T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Kurtlar Vadisi Irak'ı gözyaşlarıyla izledim

Iraklı Türkmenlerin Başbakan Yardımcısı adayı Enise Avcı Ankara'da seyrettiği Kurtlar Vadisi Irak filminde gözyaşlarına boğulduğunu anlattı. Saddam rejimi sırasında ve halen ülkedeki Türkmenlerin haklarının korunmadığını söyleyen Avcı'ya göre Kerkük hâlâ belirsizlikler bölgesi

Ayşe
Olgun
Irak'ta seçimlerden önce kurulan geçici hükümette Türkmenler adına Başbakan Yardımcısı adayı olan ancak göreve getirilmeyen Türkmen Enise Avcı, Ankara'da "Kurtlar Vadisi Irak" filmini izlerken gözyaşlarını tutamadığını, filmde anlatılan olayların benzerlerinin hâlâ devam ettiğini söyledi. Irak'ta Saddam rejimi sırasında baskı ve yasaklamaların olduğunu ancak yaşamın kendi rutininde sağlıklı sürdüğünü söyleyen Enise Avcı, işgalden sonra ülkede hayatın kâbusa dönüştüğünü söyledi.

HALK HASTALIKTAN KIRILIYOR

Ülkede kurulan geçici hükümette Türkmenlerin Başbakan Yardımcısı adayı olan Avcı, hükümet kararnameyi imzalamadığı için meclis dışında kalmış. Savaş sonrası girdiği aktif siyasetin yanısıra doktorluk da yapan Avcı'ya göre ülkede sürekli süren bombalama ve çatışmalar herkesi hasta etmiş; "1981'de İran Savaşı'nda ve 1991'de Körfez Savaşı'nda Irak insafsızca her tür silahlarla bombalandı, bunlar tüm insanları, çocukları etkiledi ve özellikle beyin, meme, ciğer ve kan kanseri hastalıklarının çok fazla artmasına sebep oldu. Son savaşla birlikte bir anda Irak'ta hastaların, dul kadın ve öksüz, evsiz ve yemeksiz kalanların sayısı arttı".

KERKÜK'ÜN KİMLİĞİ BELİRSİZ

Saddam döneminde Türkmenlere uygulanan baskıları da yaşayan Enise Avcı ve ailesi günlerce dağlarda saklanmış. Kerkük'ün hâlâ bir kimlik planı olmamasından yakınınan Avcı o günleri şöyle anlatıyor: "Savaştan önce Türkmenlere karşı 1970'te Araplaşma politikası kullanılmıştı, Türkmen köylüleri göçe zorlanmış ve evleri yıkılmıştı. Kerkük'te Saddam 1986-1991 yılları arasında birçok masum Türkmen'i idam ettirdi.1991 olayları sırasında diğer kentlerde ayaklananlar Kerkük'e gelerek yağma yaptılar. Savaşın ardından Kerkük, özgürlüğe kavuştu, Türkmenlere çeşitli haklar verildi ama ne yazık ki Kerkük'ün kimlik planı halen daha çizilemedi"

FİLMİN KONUSU TAMAMEN GERÇEK

Türkiye ziyareti sırasında ailesiyle birlikte Kurtlar Vadisi Irak filmini de izleyen Enise Avcı filmden çok fazla etkilendiğini söylüyor ve ekliyor: " Film tamamen bizim yaşantımızı ve neler çektiğimizi anlatıyor. Anlatılanlar hâlâ devam ediyor. Kurtlar Vadisi'nin birçok sahnesinde ağladım. En çok etkilendiğim sahnelerden biri Türk askerlerinin başına çuval geçirdikleri sahneydi. Bir de millet göç ederken bir yaşlı kadın torunu omuzundayken evinin duvarından düşmüş bir taşı öperek yerine koyduğu zaman çok ağladım. Düğünde adı Ali olan çocuğun ölümü, suçsuz insanların vurulması içimi acıttı. Tutukluları çıplak çıplak dövmeleri, caminin füzeyle minaresinin düşürülmesi beni çok fazla etkiledi." Ancak filmden çok etkilenen Avcı'ya göre Irak'ta bu film gösterilemez; O filmi Irak'ta yaşayanlar izlemedi çünkü hiçbir sinema salonu bu filmi kendi can güvenliğini tehlikeye atmamak için alıp göstermez. Bu cesareti kimse gösteremez"

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi
"