T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 22 MART 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Tahsin SINAV

İş güvenliği uzmanlığı

İşyerlerinin insan unsuru, ekonomide en önemli belirleyicilerin başında gelmektedir. Bunun için işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarının sıfırlanması gerekmektedir. Gelişmiş bir ekonomi olabilmek için, insan unsurunu ihmal eden tercihleri, hiçbir zaman benimseyemeyiz. İşyerlerinde iş kazalarını sıfıra yaklaştırmayı temin için, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 82. maddesine dayanılarak hazırlanan "İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik"te (ÇSGB'nca 20/01/2004 tarih ve 25352 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır) iş güvenliği uzmanı istihdam mecburiyeti düzenlenmiştir. Bu Yönetmelik, sanayiden sayılan, devamlı olarak en az elli işçi çalıştıran ve altı aydan fazla sürekli işlerin yapıldığı işyerlerini kapsamaktadır.

İş Güvenliği Uzmanı, ÇSGB tarafından sertifikalandırılmış, iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemandır. Mühendis, üniversitelerin kimya, makine, maden, jeoloji, metalürji, endüstri, elektrik, elektronik, inşaat, fizik, jeofizik, bilgisayar, tekstil, petrol, uçak, gemi, çevre, gıda mühendisliği ve mimarlık bölümleri ile ziraat fakültelerinin tarım makineleri bölümünden mezun olanları; Teknik Eleman, üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği bölümleri, kimyagerlik, fizik, jeofizik ve jeoloji bölümleri ile Teknik Eğitim Fakültelerinden mezun olanları ifade etmektedir.

Yönetmeliğin 5. maddesinde "İşverenin ve Çalışanların Yükümlülükleri" şöyle düzenlenmiştir: İşverenler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının tesis edilmesi, sağlık ve güvenlik risklerinin önlenmesi ve koruyucu hizmetlerin yürütülmesi için gerekli tedbirlerin belirlenmesi, bu tedbirlerin uygulanması ve uygulamaların izlenmesi işlerini yürütmek üzere; işyerinin risk grubuna ve işçi sayısına göre bir veya daha fazla iş güvenliği uzmanını görevlendirmek ve bu görevlerin yapılması için gerekli yer, araç-gereç ve personeli temin etmekle yükümlüdürler.

İş güvenliği uzmanı olarak görevlendirilecek mühendis veya teknik elemanların Bakanlıkça verilen iş güvenliği uzmanlık sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. Ancak 20 Eylül 2006 tarihine kadar sertifikalı olmayan uzman çalıştırma imkânı, Yönetmeliğin Geçici 1. maddesince sağlanmış bulunmaktadır. Çünkü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) tarafından yürütülen eğitim çalışmaları, henüz yeterli olamamıştır. A Sınıfı, B Sınıfı ve C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası, Yönetmelikte belirlenen şartları taşıyanlar ile Bakanlıkça düzenlenen sertifika eğitim programlarına katılan ve eğitim sonunda düzenlenecek sınavda başarılı olan mühendis veya teknik elemanlara verilmektedir.

Sözkonusu A, B ve C sertifika sınıflarının tatbikatı karışık hale getirdiği belirgindir. Ve ülkemizin şartları, bu anlamda yeterli de değildir. Bence, Yönetmelikte iki sertifika uygulaması yer almalıdır. Bunlardan ilki "Eğitici Uygulayıcı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası" olmalı; ikincisi ise "Uygulayıcı İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası" olmalıdır. Ayrıca "Yardımcı İş Güvenliği Uzmanlığı" görevi de ihdas edilmelidir. Yönetmelik, uygulamayı kolaylaştırıcı ve vasıfları yükseltici şekilde, bu kavramlara göre yeniden düzenlenmelidir. Kanımca Bakanlık kadar, işverenlerin ve işveren kuruluşlarının bu konudaki duyarlılığı çok önemlidir.

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi