T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 10 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Bakan Eker'den ikinci kuş gribi dalgası uyarısı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, havaların ısınmasıyla, güneyden kuzeye yaşanacak kuş göçleri nedeniyle ortaya çıkacak kuş gribi vakalarına hazırlıklı olmaları konusunda il müdürlerini uyardı.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı hakkında tarım il müdürlerinin bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen toplantının açılışında konuşan Bakan Eker, Türkiye'de yeni kuş gribi vakalarının sayısında azalma olduğunu, birçok mihrakta karantina önlemlerinin sona erdirildiğini, hastalık görülen yerlerde de bütün tedbirlerin alındığını söyledi.

Türkiye'de profesyonel, entegre kanatlı işletmelerde kuş gribi vakasına rastlanmamasının tamamen bakanlık teşkilatının bir başarısı olduğunu vurgulayan Bakan Eker, çalışmalarından dolayı bakanlık mensuplarına teşekkür etti.

Avrupa'da kuş gribinde "ikinci dalga" yaşandığına işaret eden Bakan Eker; şöyle konuştu:

"Bundan sonra biz de havaların ısınması ile güneyden kuzeye yaşanacak göç dalgalarına hazırlıklı olmalıyız. Hazırlıkları iyi yaparsak, 2. dalgayı da en az zararla atlatırız. Nisan-Mayıs aylarında bu göçler gelir. Hazırlıklarınızda ona göre dikkatli olun."

Bakan Eker, toplantıdan önce, basın mensuplarının, "kuş gribinin kedilere de bulaşması nedeniyle, hastalığın insana bulaşma riski" konusundaki sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Almanya'da bir kediye, muhtemelen virüs bulaşık bir yabani kuşu yediği veya bu hayvanın ölüsü ile oynağı için hastalık bulaşmış. Bu kedi ölmüş. Literatürde, kedilere bu hastalığın bulaşması konusundaki bilgi sınırlı. Kedigillerin bu hastalığa duyarlı olduğu bilgileri mevcut. Ama somut olay yok. Almanya'daki olay yeni bir bilgi. Biz de sürekli, hastalık görülen, hastalık şüphesi bulunan hayvanların itlaf edilerek, kedi-köpeğin yememesi için gömülmesini istiyoruz. Bu konuda gerekli tedbirleri alıyoruz. Avrupa'da Ukrayna-Tuna deltasına yönelik kuş göçleri nedeniyle ikinci dalga kuş gribi yaşanıyor. Türkiye'de ise yeni vaka sayısında artış yok."

Eker, Yeni Zelanda'daki temasları ile ilgili bir soruya yanıt verirken, özel sektörün talebi olması halinde, bu ülkeden sağlık şartlarına uygun hayvanların Türkiye'ye ithaline izin verilebileceğini kaydetti. Bakan Eker, temasları sırasında, mera ıslahı, hayvan ıslahı konularında Yeni Zelanda ile işbirliği yapılması konusunda ortak karar alındığını da kaydetti.

Manisa'daki tavukçuluk araştırma enstitüsünün tekrar açılıp açılmayacağı yönündeki bir soru üzerine, Bakan Eker, bu enstitünün fonksiyonlarının Bornova enstitüsüne devredildiğini, bu nedenle kapatılan birimin yeniden açılmasının söz konusu olmadığını ifade etti.

TARIMSAL YATIRIMLAR DESTEKLENECEK

Bakan Eker, toplantıda yaptığı konuşma sırasında da Türkiye'de tarımda üretim değil pazarlama sorunu yaşandığına dikkati çekerek, "Çiftçinin depolama kabiliyeti olmadığı için, ürününü ahırın kapısında, dalında veya tarlada satıyor. Pazarlık gücü olmadığı için verilen fiyata razı oluyor" dedi.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, bireylerin, ortak girişimlerin, şirketlerin kırsal kesimde yapacakları, depolama, işleme, ambalajlama, kurutma tesisi yatırımlarının hibe yoluyla destekleneceğini anlatan Mehdi Eker, bu yatırımlar sayesinde ürettiğini depolama kabiliyeti artan çiftçinin pazarlık gücü kazanacağını vurguladı.

Söz konusu yatırımlara destek için bu yıl bütçeye 250 milyon TL ödenek konduğunu, bu ödeneklerin kullanılması halinde sektörde 500 milyon TL yatırım yapılmasının sağlanacağını anlatan Eker, projenin etkin uygulanması için il müdürlerine çok büyük rol düştüğünü söyledi.

Eker, "Bu projelerden illerinizi en iyi şekilde yararlandırın. Bu da bir performans kriteri olarak değerlendirilecek. Hangi ilden, tebliğe uygun ne kadar proje gelmiş, kaç proje lalettayin hazırlanmış, bakacağız. Dikkatli davranırsanız, hepinizin çok iyi projeleri olur" diye il müdürlerini uyardı.

Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürü Mehmet Taşan da söz konusu proje ile kooperatifler dışındaki tarımsal yatırımları da destekleme olanağına kavuştuklarını belirtirken, projenin uygulama tebliğinin yakında yayımlanacağını ve başvuru için 2 ay süre verileceğini söyledi. Taşan, il müdürlerinden, illerin tarım potansiyellerini dikkate alarak iyi projeler hazırlamalarını istedi.

  • ANKARA (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi