T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Türkiye 'Merkez'e kilitlendi

Çankaya'nın 'Başçı kararnamesi yok' açıklaması bomba etkisi yarattı. MB Başkanı adayının adı sızmazken AlbarakaTürk Genel Müdürü Büyükdeniz'in adı öne çıktı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar ve TMSF Başkanı Ertürk de adaylar arasında

Merkez Bankası (MB) Başkanlığı için Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'nın atama kararnamesinin Çankaya Köşkü'ne çıktığını zanneden Türkiye, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan 'Bizde Başçı'nın kararnamesi yok' açıklamasıyla sürpriz yaşadı. Günboyu süren müthiş kulis trafiğine rağmen Çankaya Köşkü'ne çıkan 'isim' sızdırılamadı. Merkez Bankası için boş kararname imzalayan bakanların bile Köşk'teki ismi bilmediği belirtildi. Telefon trafiği sonucunda dün gece geç saatlerde AlbarakaTürk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ve TMSF Başkanı Ahmet Ertürk isimleri konusunda devletin zirvesinde bir mutabakat olduğu bildirildi. Adaylar arasında Büyükdeniz'in adı ön plana çıkarken Hükümet ve Köşk arasında atama nedeniyle bir ekonomik sıkıntıya neden olunmaması konusunda anlayış birliği olduğu kaydedildi.

MÜTHİŞ TRAFİK

Haftalardır Süreyya Serdengeçti'nin yerine Merkez Bankası Başkanlığı'na kimin atanacağı sorusunu arayan piyasalar, dün Çankaya Köşkü'nden gelen bir açıklamayla 'minik' bir sarsıntı geçirdi. Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Çankaya Köşkü'ne Merkez Bankası Başkanlığı'na vekaleten getirilen Başkan Yardımcısı Erdem Başçı'yı asaleten atayan kararnameyi çıkardığı bilgisiyle gergin bir bekleyiş içindeki piyasalar, bir süredir eşi başörtülü olduğu için Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Başçı'yı onaylamayacağı ve bu nedenle de bir kriz patlayacağı yorumları yapan köşe yazarları ve yorumcular nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyordu.

SENARYOLAR SIKINTI YARATIYORDU

Üretilen birbirinden farklı senaryolar, piyasaları diken üstünde tutuyordu. Bu yorumlar ve spekülasyonlar altında yeni haftaya başlayan piyasalar, tüm dikkatini Başçı'nın isminin Çankaya Köşkü tarafından onaylanıp onaylanmayacağına verdi. Hafta sonu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü tartışmalarına değinip 'Okul arkadaşı, eski belediyeci diye bu kişileri göreve getirmeyecek miyiz? Bal gibi getiririz" açıklamasını "Hükümet Başçı'da ısrarlı" diye değerlendiren piyasaların Başçı beklentisi arttı.

KÖŞK SÜRPRİZİ

Ancak, dün saat 11.20 civarlarında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'nden yapılan bir açıklama Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Açıklamada "Cumhurbaşkanlığı'nda, Erdem Başçı'nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasını öngören bir Bakanlar Kurulu Karar Taslağı bulunmamaktadır'' denildi. Zaten gergin bir durumdaki piyasaların bu açıklamaya tepkisi sert oldu. Borsa anında 550 puan birden düştü.

EŞGALİ BELLİ

Gazeteciler de alarma geçerek, hükümette yakın oldukları bakanları, danışmanları ve haber kaynaklarını arayıp, Çankaya Köşkü'ne kimin kararnamesinin çıktığını bulmaya çalıştı. Başkentte müthiş bir telefon trafiği yaşanmaya başladı. Kulislerde başkan adayın eşgali konuşulmaya başlandı. ararnamedeki ismin, "eşi böşörtülü, yurtdışı deneyimi olan, itibarlı bir yönetici" olduğu belirtildi. Birinci seansın kapanmasına yakın yapılan Köşk açıklamasıyla sert bir düşüş yaşayan Borsa, AK Parti Meclis Grubu toplantısından sonra Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarıyla kendine geldi.

CUMHURBAŞKANINA SÖZ VERDİK

Başbakan Erdoğan sorular üzerine, "Kararname gitti. Ama kararnamenin kiminle ilgili olduğu noktasında Çankaya açıklama yapmadıktan sonra bizden bir açıklama duymayacaksınız" diye konuştu. Kararnamenin Erdem Başçı ile mi ilgili olduğu sorulduğunda ise Erdoğan şu yanıtı verdi: "Kararnamenin kiminle ilgili olduğu noktasında bizden isim isterseniz biz bu ismi vermeyiz. Çünkü biz Sayın Cumhurbaşkanı'na bunun sözünü verdik. Bu Sayın Cumhurbaşkanı tarafından Çankaya'da açıklanmadıkça tarafımızdan açıklanmayacağını bilmenizi istiyoruz."

  • HABER MERKEZİ

    Büyükdeniz LSE'ten masterli

    Ankara'da AlbarakaTürk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz'in adı öne çıktı. Kulislerde Boğaziçi Üniversitesi mezunu, London School of Economics'te master yapan, doktorasını Türkiye'de tamamlayan Büyükdeniz'in uluslararası para piyasalarına hakim özellikle Körfez sermayesi uzmanı olduğu bildiriliyor. 1987'den beri AlbarakaTürk'te çalışan Büyükdeniz, 2.5 yıldır da genel müdürlük görevinde bulunuyor.Büyükdeniz'in yanı sıra kulislerde BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TSMF Başkanı Ahmet Ertürk, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Brezilya Merkez Bankası eski Başkanı İbrahim Eriş'in isimleri de konuşuluyor.

    22 gün önce MB için teklif gelmedi demişti

    Büyükdeniz, Şubat'ta Yeni Şafak'ta yayımlanan röportajında değerli YTL, yüksek faiz ve yoğun döviz girişinin enflasyonist etkilerini değerlendirmişti

    Adnan Büyükdeniz, 27 Şubat'ta Yeni Şafak'ta yayımlanan röportajda, başkanlık için kendisine herhangi bir teklif gelmediğini ifade etmişti. Fatma Çiftçi'nin sorularını cevaplandıran Büyükdeniz, Türk ekonomisini değerlendirirken şunları dile getirmişti:

  • Hazine'nin Merkez Bankası'ndan (MB) borçlanmasına son verildi. Bu devam etseydi, bütçe açıkları disiplin altına alınmasaydı MB'nin araç bağımsızlığı bile kağıt üzerinde kalabilirdi.
  • Maliye Politikası bütçe disiplininde sağlanan başarıyı önemsiyorum.
  • Yoğun döviz girişi olduğu zaman, ya YTL aşırı değerlenecek ya da MB, bu aşırı değerlenmenin önüne geçmek için piyasadan döviz çekip karşılığında YTL verecek ki, bu da onun enflasyon hedefini bozabilir. Veya bozmaması için MB'nin yüksek faiz, ya da bedel ödeyerek bu YTL'yi geri çekmesi gerekiyor. Bu da yüksek faiz anlamına geliyor.
  • Her halükârda MB piyasadan para çekse de, çekmese de bu enflasyonist etkileri olabilecek durum. Aslında Türkiye'de tartışılması gereken bu.
  • Düşük kur, yüksek faiz tartışmalarında, yurtdışından gelen parayla ilişkinin kurulması gerektiğine inanıyorum.


  • Yardımcıların isimleri de belli olmaya başladı...
  • Serdengeçti'den Köşk'te kulis


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi