T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 10 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

İddianame Şemdinli'yi unutturmasın

Şemdinli iddianamesinden sonra başlayan adalet ve TSK ile ilgili tartışmalar tepki çekti. İnsan hakları örgütleri, yargı bağımsızlığının zarar gördüğünü belirterek, 'Bu olay Şemdinli'deki patlamayı unutturmamalı' uyarısı yaptı

Kezban
Bülbül

Şemdinli olayları ile ilgili iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın adının geçmesi nedeniyle, iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya yöneltilen eleştiriler insan hakları kuruluşlarının tepkisine neden oldu. İHD Genel Başkanı Yusuf Alataş, savcı hakkında inceleme başlatılmasının yargı bağımsızlığının ihlali olduğunu belirtirken, Mazlum-Der Genel Başkanı Cevat Özkaya, hukuk önünde herkesin eşit olduğunu hatırlattı. Düşünce Suçuna Karşı Girişim sözcüsü Şanar Yurdatapan ise yaşanan tartışmaların Şemdinli olayını örtbas etmemesini istedi.

İHD Başkanı Alataş, anamuhalefetiyle, iktidarıyla siyasetçilerin Şemdinli iddianamesi üzerinde yaptıkları tartışmaların demokrasi adına, yargı bağımsızlığı adına, yasa önünde eşitlik adına, hukukun üstünlüğü adına kaygı ve üzüntü verici olduğunu savundu. Alataş, "Bir savcının iddianamesini 'orduya karşı darbe' olarak nitelendirip olayı bir rejim sorununa dönüştürenler, büyük bir sorumluluk altına girmişlerdir. Bundan böyle bu davanın her türlü baskı ve etkilemeden uzak sürdürüleceğine inanmak son derece zor. Davanın bütünü zarar görmüştür" dedi.

SAVCILARA GÖZDAĞI İDDİASI

Mazlum-Der Başkanı Özkaya ise, tartışmaların boyutunun, üst düzey resmi görevlileri de iddianamesine konu edebilme cesareti gösteren savcılara neredeyse gözdağı verilmesi aşamasına getirildiğini belirterek, "Bir iddianame etrafında kopartılan fırtına ve kısır tartışmaların Şemdinli olaylarının aydınlatılmasını engelleyici nitelik taşımasından kaygı duyulmaktadır" dedi. Hukuk önünde herkesin eşit olması gerektiğini belirten Özkaya, "Şemdinli'de yaşananların faillerinin ortaya çıkarılması bakımından iddianamede suçla itham edilen asker veya sivil tüm resmi görevlilerin mahkeme önüne çıkarılmaları büyük önem taşımaktadır" dedi.

SONUÇ SUSURLUK GİBİ OLMAMALI

Şanar Yurdatapan ise demokrasilerde hiçbir kişi veya kurumun yargı denetiminin dışında kalamayacağını belirterek, yaşanan tartışmaların Şemdinli olayını örtbas etmemesi, sonucun Susurluk'a benzememesi gerektiğini dile getirdi. Süren bir soruşturmaya müdahale etmenin suç olduğunu hatırlatan Yurdatapan, "Hükümete çok daha ağır suçlamalar yöneltilebiliyor, bakanlar, başbakanlar yargıya yollanabiliyor. Peki askerin muafiyeti nerden geliyor" diye sordu.

Ankara Baro Başkanı Vedat Ahsen Coşar da CHP lideri Baykal'ın iddianameyle ilgili açıklamalarını eleştirerek, başta siyasiler olmak üzere hiç kimsenin olaylar karşısında 'çifte standartlı' davranmaması gerektiğini vurguladı.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi