T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
G Ü N D E M 10 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

3 'Bombadan' biri patladı

Van'a geçtiğimiz hafta giriş yapan terör örgütü PKK mensubu 3 canlı bombadan Kahraman kod adlı Hüseyin Abdulhalim'in valiligin 500 metre yakınında gerçekleştirdiği eylemde 2 kişi öldü

Aydın
Demir

Olay kent haline gelen Van, dün valiliğe 500 metre uzaklıkta bulunan Sempaş Alışveriş Merkezi civarında gerçekleştirilen intihar eylemi ile bir kez daha sarsıldı. Van Beşyol mevkiinde dün saat 09.05'te meydana gelen olayda Belediye Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü'nde görevli Enver Tanrıtanır ile Volkan Demir hayatını kaybetti. Canlı bombanın ceseti ise belediye trafik aracının yanında parçalanmış olarak bulundu. İntihar eyleminin meydana geldiği nokta, Van'ın en büyük camisi olan Hazreti Ömer Camii'ne 50, alışveriş merkezine 20, Van Valiliği'ne ise 500 metre uzaklıkta. Eylemin gerçekleştirildiği saatlerde caddenin yoğun olmaması facianın daha büyük boyutlara ulaşmasını önledi.

18 YAŞINDA SURİYELİ TERÖRİST

Zabıta aracını polis aracı zannederek saldırı düzenleyen PKK terör örgütüne mensup canlı bombanın 18 yaşlarında Suriye uyruklu Kahraman kod adlı Hüseyin Abdulhalim olduğu kaydedildi. Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü'nün, yaklaşık 1 hafta önce Van'a 1'i kadın 2'si erkek 3 canlı bombanın eylem yapmak üzere geldiği istihbaratını aldığı öğrenildi. Yapılan İstihbarat kaynaklarına göre, bu kişilerin 'Cihan Dersim' kod adlı Hatice Erbağ, 'Kahraman' kod adlı Hüseyin Abdulhalim, 'Rezzan-Derik' kod adlı Rezzan Resul Ramazan olduğu belirtildi.

ÜÇ KİŞİNİN DURUMU AĞIR

Van Vali Vekili Mustafa Yavuz yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen patlamada yaralanan ve hastaneye kaldırılan 19 kişiden 11'inin taburcu edildiğini söyledi. Yavuz, durumu ağır olan 7 yaralıdan bir kısmının ameliyata alındığını, tıbbi operasyonu tamamlanan 3 kişinin hayati tehlikesinin devam ettiğini belirtti.

Olay yerindeki parçalanmış ceset üzerinde yapılan incelemenin de sürdürüldüğünü ifade eden Yavuz, "Olayın yüzde 99 canlı bomba tarafından gerçekleştirildiği belirlendi. Canlı bombanın kimliğinin belirlenmesi için çalışmalar devam ediyor. İlerleyen zamanda bu bilgi de kesinlik kazanacak" diye konuştu. Yavuz, parçalanan cesedin sadece ayaklarının incelenebildiğini, uzmanların çevredeki en küçük parçayı bile değerlendirmeye aldığını kaydetti.

KIYAFETLERİ POLİSE BENZİYOR

Van'da meydana gelen bombalı saldırı belediye personelini taşıyan münibüse gerçekleştirilirken Van Belediye Başkanı Burhan Yenigün, "Bu personelimiz Van'daki trafik hizmetlerini yürüten personelimizdir. Üniformaları ise polislere benziyor. Bu nedenle bu arkadaşlarımızı taşıyan münibüse bir saldırı olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Saldırı olayıyla ilgili Emniyet'ten veya MİT'ten bir bilgi gelmediğini belirten Başkan Yenigün, "Bu tür saldırıların olabileceğine ilişkin genel olarak uyarılar geliyordu. Ama son olayla ilgili istihbari bir bilgi gelmedi. Ancak sınırdan 3 canlı bombanın girdiği belirtiliyordu" dedi.

  • VAN

    Cenazeler toprağa verildi

    Patlamada hayatını kaybeden Belediye Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü'nde görevli Enver Tanrıtanır ile Volkan Demir'in cenazesi, Hacı Hidayet Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Akköprü Mezarlığı'na götürüldü. Cenazeler, bir süre omuzlarda taşındıktan sonra Akköprü Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi. Oğlunu kaybetmenin üzüntüsünü yaşayan acılı baba Mahmut Demir, terör örgütü PKK'yı ve onun destekçilerini lanetledi.

    'Ölüm ve korku kol geziyor'

    İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş, "Bu saldırı, kimden gelmiş olursa olsun ve hangi amaç için yapılmış olursa olsun, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur" dedi. Caniş, İHD Yönetim Kurulu adına şube binasında yaptığı açıklamada şöyle konuştu: "Kan, ölüm, acı ve korku kol geziyor. Dün olduğu gibi bugün de yaşam hakkı başta olmak üzere, hak ihlaline karşı mücadelemizi sürdüreceğiz."

    Emniyet her yerde teröristleri arıyor

    Yaklaşık bir hafta önce kent merkezinde terör örgütü PKK üyesi 3 kişinin görülerek Emniyet Müdürlüğü'ne bildirilmesinin ardından ekipler, Suriye uyruklu Kahraman kod adlı Hüseyin A. ile Rezan Derik kod adlı Resul R. ve Cihan Dersim kod adlı Hatice E. olduğu sanılan bu kişileri canlı bomba olabilecekleri ihtimaliyle aramaya başladı. Bu kişilerin son olarak Cumhuriyet Caddesi'ndeki Oyakbank karşısında ve Migros Alışveriş Merkezi'nde görülmesinden sonra, emniyet kent merkezinde güvenlik önlemlerini arttırdı.

    AĞAÇLARIN DALLARINDAN KAN DAMLIYORDU

    Ahmet Anlayış (Sempaş Market Müdürü): Patlama bizim marketin hemen önünde meydana geldi. Büyük bir gürültüyle birlikte insanların çığlıklarını duydum. Dumandan göz gözü görmüyordu. Bizim marketin camları patlamanın şiddetiyle yerle bir oldu. Bazı çalışanlarımız şoka girdi. Etraf kan ve et parçaları ile doluydu. Yaralara yardım etmek için koştuk, fakat polis ikinci bir bomba olabileceği uyarısı yaptı.

    Gökhan Birik (THY Acentası çalışanı): Patlama olayı bizim acentaya 6-7 metre uzakta oldu. Ben içeride bilet satıyordum. Büyük bir patlama sesi duydum. Patlamanın etkisi ile sandalyeden fırladım. Camlar yerle bir oldu. Patlamanın olduğu yere baktığımda yerde yatan insanları gördüm. Mahşer anı gibiydi. Yaralılar yardım diye inliyordu. Şoku atlattıktan sonra olay yerine koşup yaralılara yardım etmeye çalıştım. Ağaçların dallarından kan damlıyordu.

    Yusuf Genç (Taksici): Patlamanın hemen 10 metre yakınında olan taksi durağında oturuyorduk. Birden kulakları sağır eden büyük bir patlama oldu. Patlamanın etkisi ile yerin deprem oluyor gibi sarsıldığını hissettim. Yüzüme kadar et parçaları geldi. Elimi yüzüme attığımda bir insan kulağı parçası avucumun içinde kaldı. Patlamanın ardından gri bir duman parçası ortalığı kapladı. Göz gözü görmüyordu. Et ve kan kokusunu ilk defa hissettim.

    Gürgün Sağdak (Pastaneci): Sabah saetlerinde 5 resmi polis memuru pastahanemde kahvaltı yapıyordu. Birden büyük bir patlama duyduk. Patlamanın etkisi ile dükkanın camları yerle bir oldu. Kahvaltı yapan polis memurları silahlarını çekerek olay yerine doğru koşmaya başladı. Bir anda ne olduğunu anlayamadım, şoka girdim. Çığlıkları duydum. İnleyen, yardım isteyen insanların sesleri ortalığı kaplamıştı. Ağaçlardan ceset parçaları sarkıyordu.

    Bedri Polater (Kuyumcu): Dükkanı henüz yeni açmıştım. Kulakları sağır eden bir patlama sesi duydum. Dükkanımın camları yerle bir oldu. Sokakta yerde yatıp inleyen insanları gördüm. Çığlık atıp yardım istiyorlardı. Yerde parçalanmış halde cesetler gördüm. Uzun süre olayın şokundan çıkamadım. Halen ellerim titriyor. Sokaktaki insan parçaları görüntülerini yaşamımın sonuna kadar unutamayacağım.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi