T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tezkere kırgını ABD'nin 'kriz' intikamı tutmamış

Irak işgalinin iç yüzünü anlatan Cobra-2 adlı kitap, ABD'nin 1 Mart Tezkeresi'nin reddedilmesi üzerine intikam almak için Türkiye'de ekonomik kriz çıkarmak istediğini anlatıyor

ABD'de yayınlanan ve Irak işgalinin iç yüzünü anlatan Cobra-2 adlı kitapta, Washington yönetiminin Irak'a kuzeyden cephe açılmasına imkan tanıyacak '1 Mart tezkeresi'nin reddedilmesinin intikamını Türkiye'de ekonomik kriz çıkartmak için çabalayarak almaya çalıştığı anlatıldı. Kitapta, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in asistanı Lewis 'Scooter' Libby'nin tezkerenin reddedilmesinden sonra "Türkleri boş verin. Finansal piyasaların Türk ekonomisine yapacağını yapmasına izin verilsin" dediği ancak, Türkiye'de kriz çıkarma çabasının boşa çıktığı savunuldu.

DÜŞ KIRIKLIĞI

Cobra-2'de Türkler'i kazanmak için tüm olanaklarını seferber eden ABD'nin, 1 Mart tezkeresinin ardından büyük bir düş kırıklığına uğradığı anlatıldı. New York Times'ın savunma muhabiri Michael R. Gordon ve emekli Deniz Piyadesi Kuvvetleri Korgenerali Bernard E. Trainor tarafından kaleme alınan kitapta, Irak Savaşı'nda Türkiye'den cephe açılması olasılık planlarına 'Hacı' kod adı verildiği belirtildi. Beyaz Saray'ın Türkler'den çok şey istediği, ancak Türkler'in, ekonomik kaygıların yanısıra, Irak'ın bölünmesi ve bağımsız bir Kürt devletinin ortaya çıkmasından endişe ettiği dile getirildi. Ayrıca, Türk kamuoyunun ezici bir çoğunlukla savaşa karşı çıktığı vurgulandı. İşgalden 1 yıl önce Cheney'nin Başbakan Bülent Ecevit'in yanısıra Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ile de görüşme talebinde bulunduğu, tepkilere rağmen Kıvrıkoğlu ile görüşmenin gerçekleştiği hatırlatıldı. Kitapta, "Cheney Türkler'e, Irak savaş planlarına dahil edileceklerini açıkça anlattı. ABD, savaş planlarını da açıklayacak ve Türkler'in tavsiyesini isteyecekti.

ÇARESİNE BAKIN

ABD hükümetinde Kuzey cephesinin Amerikan Ordusu'nun işini kolaylaştıracağı, Kerkük'teki petrol sahaları daha kolay kontrol altına alacağı ve Kürtler ile Araplar arasında etnik bir savaşı önleyeceği düşüncesinin hakim olduğu belirtilen kitapta, Türkiye'den en az 35 bin kişilik bir güç geçirilmesinin planlandığı kaydedildi. Cobra-2'de Kuzey Cephesi fikrinin savunucularından Org. Tommy Franks'in "Bu konunun, gelecek iki kuşak Türkler için ne demek olduğunu anlamalarını sağlamalıyız. Para harcayın. Kimin 'hayır' dediğini belirleyin ve çaresine bakın. Benim adımı kullanın. Zaman sıkıştırması yapabilmek için koşullar koyun" yönünde talimat verdiği anlatıldı.

TEZKERE NEYDİ

TBMM, 1 Mart 2003'te 'ABD askerlerinin kabulü ve Irak'a asker yollama izni'ni içeren tezkeresini 264 kabul, 250 red ve 19 çekimser oyla reddetti. Tezkerenin kabulü için oylamaya giren 533 kişinin yarısından bir fazlasının kabul oyu kullanması gerekiyordu.

Kerkük'e Türk askeri gidebilir!

Kitapta, Türkleri kazanmak için ABD yönetiminin milyarlarca dolar önerdiği ve sessiz sedasız, Irak savaş planlarını Türkler'e gösterdiği belirtildi. Müzakerelerde, 20 bin Türk askerinin Kuzey Irak sınırını geçerek pozisyon almasında anlaşıldığı, 'bu ödünün', Türkiye'ye mülteci akını ve PKK'dan sızmaları önlemek için verildiği belirtildi. Ayrıca anlaşmaya göre ABD'li komutanların, Ankara'nın yardımına ihtiyaç olduğuna kanaat getirmesi durumunda Türk askerlerinin, petrol zengini Kerkük'te düzeni sağlama gücünü elinde bulunduracağı kaydedildi.

ABD'de 'Türkleri boşverin' öfkesi

Kitapta, tezkerenin reddedilmesinden sonra Washington'daki Bush ekibinin, Türkiye'ye nasıl karşılık verileceğini tartıştığı ve en sert tepkiyi, bu günlerde bir CIA ajanının kimliğini basına sızdırdığı suçlamasıyla yargılandığı için Beyaz Saray'da Cheney'nin asistanlığı görevini bırakan Lewis 'Scooter' Libby'nin gösterdiği anlatıldı. Libby'nin, "Türkler'i boşverin. 4. piyade tümenini çekelim. Milyarlarca dolar ABD yardımını bir kenara itiyorlar. Washington geri çekilsin. Finansal piyasaların Türk ekonomisine yapacağını yapmasına izin verilsin" sözlerinin Beyaz Saray çalışanlarını şaşırttığı belirtildi.

Powell'in evine geceyarısı ziyareti

Irak işgali başladıktan sonra, o sırada Beyaz Saray Irak Koordinatörü olan Zalmay Halilzad'ın Ankara'da Irak muhalefetiyle görüşmelerde bulunduğu, Beyaz Saray'ın aynı zamanda Halilzad'a, Türkleri Kuzey Irak'a girmekten alıkoyma yönünde talimatta bulunduğu kitapta anlatıldı. Tezkere öncesi müzakerelerde, bir gece Powell'ın evinde Türk yetkililerin ABD'den 25 milyar dolar gibi bir rakam talep ettikleri kitapta belirtildi. Tezkerenin ardından Türkler'in, Kuzey Irak'a 20 bin asker sokmakta ısrar ettiği, ancak Washington'ın ödün vermediği savunuldu.

Amerikalıların Mehmetçik korkusu

Bağdat düşmesinden sonra IKYB lideri Talabani'nin peşmergeleri Kerkük'e gönderdiğini ve Talabani'nin de burada mikrofonu eline alarak bir konuşma yapmaya başladığını anlatan kitapta, Türkler'in müdahalesinden endişe eden ve 'savaş içinde savaş istemeyen' ABD'lilerin, Talabani'yi hemen sahneden indirerek uyardıkları bilgisine de yer verildi. Powell, Dışişleri Bakanı Gül'ü arayarak, Peşmergelerin bölgeden çıkarılması sözü verdi. Gül ise, "Şu sırada bizim müdahalemize ihtiyaç yok'' dedi. Kitapta, "Bu yanıt aynı zamanda, Türkiye'nin müdahale seçeneğinin masada kalmayı sürdürdüğüne işaret ediyordu'' denildi. Musul'da da Peşmergeler'in kontrolü ele geçirmesi karşısında Türk müdahalesinden ciddi biçimde endişe edildiği ve bu çerçevede bölgeye daha geniş bir ABD gücü ve tanklar getirilmesinin talep edildiği anlatıldı.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi