T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 3 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tarihi değiştiren karar

Kenan Evren, Turgut Özal'ın siyasi tarihi değiştiren gizli kararını açıkladı: Demirel, Ecevit, Türkeş, Erbakan 1987'deki referandumda 75 bin 66 oy farkla yasaklarının kalkmasını Özal'a borçlular. Özal, havaalanlarındaki 'hayır' oylarının toplama katılmasına izin vermedi!

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın Türkiye'nin siyasi tarihini nasıl değiştirdiğini anlattı. Evren, Özal'ın, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan'ın siyasi yasaklarının kaldırıldığı 6 Eylül 1987'deki referandumdan çok sonra kendisine "havaalanlarında ve gümrüklerde kullanılan 'hayır' oyları"nın referandum sonuçlarına katılmamasını sağladığını anlattığını söyledi. Evren, Özal, "Eğer o oyları da katsaydık, evet'ler ile hayır'lar arasındaki binde 16'ya denk gelen 75 bin 66 oy farkının kapanacağını ve siyasi yasakların kaldırılamayacağı bilgisini verdi " diye konuştu. Eğer Özal, o 'hayır' oylarını da referandum sonuçlarına ekleseydi 1987'den sonra iktidara gelen Demirel, Erbakan, Baykal, Ecevit, Türkeş ile yüzlerce ünlü isim siyaset yapamayacaktı. İleriki yıllarda Özal ile sert polemiklere giren Demirel ve diğer isimler Türkiye siyasi tarihinde anı olarak kalacaktı.

ELİM BİLE TİTREMEDİ

Evren, Muğla Üniversitesi'nde Abbas Güçlü'nün hazırlayıp sunduğu Genç Bakış programına katılarak öğrencilerin sorularını yanıtladı. Anadolu Ajansı Evren'in tırnak içinde verdiği sözlerinde 12 Eylül'den 'darbe' kelimesiyle bahsettiğini yazdı. Ancak, daha sonra bir düzeltme geçerek Evren'in konuşmasında 'darbe' ifadesini kullanmadığı belirtti. Evren, 12 Eylül harekatından hiç pişmanlık duymadığını belirterek, "Bugün olsa yine yapardım" dedi. Bir öğrencinin idamlarla ilgili "Hiç vicdanınız sızlamadı mı" sorusuna Evren, "Elimiz bile titremedi" dedi.

GÜLEN İSTEDİ, GÖRÜŞMEDİM

Evren, Fethullah Gülen ile görüşüp görüşmediğinin sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi: "Ben eMarmaris'e yerleştikten sonra Gülen'in çevresinden bana görüşme talepleri geldi. Kabul etmedim. Bana rüşvet olarak bir saat bile gönderdiler, ama kabul etmedim. En son şunu söyledim, bir şartla görüşürüm, kravat taksın gelsin. Ben de basını çağıracağım dedim. Ondan sonra kimse bir daha aramadı." Program başlamadan önce bir grup öğrenci Evren'i protesto etti.

EVREN'E SUÇ DUYURUSU

İzmir Barosu avukatlarından Noyan Özkan, '12 Eylül'den pişmanlık duymadığını' açıklayan Evren hakkında "Askeri darbeleri övdüğü" iddiasıyla Muğla Başsavcılığı'na telgrafla suç duyurusunda bulundu.

  • MUĞLA / İZMİR

    Aradaki fark binde 16'ydı

    6 Eylül 1987'de yapılan referanduma 26 milyon 95 bin 630 seçmenden 24 milyon 436 bin 821'i katıldı. Siyasi yasakları düzenleyen 1982 Anayasası'nın geçici 4. maddesi, 11 milyon 636 bin 395 'hayır' (Yüzde 49.84) oyuna karşılık, 11 milyon 711 bin 461 'kabul' (Yüzde 50.16) oyuyla kaldırıldı. Sonucu 75 bin 66 oy değiştirdi. Özal, sonuçlar belli olur olmaz erken seçim kararı aldı.

    'Dinsiz millet olmaz' çıkışı

    Evren, batı ülkelerindeki okullarda da zorunlu din dersinin olduğunu ifade ederek şunları söyledi: "Dinsiz millet olmaz. Rusya'da komünist rejim vardı ne oldu? Dinsiz insan olmadığı gibi, dinsiz millet de olmaz. Bizim dönemimizde sadece 1 tane Tunceli'de İmam Hatip Okulu açıldı. 1989'a kadar ise sadece bir iki okul açıldı. 12 Eylül'den sonra Kur'an-ı Kerim'in Türkçesini üç dört defa okudum. Valililere de Kur'an'ın Türkçesini okumalarını tavsiye ettim."

    Özal, 'itiraz etme bir hayır vardır' dedi...

    Devlet eski Bakanı Mehmet Keçeciler, referandum sonuçlarına itiraz etmelerini dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın istemediğini açıkladı. Referandum sonuçlarının toplanmasında maddi hata yapıldığını tespit ettiklerini anlatan Keçeciler, durumu Özal'a aktardığını ancak, "İtiraz etme. Olanda hayır vardır" cevabını aldığını söyledi. Keçeciler, o geceyi şöyle anlattı: "Referandumun sonuçlarının değerlendirilmesinde seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri kanunundaki sandık kurullarını hiç değiştirmeden kabul etmişiz. Bu bizim bir hatamız oldu. Sandık başına gidince gördük ki, 'hayır' diyen bir tek biz varız, diğer bütün partiler 'evet' diyor. Eğer Sandık Kurulu Başkanı da 'evet'ten yanaysa, sandık kurullarında mesela, 'evet'ler 18 'hayır'lar 81'se tam tersi yazılabiliyor.

    İl seçim kurullarındaki toplamalar da dahil olmak üzere, pek çok toplama hataları ulaştı bana. Ben bunları topladım baktım ki, hayırlar daha fazla. Toplamada maddi hata yapılmış. Bütün Türkiye'den aldığım sonuçları topladım, çok cüzi bir miktarda 'hayır'lar fazlaydı. Turgut Bey'i gece 01.30'da aradım. Ben 'yarın itiraz ediyoruz, hayırlar fazla' dedim. Rahmetli Özal bana 'Sen itiraz etme, sabah buraya gel' dedi. Sabah gittim, 'İtiraz etme. Olanda hayır vardır' dedi. Ben, 'Yine ağabeyine kıyamadın mı' dedim. Demirel'e, 'ağabey' derdi. 'Olanda hayır vardır, belki hayır çıkması memleketin hayrınadır' dedi. İtiraz etmedik. İtiraz etsek, tek tek sayım yapılsa, kesinlikle 'hayır' çıkardı. Çünkü maddi hata vardı." Keçeciler, "Özal itiraz edilmesini neden istemedi" şeklindeki soruya ise, "Bize batıdan yasaklı demokrasi olmaz diye çok baskı vardı. Buna Amerika ve Avrupa Konseyi'de dahil" diye karşılık verdi.

  • ABDÜLKADİR SELVİ


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi