T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 24 MART 2006 CUMA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Okullarda şiddeti önlemek için üst kurul oluşturuluyor

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, okullardaki şiddet, saldırganlık, zorbalık ve diğer risk faktörlerini önleme ve müdahale hizmetleriyle ilgili bir üst kurul oluşturulacağını bildirdi.

Hüseyin Çelik.
Hüseyin Çelik, valiliklere, "Okullarda Şiddetin Önlenmesi" konulu 6 sayfalık genelge gönderdi.

Genelgeye göre okul müdürlükleri, öğrencilerin birbirlerine isim taktıklarını, kendi aralarında gruplaşıp, bazılarını dışladıklarını, birbirlerine kırıcı davrandıklarını ya da fiziksel olarak incittiklerini, aileden ve sosyal unsurlardan dolayı olumsuz yaşantılarını tespit ettiğinde, sorunu fark ettiğinde, gecikmeden psikososyal ve eğitsel destek almalarını sağlayacak.

Genelgede, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin eğitimde bireye sağladığı faydaları anlatan Çelik, son zamanlarda okullarda şiddet, saldırganlık ve zorbalık gibi olayların giderek arttığına işaret etti. Çelik, öğrencilerin güven ortamı içinde eğitim kurumlarına devam edebilmelerini sağlamada ve eğitim sisteminden istenilen başarıyı elde edebilmede koruyucu ve önleyici çalışmaların önem kazandığını vurguladı.

Genelgeye göre, bakanlık bünyesinde eğitim-öğretim daireleri ve ilgili destek birimlerinin katılımıyla sekreterya hizmetleri Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmek üzere bir üst kurul oluşturulacak. Kurul her yıl Temmuz ayında toplanarak, bakanlık merkez birimleri arasında eşgüdümü ve merkezi eylem planını hazırlayacak. Ayrıca kamu, özel kurum ve kuruluşlar, görsel ve yazılı medya ile işbirliği ve eşgüdümü sağlayacak, çalışmalarda kullanılacak dokümantasyonu hazırlayarak dağıtacak, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerine ilişkin web tabanlı analiz çalışmalarını planlayacak, personel için gerekli hizmetiçi eğitim faaliyetlerini düzenleyecek ve yapılan çalışmaları değerlendirip, izleyerek sonuçlarını ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştıracak.

İLLERDE, İL YÜRÜTME KURULU OLUŞTURULACAK

Çelik, merkezi düzeyde yapılan bu çalışmalar doğrultusunda, okullarda şiddet, saldırganlık, zorbalık ve diğer risk faktörlerini önleme ve müdahale hizmetleriyle ilgili valiliklerden yapılmasını istediklerini şöyle sıraladı:

İl Milli Eğitim Müdürü'nün başkanlığında, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün ilgili müdür yardımcıları ve şube müdürleri, İlköğretim Müfettiş Kurulu Başkanı, Rehberlik ve Araştırma merkezi/merkezlerini temsilen bir müdür ve birer rehber öğretmen/psikolojik danışman, okulöncesi, ilköğretim, genel ve meslek-teknik ortaöğretim, çıraklık ve yaygın eğitim okul/kurumlarını temsilen birer okul/kurum müdürü ve birer öğretmen/psikolojik danışmanın katılımıyla il yürütme kurulu oluşturulacak.

Kurul her Şubat ve Haziran aylarında ve gerek duyulduğunda toplanacak, çalışmaları izleyerek değerlendirecek ve devamındaki çalışmalar için gerekli tedbirleri karara bağlayacak.

Kurul kararları ve bu doğrultuda yapılacak çalışmalarla ilgili işlemler il milli eğitim müdürlüklerinin özel eğitim ve rehberlik şube müdürlüklerince yürütülecek.

Yerel düzeyde eylem planları hazırlanarak dağıtımı yapılacak.

Rehberlik ve araştırma merkezleri ile okul/kurumlarda kurulacak ekiplerin görev ve sorumlulukları belirlenecek.

İldeki risk faktörleri belirlenecek ve öncelikli risk faktörlerine ve/veya etkilerine yönelik gerekli tedbirler eylem planında karara bağlanacak.

Eylem planını geliştirme ve uygulamada, il içinde ilgili kurum ve kuruluşlar arasında gerekli işbirliği ve koordinasyon sağlanacak.

Öğrencileri risklerden koruma, önleme ve müdahale için gerekli rehberlik hizmetlerine ilişkin mahalli hizmetiçi eğitim etkinliklerinin düzenlenmesine öncelik verilecek ve sürekliliği sağlanacak.

İllerde kurulmuş bulunan "İl Eğitim ve Gençlik Komisyonu"nun çalışmalarını daha aktif olarak sürdürebilmesi için gereken tedbirler alınacak.

Yapılacak çalışmalarda, sağlık, sosyal hizmet, emniyet, üniversite, sivil toplum kuruluşları, eğitim sendikaları gibi birim, kurum ve kuruluşların destekleri sağlanacak.

Çalışmalarda araç-gereç, ulaşım ve bütçe ile eğitim ekiplerine personel desteği sağlanacak ve yapılan çalışmalar titizlikle izlenecek.

"Temel Önleme Formatörlük Eğitimi" ile psikososyal koruma, önleme ve müdahale kapsamında daha önce yetiştirilen formatör rehber öğretmen/psikolojik danışmanların, bu eğitimi almayan psikolojik danışmanların yetiştirilmeleri için yapılacak çalışmalarda etkin olarak görevlendirilmeleri sağlanacak.

Çalışmalarla ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesi ve katkıları sağlanacak.

Rehber öğretmeni/psikolojik danışmanı olmayan okul/kurumlar il eylem planında dikkate alınacak ve genelge esasları doğrultusunda oluşturulacak ekipler aracılığıyla hizmetin ulaşması sağlanacak.

İl eylem planı ve uygulama durumlarını sorun ve önerileri ile birlikte Haziran ayının son haftasında, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne yazılı olarak ve elektronik ortamda org@meb.gov.tr adresine gönderilmesi sağlanacak.

REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ

Genelgeye göre, Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, hazırlanan "Hayata Sahip Çıkmak, Zorlu Yaşam Şartları ve Etkileri, Psikososyal Koruma, Önleme ve Müdahale Programları" ile "Temel Önleme Programları'nın yürütülmesinde öğretmenleri destekleyecek, öğrencilerin gerektiğinde ilgili sağlık ve sosyal hizmet kurumlarına yönlendirilmesi ve koruma kararının alınması amacıyla ilgili birimlerle işbirliği yapacak.

Okul/kurum müdürlükleri ise okulda ve dışarıda güvenliği sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alacak.

Şiddet, saldırganlık ve zorbalık oluşmasına neden olabilecek risk faktörlerini okuldaki akran ilişkileri ve çevre özelliklerini dikkate alarak belirlemeye çalışacak ve bu faktörleri veya etkileri en aza indirecek tedbirleri alacak.

Şiddet, saldırganlık ve zorbalığını sıklıkla ortaya çıktığı, pansiyon, okul/kurum bahçesi, kantin, atölye, laboratuvar, yemekhane, tuvaletler, okul/kurumun eklentileri, okul servis araçlarının bekleme yerlerinde ve yöneticilerin bulunmadığı diğer birimlerde kontrol sağlanacak.

Öğrencilerin birbirlerine isim taktıklarını, kendi aralarında gruplaşıp, bazılarını dışladıklarını, birbirlerine kırıcı davrandıklarını ya da fiziksel olarak incittiklerini, aileden ve sosyal unsurlardan dolayı olumsuz yaşantılarını tespit ettiğinde, sorunu fark ettiğinde gecikmeden psikososyal ve eğitsel destek almalarını sağlayacak.

Çelik genelgesinde, bu çerçevede rehber öğretmen/psikolojik danışman ile öğretmenlerin üstleneceği görevlere de yer verdi.

  • ANKARA (AA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi