T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Mevlana'nın kenti ABD'ye model oluyor

Kişi başına düşen ortalama geliri düşük olmasına rağmen suç oranı oldukça az olan Konya, ABD'liler için iyi bir alternatif model oluşturuyor. 29-31 Mart tarihleri arasında biraraya gelecek 6 bilim adamıyla, Türkiye'den gidecek 17 bilimadamı, 'Bir İslam kentleşmesi Modeli Konya' başlıklı sempozyumda muhafazakar yerleşim birimleri için açılım sağlayacak.

Konya Büyükşehir Belediyesi son dönemde hız kazandırdığı kültür yayıncılığı ve bu alanda düzenlediği etkinlikler ile adından sıkça bahsettiriyor. Son olarak Mevlana'nın ünlü eseri "Mesnevi" ile ilgili hayata geçerdiği proje ile Türkiye Yazarlar Birliği'nin özel ödülünü alan Konya Büyükşehir Belediyesi, küreselleşen dünya üzerinde Konya'ya kendine çok farklı bir misyon yüklüyor. Kişi başına geliri düşük olmasına rağmen suç oranı oldukça az olduğu Konya, yabancı toplum bilimcilerin dikkatini çekiyor. ABD'liler için iyi bir alternatif model oluşturduğu düşünülen şehir için ABD'li 6 bilim adamıyla, Türkiye'den gidecek 17 bilimadamı, 'Bir İslam kentleşmesi Modeli Konya" adlı sempozyumda çok yakında bir araya gelecek. Bu son gelişmeler ışığında biz de Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile son dönemde hayata geçirdikleri kültürel faaliyetleri ve geleceğe yönelik projelerini görüştük.

Kültürel belediyecilik anlamında özel önem verdiğiniz Mesnevi'nin dünya dillerine çevrilmesi projesi hakkında neler söyleyeceksiniz?

Belediyemiz, Kültürel Belediyecilik'te de önemli atılımlar yapıyor. Bunların en önemlisi Hazreti Mevlana'nın Mesnevisi'nin tüm dünya dillerine çevrilmesi projesidir. Şu ana kadar Mesnevi'yi Türkçe'nin dışında İngilizce, İtalyanca, Almanca ve Farsça'ya çevirerek dünya kültürüne sunduk.

Küreselleşen dünyada Konya'nın dünya kültürüne katkısı ne olacaktır?

Hz. Mevlana'nın tanıtılması ile bir filozofun, bir mutasavvıfın, İslam büyüğünün ve hepsinden önemlisi insanı insan yapan değerlerin tanıtılması oluşmuş oluyor. Konya, tarih boyunca farklı kültürleri kendi bünyesinde koruyarak barındırmış bir şehirdir. Konyamız farklılıkları koruyarak bir arada yaşama geleneğinin de önemli bir merkezidir. Günümüzün küreselleşme kavramına model olabilecek bir şehirdir. n Utah Üniversitesi ile ABD'de ortak düzenlenecek bir sempozyuma katılacaksınız. Bu konudan biraz bahseder misiniz?

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, Utah Üniversitesi işbirliği ile ABD'de, 'Bir İslam Kentleşmesi Modeli Konya' adlı sempozyum düzenliyoruz. Mevlana Kenti olan Konya'nın, Anadolu'ya yerleşen Türklerin, eski Anadolu uygarlıklarından süzülen kültüre, kendi özünü katarak oluşturduğu bir şehir yapısına sahiptir. Bu sosyal yapının içinde, Türk-İslam medeniyetinin en sade şekli bulunuyor. ABD'de Utah Üniversitesi, Konya'nın çok çeşitli açılardan masaya yatırılması ve ABD'deki benzer muhafazakar yerleşim birimlerindeki, sosyo-kültürel gelişmeye doğru şekilde yön verilebilmesinin anahtarını bulmak için, kentle ilgili bir sempozyum yapmayı önerdi. Bu teklifi de severek kabul ettik. Kişi başına düşen ortalama geliri, düşük olmasına rağmen, Konya'da suç oranı oldukça az. Konya, bu gibi nedenlerle ABD'liler için iyi bir alternatif model oluşturdu. ABD'nin, özellikle Utah eyaletindeki 'muhafazar' yapısıyla bilinen kentlerinde, böyle bir gelişme gözlenmiyor. Yaşadıkları bu soruna çare arayan ABD'li 6 bilim adamıyla, Türkiye'den gidecek 17 bilimadamı, 'Bir İslam kentleşmesi Modeli Konya-Dönüşmekte Olan Şehir Konya' adlı sempozyumda bir araya gelecek. Sempozyumdan çıkacak sonuçlar, hem Konya hem de ABD'deki muhafazakar yerleşim birimleri için açılım sağlayacak.

Akyürek: Konya'yı geleceğe taşıyoruz

Akyürek yakın dönem projelerini bizlerle paylaştı: Her geçen gün büyüyen Konya'mıza yeni ve ayrıntılı projeler hazırlayarak geleceğin Konya'sını oluşturmak için çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Hizmete açtığımız Aydınlıkevler ve Yenişehir Alt Geçitleri ve Şefik Can Caddesi, ayrıca 2006 yılı içerisinde hizmete açılacak olan Beyşehir Caddesi Köprülü Kavşağı ve Alt Geçidi ile Hocafakih Alt Geçidi de şehir içi trafiğinin rahatlatılmasında büyük katkı sağlayacak. Modern belediyecilik anlayışının vazgeçilmez unsuru haline gelen Şehircilik Atölyesi'nin kurulmasıyla şehrin geleceği için planlanmış ve bugün için fonksiyonunu yitirmiş alanlarının düzenlenmesi amaçlanıyor. Şehircilik Atölyesi'nde üretilen projeleri kentsel dönüşüm ve tasarıma dönüştürecek olan Nazım İmar Plan Bürosu da Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde kurularak çalışmalarına devam ediyor. Biz belediyecilik hususunda üzerimize düşeni yapıyor, şehrin geleceğine katkı sağlayacak yatırımlara imza atıyoruz.

  • LOKMAN KOYUNCUOĞLU

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi