T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
6 5 7 ' L İ L E R   A İ L E S İ 10 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Her tekniker unvanını alan teknisyenin, maaşı artar mı?

25/01/2006 tarihli yazınızda Tekniker unvanlıların teknisyen kadrolarına atanamayacağını yazdınız. Sorum şu : Memuriyete Endüstri Meslek Lisesi mezunu teknisyen olarak başlayıp, memuriyet sırasında 2 yıl süreli Meslek Yüksekokulu (Kendi Bölümlerini) bitirenler Tekniker'in haklarından faydalanabilirler mi?

Üst öğrenimi bitirenlerden kimlerin zam ve tazminatının bu üst öğrenime göre belirleneceği 2005/8501 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesinde belirlenmiştir. Bu kararnamenin açıklaması ise 157 seri nolu Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde yapılmıştır. Tebliğde sorunuza ilişkin açıklama şu şekildedir:

"Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde vize işlemi yapılmayacaktır."

Maliye Bakanlınca yapılan açıklama sarih olup, ayrıca ek bir açıklama yapma gereği yoktur. Bir teknik husus olarak şu belirtilebilir. Bitirilecek bir bölümün mesleki bir üst öğrenim olup olmadığına YÖK karar vermektedir.

Diğer taraftan, tekniker unvanını ihraz edenlerin aynı zamanda teknisyen unvanını da ihraz etmeleri halinde teknisyen kadrolarına atanmaları mümkündür. Ancak, tekniker unvanını ihraz edenlerden teknisyen unvanını ihraz edemeyenlerin teknisyen kadrolarına atanmaları mümkün değildir. Bu ince ayrıma dikkat edilmesi gerekmektedir.


Hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olunur?

01.02.1964 doğumluyum. Mesleğe, 25.7.1989 da başladım. 25.1.2000 de başörtüsü nedeniyle ayrıldım. Hangi sosyal güvenlik kurumundan, ne şekilde emekli olabilirim?

Sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmetlerin nasıl birleştirileceği "2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun"da belirlenmiştir. Bu Kanunun, sorunuza cevap teşkil eden 8'nci maddesinde, şu hüküm yer almaktadır.

"Birleştirilmiş hizmet süreleri toplamı üzerinden, ilgililere; son yedi yıllık fiili hizmet süresi içinde fiili hizmet süresi fazla olan kurumca, hizmet sürelerinin eşit olması halinde ise eşit hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca, kendi mevzuatına göre aylık bağlanır ve ödenir. Ancak, malullük, ölüm, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa göre yaş haddinden re'sen emekli olma süresi kanunla belirlenen vazifelere atanma veya seçilme ve bağlı oldukları kurumun kanunla değiştirilmesi hallerinde ilgililere hizmet sürelerinden sonuncusunun tabi olduğu kurumca,kendi mevzuatına göre aylık bağlanır."

Bu hüküm çerçevesinde; hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olunacağına son yedi yıllık hizmet süresine bakılarak karar verilecektir.


Hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olunur?

Bir kamu kuruluşunda şu an aday memur olarak çalışıyorum. Bu sene yapılması planlanan KPSS sınavına tekrar girmek istiyorum. Bu mümkün mü?

KPSS sınavına girmenize herhangi bir engel bulunmamaktadır. Nitekim memur olarak çalışanlardan bir çoğu görevde yükselme engelini aşmak için bu sınava girerek atanma yolunu tercih etmektedirler. Buna göre Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan bir personel KPSS'ye girerek durumuna uygun bir kadroya yerleştirilebilir. Ancak, çalıştığı kurum muvafakat vermeyebilir. Şayet kurumu muvafakat vermezse bu durumu yargıya götürebilir. Yargının bu tür durumlarda dikkate aldığı husus kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun işlem tesis edilip edilmediğidir.

Burada bir diğer husus şudur aday memurken başka kuruma nakil yapılamamaktadır. Sadece kariyer görevlere yapılacak naklen geçişlerin bu sınırlama kapsamı dışında olduğuna Devlet Personel Başkanlığınca karar verilmiştir.

Hazırlayan: Ahmet Ünlü
( memurlar.net editörü )

Faks: (0312) 472 68 80

Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi