T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 10 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Petrol kaçakçılığına topyekün savaş açtı

Başbakan Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığına topyekün savaş açtı. Bakanlarına "Bu işi derhal çözün" talimatı veren Erdoğan, bir dizi sert önlemin alınmasını istedi

Hamdi
Ateş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, akaryakıt kaçakçılığına el koydu. 2 yıl önce belirlenen eylem planının uygulanmasındaki gecikme nedeniyle ilgili bakanları toplayan Erdoğan, "Bu iş önemli, ciddi bir sorun haline geldi. Derhal bu sorun çözülecek" dedi.

Akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için Erdoğan başkanlığında, Enerji Bakanı Hilmi Güler, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Devlet Bakanları Ali Babacan ve Kürşad Tüzmen, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile Akaryakıt Kaçakçılığı Komisyonu Başkanı Vahit Kiler bir araya geldi.

Zirvede özellikle denetim ve yasal boşlukların akaryakıt kaçakçılığına karşı mücadelede sonuç almaya engel olduğu vurgulandı. Denetimlerin arttırılması yönünde yeni bir eylem planın oluşturulması ve uygulanması için Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener başkanlığında ilgili bakanlardan oluşacak komisyonun çalışmalara başlaması ve bir an önce sonuçlandırılması kararı alındı.

KAYNAK KAÇAKTAN

Yakalanan kaçak akaryakıtın taşınması, saklanması ve satılması konusunda yasal boşluk olduğu, bunun için yasal düzenleme yapılmasına karar verildiği öğrenildi. Zirvede kaçak akaryakıtın sahibi olmadığı, açılan davaların uzun sürdüğü, bu süreç içerisinde akaryakıtın değerlendirilemediği tespitinde bulunuldu. Yasal düzenleme ile bu sorunun çözüleceği ifade edildi. Böylece devletin kaçak akaryakıtı satarak büyük bir gelir elde edebileceği, bunun da kaçakçılığın önlenmesinde kullanılabileceği gündeme geldi. Zirvede, aynı bölgedeki iki benzin istasyonunda yüzde 2'lik fiyat farkı olduğu belirtilerek, böyle bir indirim yapılmasının mümkün olmadığı kaydedildi. Bu nedenle ucuz akaryakıtların takip edilmesi, kontrollerin yapılması kararı alındı.

Zirvede, akaryakıt kaçakçılığının mali boyutunun 2.5-3 milyar dolar arasında olduğu tekrarlanarak, ilginç bir örnek anlatıldı. Kaçakçılığın Mersin-Habur hattında yoğunlaştığına dikkat çekilen zirvede, Irak'a gittiği beyan edilen 9 bin tankerin sınırdan geçmediğine işaret edildi. Akaryakıt kaçakçılığının ağırlıklı bölümünün evrak üzerinde yapıldığı, bunun önlenmesi için Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı ve diğer ilgili birimlerin çalışma yapması kararı alındı. Jandarma, emniyet, Gümrük Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Sahil Güvenlik, Denizcilik Müsteşarlığı ve Gümrük Muhafaza'nın denetimlerini arttırması kararlaştırıldı. Maliye Bakanlığı'nın da denizciliğe sağlanan ÖTV indirimi yoluyla gerçekleştirilen kaçakçılığı önlemesi için çalışma yapmasına karar verildi.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi