T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
Y A Z A R L A R 23 MART 2006 PERŞEMBE
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
Gökhan ÖZCAN

Gönül coğrafyamızdan ezgiler

Geçtiğimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan Cemil Meriç kitabından söz etmiştim. Sonrasında gördüm ki, bu tip hayati konulara ilgisini kaybetmemiş epeyce insanımız var hâlâ. Ancak ne yazık ki ya bu ilgiyi karşılayacak eserler bir türlü ortaya konamıyor ya da konduğundan pek kimsenin haberi olmuyor. Cemil Meriç kitabı hem basının gösterdiği ilgiyle, hem de yapılan tanıtım etkinliğiyle bu zorluğu bir ölçüde aştı. Ancak maalesef yapılan bütün işler, ortaya konan bütün eserler bu kadarcık bile şanslı olamıyor çoğu zaman.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan "Türk Müziği" isimli albümler toplamı da insanımızın yeterince haberdar olmadığı güzelliklerden biri... Yaşadığımız coğrafyanın müzik birikimini bütün zenginliğiyle ortaya koyan bir 'güldeste' var elimizde oysa... Klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziğimizin karakteristik örnekleri, yeni kuşakların yeterince tanımadığı bestekar ve halk ozanları, tasavvuf musikimizin güzel örnekleri, bu eşsiz malzemeyi farklı orkestra imkanlarıyla yorumlayan zengin ve bugüne ait denemeler... 15 albümden oluşan (toplamı 24 CD, 1 VCD) bir 'külliyat'... Neler yok ki içinde: Klasik Türk Musikisinden Dede Efendi, Rahmi Bey, Tanbûrî Mustafa Çavuş, Zekai Dede, Şevkî Bey ve bestekar sultanlarımızın eserleri, ilahiler, Mevlevî ayinleri... Türk Halk Müziğinden Âşık Kerem, Âşık Emrah derlemeleri, Asya'dan Anadolu'ya, oradan Balkanlara uzanan kültür coğrafyamızdan içimize akan ezgiler... Uzun zaman ayırarak dinlemeniz gereken ve sonra tekrar tekrar dinlemekten vazgeçemeyeceğiniz bir büyük eser ortaya konmuş. Projenin hayata geçmesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel'in, emeği büyük belli ki... Tanıyanlarınız vardır mutlaka, ömrünü gönül makamında bir musiki bestesinin izin sürmeye vakfetmiş bir güzel insandır kendisi. Tabiidir ki eser de güzel olmuş, güzel bir miras olarak kalacak inşallah geleceğe.

Bu güzel musiki "külliyat'ını herkese hararetle tavsiye ederim. Ama maalesef nasıl edineceğinize dair size kolay bir adres veremiyorum. Başta da ifade ettiğim gibi, bugün gönüller isterse güzel eserler "ortaya çıkıyor" aslında, ama nedense bu eserler yeterince "ortaya çıkarılmıyor". Ben bu güzel eserlere ulaştım, dinliyor ve kulağımın değil, gönlümün pasını siliyorum. Umarım sizler de ulaşabilirsiniz. Büyük şehirlerimizde bulunan DÖSİM'lerde bulunabiliyormuş. Keşke her yerde, her kitabevinde, her müzik dükkanında bulunabilse ve bu ülkede yaşayan bütün insanlar bu vesileyle müzikal kirlilikten bir parça arınabilse...

Peşine düşmek, aramak, sormak, böyle eserleri her yerde bulunabilir hale getirmek için imkanları zorlamak gerek... Tuhaf şey; gizlenmesi gereken her şeyin ortalıkta olduğu, güzel şeylerin insanlardan kıyı köşe saklandığı bir devirde yaşıyoruz!

Buna itirazımız olmayacak mı? İş bu yazıyı yazarak ben itirazımı ortaya koyuyor, güzel iş yapanları, hayırlı eser bırakanları cân-ı gönülden tebrik ediyorum.


Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Dizi | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi