini en aza indirmek olduğunu bildirdi.

Bejuaşvili, enerji hatlarının güvenliği konusunda işbirliğini güçlendirmek için özellikle sınırlarda dikkatli çalışmalarda bulunmaları gerektiğini söyledi.

Gürcistan'ın NATO üyeliğinin en kısa zamanda gerçekleşmesini arzu ettiklerini, bunun için öngörülen programlar çerçevesinde çalışmalarını yürüttüklerini anlatan Bejuaşvili, "Türkiye'nin bu süreçte desteğinin devam etmesini beklediklerini" kaydetti.

Bejuaşvili, Gürcistan'ın rotasını Avrupa'ya çevirdiğini belirterek, "Türkiye'nin AB'ye girmesine güçlü destek veriyoruz. Türkiye'den de Gürcistan'ın NATO üyeliğinde aynı desteği vermesini bekliyoruz" dedi.

Gela Bejuaşvili, Türkiye'nin üyeliğinin AB'nin yararına olacağını da kaydetti.

"RUS BARIŞ GÜCÜ BÖLGE BARIŞINI KORUMAK İÇİN GÖREV ALMALI"

Türkiye'nin Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan eden ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'daki sorunların çözümünde Gürcistan'a verdiği siyasi desteğin büyük önem taşıdığını belirten Bejuaşvili, ancak "Abhazya'ya uygulanan ekonomik ambargonun komşu ülkeler tarafından dikkate alınması gerektiğini" söyledi.

Abhazya'ya gitmek isteyen Türk yük gemilerinin Gürcistan açıklarında mevcut yasalar çerçevesinde alıkonulduğunu ifade eden Bejuaşvili, "Türkiye'nin bu konuya bakış açısını iyi bildiklerini" belirtti.

Bejuaşvili, tüm bu konuları yeniden gözden geçirmeye hazır olduklarını da kaydetti.

Güney Osetya'daki Rus barış güçlerinin görev ve sorumluluklarına ilişkin anlaşmaları yeniden gözden geçireceklerini ifade eden Bejuaşvili, "amaçlarının bölgeden Rus barış gücü askerini çıkartmak olmadığını, çok uluslu gücün bölge barışını korumak için görev almasını istediklerini" söyledi.

Gürcistan topraklarındaki Rus askeri üslerinde görevli personelin ve ailelerinin vize sorunu olmadığını anlatan Bejuaşvili, ancak Rus barış gücü askerlerinin durumunun ayrı değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Rus barış gücü askerine uygulanacak vize rejimi statüsünün belirsiz olduğunu ve bu konuda Rusya ile oturup konuşmaya hazır olduklarını ifade eden Bejuaşvili, ülke topraklarındaki Rus askeri üslerinin 1 Ocak 2008 tarihine kadar tamamen boşaltılacağını söyledi.

İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda AB'nin izlediği siyaseti desteklediklerini de kaydeden Bejuaşvili, aynı zamanda tüm komşu ülkelerle ilişkilerini iyi tutmak istediklerini söyledi.

Bejuaşvili ayrıca, İran'ın nükleer programının barışçı amaçlı ve enerji sektörünü geliştirmeye yönelik olmasında bir sakınca görmediklerini ancak nükleer silahlara sahip olunmasına karşı çıktıklarını ifade etti.

Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'nun (BLACKSEAFOR) Karedeniz'e kıyıdaş ülkeler arasındaki işbirliğine iyi bir örnek teşkil ettiğini de söyleyen Bejuaşvili, Gürcistan'ın bu grup içinde aktif faaliyet gösterdiğini kaydetti.

Bejuaşvili, BLACKSEAFOR bünyesinde yürütülen işbirliğinin şeffaf olmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

  • TİFLİS (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi